Τετάρτη , Ιανουάριος 27 2021
elen
Home / Galleries / Οι Αγιάδες, η πηγή και ο αγωγός που τροφοδοτούσε το Ευπαλίνειο Όρυγμα
Αγιάδες. Η πηγή στα θεμέλια του ναού της θεάς Αφροδίτης

Οι Αγιάδες, η πηγή και ο αγωγός που τροφοδοτούσε το Ευπαλίνειο Όρυγμα

Η περιήγηση του Σπηλαιολογικού Συλλόγου Σάμου περιελάμβανε και την περιοχή γύρω από τους Αγιάδες που βρίσκεται η περίφημη πηγή του νερού το οποίο τροφοδοτούσε το Πυθαγόρειο μέσω του Ευπαλινείου Ορύγματος!

Κατεβαίνοντας την πλαγιά και αφήνοντας πίσω το Αρχαίο Ορυχείο, το μονοπάτι οδηγεί μέσα από πυκνή βλάστηση στη βόρεια είσοδο του Ευπαλινείου Ορύγματος. Η διαδρομή όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες είναι καταπληκτική. (Κάντε κλικ για μεγέθυνση)

Είσοδος Ευπαλίνειου Ορύγματος
Η βόρεια είσοδος του Ευπαλίνειου Ορύγματος που είναι πλέον προσβάσιμο σε όλο το μήκος του

Στη διπλανή φωτογραφία μπορείται να δείτε την κλειστή προς το παρόν βόρεια είσοδο του Ευπαλινείου Ορύγματος από την περιοχή των Αγιάδων.

Όπως είναι γνωστό οι εργασίες της διάνοιξης του Ορύγματος σε ολόκληρο το μήκος των 1036 μέτρων έχουν τελειώσει και προχωρούν γοργά και οι εργασίες διαμόρφωσης των εξωτερικών χώρων για την απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτό.
Έτσι δεν είναι μακριά η ημέρα που το τεράστιο αυτό έργο -το μεγαλύτερο του είδους του στην αρχαιότητα- θα παραδοθεί προς επίσκεψη και θαυμασμό στους λαούς ολόκληρου του κόσμου.

Η πηγή των Αγιάδων που τροφοδοτούσε με νερό τον αγωγό βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τη βόρεια είσοδο του Ευπαλινείου. Επισκεφθήκαμε το ναό του Αη Γιάννη που είναι χτισμένος πάνω στον αρχαίο ναό της θεάς Αφροδίτης και στα θεμέλια του οποίου βρίσκεται η πηγή που τροφοδοτούσε με νερό το Ευπαλίνειο Όρυγμα. Θα διακρίνετε και υπολείμματα του αρχαίου αγωγού, όπως και εργασίες κάτω από το ναό του Αη Γάννη. Ο μεγαλύτερος ναός στις φωτογραφίες είναι του Αγίου Παντελεήμονος.
Η περιοχή ονομάστηκε Αγιάδες λόγω της παρουσίας εκκλησιών μεταξύ των οποίων και η Αγία Τριάδα που είναι εκεί κοντά.

Φωτογραφίες από την περιοχή των Αγιάδων. (Κάντε κλικ να τις μεγεθύνετε και να δείτε τις περιγραφές)

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για το Ευπαλίνειο Όρυγμα εδώ!

Check Also

“Το δακτυλίδι του Πολυκράτη”. Η φράση που περιγράφει το αναπόφευκτο.

«Το δακτυλίδι του Πολυκράτη». Η ιστορία του Τυράννου από τη Σάμο που είχε την απόλυτη …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *