Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
elen
Home / Ειδήσεις / Αφιερώματα / 19 λόγοι να επισκεφτείτε τη Σάμο και να ζήσετε το μύθο της Ήρας και την κοσμοθεωρία του Πυθαγόρα

19 λόγοι να επισκεφτείτε τη Σάμο και να ζήσετε το μύθο της Ήρας και την κοσμοθεωρία του Πυθαγόρα

Σάμος: Ζήστε το μύθο της Ήρας και του Πυθαγόρα, της τεράστιας ιστορίας αλλά και της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς!
19 λόγοι που έχετε για να επισκεφτείτε τη Σάμο και να ανακαλύψετε μύθους και ιστορικές αλήθειες που δε θα βρείτε σε κανένα άλλο νησί της γής!

Επειδή το άρθρο είναι μεγάλο, στο τέλος κάθε σελίδας θα βρείτε ενδείξεις Pages 1, 2, 3, 4, 5 για να μεταβείτε στα 5 μέρη από τα οποία αποτελείται.

Μπορεί η Σάμος να βρίσκεται στην άκρη του Αιγαίου και θα την ανακαλύψετε με κάποια καθυστέρηση, αλλά πιστέψτε με, αξίζει να αφιερώσετε 10 μέρες σε αυτό το καταπράσινο νησί.
Συνηθισμένοι στα ξερά Κυκλαδονήσια και τα άγονα εδάφη που θα συναντήσετε στην οκτάωρη μετακίνηση σας με το πλοίο, δεν θα πιστεύετε τα μάτια σας όταν αντικρύσετε τα πευκοδάση να φτάνουν μέχρι την άκρη του κύματος… Δεν θα πιστεύσετε ότι αυτό το νησί που κάηκε τόσες φορές, έχει χιλιάδες εκτάσεις με δάση, ελαιώνες, εσπεροδοειδή και εύφορους αμπελώνες…

Τη Σάμο θα τη λατρέψετε για τα παράλια, τις δαντελωτές ακτές με τους γραφικούς όρμους και τα πεντακάθαρα νερά, αλλά και για τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους γαντζωμένους στις ορεινές πλαγιές, με την αρχοντική λάμψη.
Ολα τα έχει το ευλογημένο νησί: Οικισμούς που θυμίζουν ηπειρωτική Ελλάδα, ψαροχώρια και νησιά με γαλαζοπράσινα νερά, εύφορους κάμπους, μαγεία και έρωτα για τη φύση.

Οι 19 λόγοι να επισκεφτείτε τη Σάμο…

1ος λόγος: Η ιστορία της:

Πυθαγόρας ο Σάμιος
Πυθαγόρας ο Σάμιος

Εδώ γεννήθηκε ο μεγάλος μαθηματικός Πυθαγόρας, ο φιλόσοφος Μέλισσος, εδώ και ο περίφημος αστροφυσικός Αρίσταρχος, ο πρώτος που διατύπωσε τη θεωρία για την κίνηση της γης. Εδώ γεννήθηκε η θεά Ήρα στην οποία αφιερώθηκε ο μεγαλύτερος αρχαίος ναός της Ελλάδας. Εδώ άνθισε ο πολιτισμός και το εμπόριο με τις περίφημες Σάμαινες του Πολυκράτη. Τέλος, εδώ, στη νεώτερη ιστορία ο Βαθιώτης Θεμιστοκλή Σοφούλης οργάνωσε την επανάσταση, κατέλυσε το Ηγεμονικό καθεστώς και κήρυξε την ένωση της Σάμου με την Ελλάδα, στις 11 Νοεμβρίου 1912. (Διαβάστε εδώ για την πλούσια ιστορία της Σάμου στα Ελληνικά και στα Αγγλικά)

2ος λόγος: Τα μνημεία της:

Η Σάμος είναι γεμάτη από αξιοθέατα και αρχαιολογικούς θησαυρούς που σας καλούν να τους ανακαλύψετε.

Το Ευπαλίνειο Όρυγμα, ένα από τα επτά θαύματα της αρχαίας εποχής, είναι πλέον ανοιχτό σε όλο του το μήκος και έτοιμο να παραδοθεί στους επισκέπτες του και να προκαλέσει το θαυμασμό σε όλον τον πλανήτη.

Ευπαλίνειο Όρυγμα
Το Ευπαλίνειο Όρυγμα

Τάδε έφη Ηρόδοτος
Το κείμενο του μέγα ιστορικού και γεωγράφου, που αποτελεί και τη μοναδική πηγή για το Ευπαλίνειο Ορυγμα, αναφέρει: «Ανέφερα πολλά δε για τους Σαμίους, γιατί έχουν κάνει τρία από τα μεγαλύτερα έργα από όλους τους Ελληνες. Σε όρος με ύψος εκατόν πενήντα οργιές, έφτιαξαν υπόγειο όρυγμα που το είχαν αρχίσει ταυτόχρονα από δύο πλευρές. Το μεν μήκος του ορύγματος είναι επτά στάδια, το δε ύψος και πλάτος είναι οκτώ πόδια το καθένα. Καθ’ όλο το μήκος του, δε, έχει ανοιχτεί ένα άλλο όρυγμα, σε βάθος είκοσι πήχεων, με πλάτος τριών ποδιών, μέσα από το οποίο το νερό διοχετεύεται μέσα από σωλήνες από μεγάλη πηγή μέχρι την πόλη. Ο αρχιτέκτονας δε του ορύγματος αυτού ήταν ο Ευπαλίνος, γιος του Ναυστρόφου από τα Μέγαρα».

(Στα παρακάτω links διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες για το Ευπαλίνειο Όρυγμα)

 

Τον περίφημο αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου με τον αρχαίο ναό, όπου κατά την παράδοση, γεννήθηκε και μεγάλωσε η θεά Ήρα. Είναι χαρακτηρισμένος ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco Θεωρείται από τους μεγαλύτερους ναούς της εποχής με δικαίωμα παροχής ασύλου. Ο Ηρόδοτος αναφέρει πως ήταν ο μεγαλύτερος ναός στην Ελλάδα («ο μέγιστος νηός ων ημείς ίδωμεν»), δίπτερος, ιωνικού ρυθμού, με 155 γιγαντιαίες κολόνες. Η μία και μοναδική που παραμένει όρθια αποτελεί το χαρακτηριστικό δείγμα του πανμέγιστου αυτού αρχαίου συμπλέγματος.

Άλλα αρχαιολογικά αξιοθέατα είναι τα ερείπια από το Πολυκράτειο Τείχος, το Αρχαίο Θέατρο, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο και τα Ρωμαϊκά Λουτρά, τα Αρχαία Ορυχεία, τα Υπαίθρια ιερά της Κυβέλης.

(Στα παρακάτω links διαβάστε τις ιστορικές λεπτομέρειες)

(Για τη συνέχεια, πιέστε παρακάτω: Pages 2)

Check Also

Πυθαγόρας: Ο πρώτος διδάσκαλος της αυτογνωσίας

Πυθαγόρας, ο πρώτος διδάσκαλος της αυτογνωσίας (580-500 π.Χ.). Ο μέγας αυτός μύστης επέβαλε πρακτικά στους …