Τετάρτη , Σεπτέμβριος 23 2020
elen

Καστανιά

Νότια της Λέκκας και σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του Φτεριά, δηλαδή τους πρόποδες του βουνού Κέρκη, μέσα σε πυκνή και οργιώδη βλάστηση βρίσκεται το χωριό της Καστανιάς. Οι πρώτοι κάτοικοι της Καστανιάς σύμφωνα με την ντόπια παράδοση ήταν Ηπειρώτες. Το χωριό πήρε το όνομα του από τις πολλές καστανιές που υπήρχαν τα παλιά χρόνια στην περιοχή. Οι σημερινοί κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία, κυρίως με την αμπελοκαλλιέργεια. Τα παλιά χρόνια η κύρια ασχολία τους ήταν η υλοτομία της Σαμιώτικης ξυλείας που είχε μεγάλη ζήτηση. Από την Καστανιά ο δρόμος συνεχίζει για τον Μαραθόκαμπο, στο σημείο που βρίσκονται οι ανεμογεννήτριες.

Βόρεια από την Καστανιά, στη θέση που λέγεται Άγιος Παντελεήμονας, βρέθηκαν παλαιότερα αρχαίοι τάφοι και μέσα σε αυτούς οικιακά σκεύη, μια χάλκινη λαβή ξίφους μια σιδερένια λόγχη και άλλα ευρήματα.

Το χωριό συνολικά αποτελεί ένα αξιοθέατο για τους επισκέπτες. Η αρχιτεκτονική του, η βλάστηση αλλά και οι πλατείες του έχουν μια ξεχωριστή ομορφιά.Η εκκλησία του χωριού εορτάζει στις 23 Αυγούστου. Σε περιοχή ανάμεσα στην Λέκα και την Καστανιά βρίσκεται η εκκλησία τηςΑγίας Τριάδας. Η εκκλησία υπάρχει την εποχή του Ιωσήφ Γεωργειρήνη (1672), ενώ ο Εμμανουήλ Κρητικίδης την θεωρεί ως μια από τις εκκλησίες που προϋπήρχαν της ερήμωσης του νησιού.

Οι Καστανιώτες συνδέθηκαν από νωρίς με τους κοινωνικούς αγώνες του νησιού.Το όνομα του Αθανασίου, υιού του Δημήτρη, το βρίσκουμε μαζί με τους δυο συντρόφους του Λογοθέτη που εξορίζονται για τους αγώνες τους από το νησί, στα 1812.

H Καστανιά έχει σημαδέψει και τη νεότερη ιστορία της Σάμου. Στις 30 Αυγούστου 1943, οι Ιταλοί κατακτητές εκτέλεσαν εν ψυχρώ εικοσιεφτά χωριανούς, τιμωρώντας στο πρόσωπό τους όλους τους Σαμιώτες για τη συμμετοχή τους στην Αντίσταση. Η Καστανιά αποτελεί σύμβολο της αντιστασιακής ιστορίας της Σάμου.

Check Also

Καστανιά Σάμου, Καλοκαίρι του 1943. Η μεγάλη προδοσία

Στις 30 Αυγούστου του 1943 στο μαρτυρικό χωριό της Σάμου Καστανιά εκτελέστηκαν από τις κατοχικές …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *