Τετάρτη , Ιανουάριος 27 2021
elen
Home / Ειδήσεις / “Το δακτυλίδι του Πολυκράτη”. Η φράση που περιγράφει το αναπόφευκτο.

“Το δακτυλίδι του Πολυκράτη”. Η φράση που περιγράφει το αναπόφευκτο.

«Το δακτυλίδι του Πολυκράτη». Η ιστορία του Τυράννου από τη Σάμο που είχε την απόλυτη ευτυχία και κατέληξε σε θάνατο με το μαρτύριο του σταυρού…

Τη φράση «Το δακτυλίδι του Πολυκράτη» τη θυμόμαστε και τη λέμε, όταν κάποιος προσπαθεί άδικα να ξεφύγει από μια αναπόφευκτη συμφορά.
Όπως μας λέει ο Ηρόδοτος, ο τύραννος της Σάμου Πολυκράτης, χαιρόταν τη ζωή του για χρόνια ευτυχισμένος, έτσι που ο Άμασις, ο βασιλιάς της Αιγύπτου, ανησύχησε για την ευτυχία του αυτή, που ήταν πολύ μεγάλη για άνθρωπο. Οι αρχαίοι πίστευαν πως το «θείον» είναι «φθονερόν» και οι θεοί δεν ανέχονται να έχουν οι άνθρωποι μια άδολη ευτυχία.
Γι’ αυτόν λοιπόν τον λόγο σύστησε ο Άμασις στον Πολυκράτη, για να ξεφύγει τη συμφορά, που ίσως να του έστελναν οι Θεοί, να προκαλέσει ο ίδιος ένα ατύχημα στον εαυτό του, αποστερώντας τον από κάτι που ήταν αγαπητό.
Τότε, ο Πολυκράτης πέταξε στη θάλασσα το πιο αγαπημένο του δακτυλίδι, που είχε επάνω ένα μεγάλο σμαράγδι. Μα η τύχη του δεν την ήθελε φαίνεται αυτή τη θυσία και σε λίγες μέρες ξαναβρήκε ο Πολυκράτης το δακτυλίδι του μέσα σε ένα ψάρι, που του το πρόσφερε ο ψαράς.
Όταν το έμαθε, αυτό ο Άμασις, κατάλαβε πως δεν μπορεί να ξεφύγει ο άνθρωπος από τη μοίρα του, αλλά στο μεταξύ προτίμησε να διακόψει τη φιλία του με τον Πολυκράτη, για να μη λυπηθεί ύστερα από τη βέβαιη συμφορά που θα έστελναν οι θεοί στο φίλο του.
Πράγματι, ύστερα από χρόνια ο Πολυκράτης μπλέχτηκε με τους Πέρσες σε πόλεμο, οι οποίοι τον νίκησαν και τον σκότωσαν με το μαρτυρικό θάνατο του σταυρού.

Γιατί όπως έλεγαν οι αρχαίοι: «το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον»

Πηγή: Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Check Also

Η έναρξη της Ελληνικής επανάστασης του 1821 με ιστορικά ντοκουμέντα

Η έναρξη της Ελληνικής επανάστασης του 1821 με ιστορικά ντοκουμέντα

Η 25η Μαρτίου του 1821 σαν ημέρα έναρξης της Ελληνικής επανάστασης αποτελεί ένα θρύλο, ο …