Σάββατο , 27 Απριλίου 2024
elen
Home / Ειδήσεις / Εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2022 «HANDMADE / Πες μια ιστορία

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2022 «HANDMADE / Πες μια ιστορία

Δυνατότητα συμμετοχής για μαθητές και εκπαιδευτικούς των ΔΙΠΕ και ΔΙΔΕ Σάμου έως και τις 21 Οκτωβρίου 2022

Είσοδος ελεύθερη – Απαιτείται δήλωση συμμετοχής

 Το Art Space Pythagorion καλεί έως και τις 21 Οκτωβρίου 2022εκπαιδευτικούς και μαθητές των ΔΙΠΕ και ΔΙΔΕ Σάμου να συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της φετινής έκθεσης «HANDMADE: Για τις κοινωνικές διαστάσεις της χειροτεχνίας» σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, στο οποίο μέχρι σήμερα είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν περισσότεροι από 800 μαθητές όλων των βαθμίδων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «HANDMADE / Πες μια ιστορία» που σχεδιάζει, επιμελείται και υλοποιεί η εικαστικός και επιμελήτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη σύγχρονη τέχνη Κατερίνα Ζαχαροπούλου, δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και οργανωμένες ομάδες να συμφιλιωθούν με την έννοια της χειροτεχνίας, εμπλέκοντας σε ποικίλες δραστηριότητες τους συμμετέχοντες.

Ειδικότερα:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

Με οδηγό τον τίτλο και τα έργα της έκθεσης, ο μαθητής και η μαθήτρια καλούνται να καταθέσουν στο σημειωματάριο που τους διανέμεται με την είσοδό τους στον χώρο του Art Space Pythagorion σκέψεις τους και ίχνη από υλικά και πρακτικές χειροτεχνίας που ίσως γνωρίζουν. Παράλληλα, μπορούν να πουν μια ιστορία που έχουν ακούσει σχετικά με κάποια χειροτεχνία, ιδιαίτερα αν συνδέεται κοινωνικά, ιστορικά, χρηστικά με παραδόσεις της Σάμου ή άλλου τόπου που γνωρίζουν.

Το 2ωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές έχει τα εξής μέρη:

• Είσοδος στην έκθεση, παραλαβή των Σημειωματάριων, περιήγηση στην έκθεση.
• Αφήγηση μιας ιστορίας και ηχητική εγγραφή της ώστε να σχηματιστεί ένα mp3 μαρτυριών.
• Χρήση υλικών για τη δημιουργία μιας ιδέας στις λευκές σελίδες του Σημειωματάριου.
• Τέλος προγράμματος με την ηχητική σωματική συμμετοχή στα έργα της Μαρίας Λουίζου.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Τα ειδικά σχεδιασμένα σεμινάρια από την Κατερίνα Ζαχαροπούλου για τους εκπαιδευτικούς έχουν διάρκεια 2 ημερών ανά εκπαιδευτική βαθμίδα, από 4 ώρες κάθε ημέρα. Στο πλαίσιό τους προβάλλονται έργα τέχνης καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο που συνάδουν με το νόημα και τη χρήση της έννοιας Handmade. Επίσης, ερμηνεύονται καταγωγικά, ιστορικά και μυθοπλαστικά τα υλικά που οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν, ενώ προβάλλονται βίντεο με αφηγήσεις τους. Εν συνεχεία, αναλύονται τα έργα της έκθεσης και αξιοποιούνται τα Notebooks – Σημειωματάρια από τους εκπαιδευτικούς με στόχο την ευρύτερη χρήση τους στο σχολείο ανά βαθμίδα.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα έχει ως εξής:

1η μέρα σεμιναρίου
• Δύο πρώτες ώρες: Προβολή διαφανειών και βίντεο με έργα καλλιτεχνών και αφηγήσεις που εστιάζουν στην παράδοση των λαών, στη χειροτεχνία και τη μετατροπή της σε έργο τέχνης με εννοιολογικό πρόσημο.
• Διάλειμμα λίγων λεπτών.
• Δύο τελευταίες ώρες: Περιήγηση στην έκθεση, συζήτηση και καταγραφή παρατηρήσεων.

2η μέρα σεμιναρίου
• Δύο πρώτες ώρες: Παραδείγματα εργασίας και ερμηνείες του Notebook ανά έργο. Συζήτηση για εφαρμογή του Notebook στο σχολείο ανά βαθμίδα εκπαίδευσης.
• Διάλειμμα λίγων λεπτών.
• Δύο τελευταίες ώρες: Πρακτική εφαρμογή των ασκήσεων του Notebook. Χρήση υλικών και τεχνικών, συζήτηση του αποτελέσματος και προτάσεις εφαρμογής στο σχολείο.

Το σημείωμα της Κατερίνας Ζαχαροπούλου από το Σημειωματάριο:

«Κρατάς στα χέρια σου ένα notebook (σημειωματάριο) με τα έργα των καλλιτεχνών της έκθεσης Handmade και λίγα λόγια για καθένα από αυτά. To σημειωματάριο έχει μία λευκή σελίδα για σημειώσεις και εναπόθεση ίχνους κάποιου υλικού, π.χ. σπάγκος, κλωστή, πηλός, ξύλο, ύφασμα, αναλόγως του έργου. Έχει τη συμβολική σημασία της καταγραφής μιας παλιάς ιστορίας που μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι σύγχρονο και σημαίνον. Η έννοια των σημειώσεων χρησιμοποιείται ως αρχή για την καταγραφή μιας ιδέας. Με οδηγό τον τίτλο και τα έργα της έκθεσης καλείσαι να καταθέσεις στο σημειωματάριο δικές σου σκέψεις και ίχνη από υλικά και πρακτικές χειροτεχνίας που ίσως γνωρίζεις. Παράλληλα, μπορείς να πεις μια ιστορία που άκουσες από ηλικιωμένα ή άλλα πρόσωπα σχετικά με κάποια χειροτεχνία, ιδιαίτερα αν συνδέεται κοινωνικά, ιστορικά, χρηστικά με παραδόσεις της Σάμου ή άλλου τόπου που γνωρίζεις».

Οι συναντήσεις για τους εκπαιδευτικούς της ΔΙΠΕ θα πραγματοποιηθούν στο Art Space Pythagorion στο λιμάνι Πυθαγορείου τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στις 17.00 & την Τρίτη 18 Οκτωβρίου στις 17.00.

Οι συναντήσεις για τους εκπαιδευτικούς της ΔΙΔΕ θα πραγματοποιηθούν στο Art Space Pythagorion στο λιμάνι Πυθαγορείου την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στις 17.00 & την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου στις 17.00.

Για περισσότερες πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής, παρακαλούμε επικοινωνήστε απευθείας με το Ίδρυμα Schwarz: στείλτε email στο athens@schwarzfoundation.com ή επικοινωνήστε τηλεφωνικά με τον κ. Σέργιο Ζαλμά στο 210 36 00 786.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Check Also

Η φύση της μουσικής και η μουσική της φύσης

Μια ξεχωριστή θεματική για τη μουσική ως τέχνη και επιστήμη, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 27 …