Σάββατο , 27 Απριλίου 2024
elen
Home / Ειδήσεις / Η φύση της μουσικής και η μουσική της φύσης

Η φύση της μουσικής και η μουσική της φύσης

Μια ξεχωριστή θεματική για τη μουσική ως τέχνη και επιστήμη, θα παρουσιαστεί το Σάββατο 27 Αυγούστου στις 19:00 (Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου) στα πλαίσια του φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» 2022, από την ακαδημαϊκό και Πρόεδρο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κα Αναστασία Γεωργάκη.

Η μουσική ως τέχνη και επιστήμη αντλεί τις επιστημονικές της βάσεις στις Πυθαγόρειες Θεωρίες που θεμελιώνονται σταδιακά από τον 6ο  αι. έως τον 4ο αι. π.χ. από τη Πυθαγόρεια κοινότητα των μαθηματικών, στο ομοακοείο του Κρότωνα. Η φύση της μουσικής εξηγείται για πρώτα φορά με αριθμητικά δεδομένα μέσω της διασύνδεσης του ήχου -ως ακουστικό φαινόμενο- με την  μαθηματική δόμηση  της πυθαγόρεια κλίμακας, της επίδρασης της  στη ψυχική και πνευματική ανάπτυξη των ανθρώπων  καθώς και της κωδικοποιημένης σχέσης της  με την αρμονία του σύμπαντος. Αυτή η πυθαγόρεια θεώρηση έχει διασωθεί για 2.600 χρόνια και αποτελεί τη βάση της Δυτικοευρωπαϊκής Μουσικής από την Αναγέννηση, έως το σύγχρονο  κόσμο. Αποτελεί επίσης το θεμέλιο για τις σύγχρονες επιστημονικές εξερευνήσεις στο χώρο της Μουσικής Θεωρίας, της Μουσικής Ακουστικής/Ψυχοακουστικής και τεχνολογίας αλλά και για τη διασύνδεση της μουσικής με άλλες επιστήμες (όπως η Αστροφυσική και  η Βιολογία) μέσω των τεχνικών ηχομεταφοράς (sonification) για την κατανόηση φυσικών φαινομένων με την αρμονική συσχέτιση του μικρόκοσμου με το μακρόκοσμο και την περίφημη αρμονία των σφαιρών.

Κατά την ενδιαφέρουσα αυτή διάλεξη θα γίνει αναφορά στη φύση της μουσικής  και την μαθηματική της δόμηση, βάσει των μοντέλων της τετρακτύος και της Πυθαγόρειας κλίμακας, με εφαρμογές στην αλγοριθμική σύνθεση και την υπολογιστική μουσικολογία. Ακολούθως, θα αναλυθεί η μουσική της φύσης καθώς η φύση αποτελεί πηγή έμπνευσης στη Πυθαγόρεια θεώρηση μέσα από την αναζήτηση μιας μαθηματικής αρμονίας: από τους μικροκώδικες (ρυθμικοί, μελωδικοί, ηχοχρωματικοί) των ήχων της βιοπανίδος, έως και τους μακροκώδικες της αρμονίας των σφαιρών. Ακόμη, θα υπάρχει αναφορά στην θεμελίωση  της ηλεκτρακουστικής μουσικής μέσω της Πυθαγόρειας ακουσματικής τέχνης  ως θεμέλιο για την επαυξημένη ακουστικότητα,  τη συνειδητότητα του κόσμου μέσω του ήχου και  τη βιολογική βάση της μουσικής.

(Σύντομο Βιογραφικό της ομιλήτριας:

Η Αναστασία Γεωργάκη είναι Καθηγήτρια Μουσικής Τεχνολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2019 είναι πρόεδρος του τμήματος. Είναι επίσης Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας καθώς και Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού προγράμματος Σπουδών «Μουσική Τεχνολογία και σύγχρονες πρακτικές»)

Check Also

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2022 «HANDMADE / Πες μια ιστορία

Δυνατότητα συμμετοχής για μαθητές και εκπαιδευτικούς των ΔΙΠΕ και ΔΙΔΕ Σάμου έως και τις 21 …