Σάββατο , Σεπτέμβριος 26 2020
elen
Home / Η αρχαία πόλη του Πυθαγορείου

Η αρχαία πόλη του Πυθαγορείου

Η αρχαία πόλη βρίσκεται στην ΝΑ άκρη του νησιού, στη θέση του σημερινού Πυθαγορείου που πήρε το όνομα από το σημαντικότερο τέκνο της Σάμου τον μαθηματικό και φιλόσοφο Πυθαγόρα. Η εξαιρετική θέση της πάνω σε σημαντικούς εμπορικούς δρόμους τράβηξε γρήγορα την προσοχή των ανθρώπων.

Τα παλιότερα λείψανα κατοίκησης που βρέθηκαν στις ανασκαφές πάνω στο λόφο του Κάστρου του Λογοθέτη, ανέρχονται στους Ύστερους Νεολιθικούς χρόνους (τέλη της 4ης χιλιετίας) και συνεχίζονται σε αλλεπάληλες στρώσεις ως την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (2800-1900 π.Χ.). Τα ευρήματα δείχνουν συγγένειες με τον πολιτισμό του Σάλιαγκου και της Γκρότας-Πηλού.

Τα Μυκηναϊκά χρόνια αντιπροσωπεύονται ακόμη στην πόλη με ελάχιστα ευρήματα. Πρωτογεωμετρικά και Γεωμετρικά λείψανα κατοίκησης και κυρίως τάφοι έχουν βρεθεί στην περιοχή της αρχαίας Αγοράς και σε όλη την έκταση της πόλης. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τύμβοι και τάφοι που ανασκάπτονται τελευταία από την Μ. Βιγλάκη στην περιοχή του αρχαίου Γυμνασίου. Το γεγονός ότι οι τύμβοι παρέμειναν πιθανότατα ορατοί και αξιοσέβαστοι, μέσα στα όρια της πόλης, μέχρι την εποχή της οργάνωσης του συγκροτήματος Γυμνασίου-Παλαίστρας μετά την επιστροφή των εξόριστων Σαμίων (322 π.Χ.), υποδηλώνει πιθανώς μια προγονολατρεία που συνδέεται με τα γένη των Γεωμόρων, των παλιών ιδιοκτητών της γης – των πρώτων Ιώνων αποίκων.

Από τις εποχές της ακμής διατηρούνται ως σήμερα τα μεγάλα τεχνικά έργα που με θαυμασμό αναφέρει ο Ηρόδοτος. Ο μέγας ναός της Ήρας, το Αμφίστομον Όρυγμα, γνωστό καλύτερα ως Ευπαλίνειο και το “χώμα εν Θαλάσσηι”, τα μεγάλα έργα του λιμένος. Κοντά τους και τα εντυπωσιακά τείχη που συνδέονται άμεσα με τα έργα αυτά.

Αρχαία πόλη Πυθαγορείου
Αρχαία πόλη Πυθαγορείου