Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
elen
Home / Ειδήσεις / Εσύ τι είσαι; Τουρίστας ή Ταξιδιώτης;

Εσύ τι είσαι; Τουρίστας ή Ταξιδιώτης;

Κάθε ταξίδι είναι ένα χρήσιμο αποκαλυπτικό «σκαλιστήρι» των προσωπικών μας μύθων για τόπους – προορισμούς, που είχαν αναλάβει να συμβολίζουν για μας απόκρυφες σκέψεις, πλούσια συναισθήματα ή γλυκιές εμπειρίες…

Ο κόσμος είναι τεράστιος και έχει πολλά να δείξει. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που συμβιβάζονται ξεφυλλίζοντας άλμπουμ άλλων, βλέποντας εκπομπές ταξιδιών ή συλλέγοντας καρτ ποστάλ που τους στέλνουν οι φίλοι. Αλλά είναι και εκείνοι, τα ανήσυχα πνεύματα, οι Ροβινσώνες, που θέλουν να δουν με τα ίδια τους τα μάτια, όσα βλέπουν μέσα στις οθόνες τους και στα εικονογραφημένα περιοδικά ή βιβλία. Και φυσικά Να τα ζήσουν!

tourist-07Ωστόσο και αυτοί διακρίνονται σε δυο κατηγορίες. Στους τουρίστες και στους ταξιδιώτες. Πολλοί δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά και ερμηνευτικά ίσως να μην υπάρχει και μεγάλη. Αλλά καμία σχέση δεν έχει ο τουρίστας με τον ταξιδιώτη!

Συγκεντρώσαμε  όλα αυτά που σας ξεχωρίζουν σε τουρίστα ή ταξιδιώτη, για να ξέρετε πού πατάτε και τι πρέπει να αλλάξετε στα ταξίδια σας για να αποβάλλετε άπαξ και δια παντός την ταμπέλα του (χαζο)τουρίστα.

Ο τουρίστας ξεχωρίζει. Μπορείς εύκολα να τον βρεις σε μια κεντρική πλατεία γεμάτη κόσμο, όπως στις φωτογραφίες που λένε «βρες αυτό που δεν ταιριάζει». Και δεν το κάνει πάντα αθέλητα –π.χ. είναι ξανθός με σαγιονάρα και κάλτσες αθλητικές, βρίσκεται στην Ελλάδα και …ξεχωρίζει. Συχνά κρατά επίτηδες αποστάσεις, και θέλει να διαχωρίζει τον εαυτό του από τον ντόπιο πληθυσμό.

Ο ταξιδιώτης ενσωματώνεται όσο πιο πολύ μπορεί. Μιλά με τους ντόπιους, κάνει νέους φίλους στα μέρη που επισκέπτεται, βγαίνει μαζί τους. Ξεχωρίζει όλο και πιο δύσκολα, καθώς γίνεται όλο και πιο πεπειραμένος ταξιδιώτης με τα χρόνια –ναι, ακόμα και αν  είναι ξανθός με σαγιονάρα και κάλτσες αθλητικές και βρίσκεται στην Ελλάδα, δεν τον ξεχωρίζεις με την πρώτη ματιά.

Τουρίστας είναι εκείνος που σχεδιάζει προσεχτικά το ταξίδι του μήνες πριν. Έχει πάντα πάνω του έναν χάρτη με σημειωμένα τα σημεία που θέλει οπωσδήποτε να επισκεφτεί, μην χάσει και κάνα αξιοθέατο. Η φωτογραφική είναι μονίμως περασμένη στον λαιμό του και έχει φωτογραφίσει κάθε αξιοθέατο από κάθε οπτική γωνία.

Αν κυκλοφορήσει το βράδυ, θα πιει ένα χαλαρό ποτάκι και θα γυρίσει για να κοιμηθεί καλά και να σηκωθεί νωρίς να προλάβει να φάει πρωινό και να συνεχίσει τον αγώνα δρόμου, να προλάβει να είναι εκεί την ώρα που το τάδε μουσείο έχει ελεύθερη είσοδο. Κινείται μηχανικά. Τον νοιάζει μόνο ο προορισμός του και μεγάλος του στόχος είναι να δει όσο περισσότερα μπορεί από αυτά που προτείνει ο τουριστικός οδηγός.

Όταν επιστρέφει σπίτι του, έχει μισή βαλίτσα γεμάτη αναμνηστικά, κουρασμένο σώμα και μυαλό γεμάτο εικόνες από αξιοθέατα. Μπορεί να μην έχει δει καν την αστεία και απολαυστική μεριά μιας πόλης. Να μην έχει γνωρίσει καθόλου τους ανθρώπους της και την κουλτούρα της. Και όμως χαίρεται, που κατάφερε να δει και να φωτογραφίσει και ο ίδιος όσα έβλεπε τόσο καιρό σε ταξιδιωτικές εκπομπές.

tourist1Ο ταξιδιώτης από την άλλη, δε νοιάζεται για τον προορισμό, αλλά για το ταξίδι. Αυτό είναι ο προορισμός του. Δε θα κάτσει ποτέ να προγραμματίσει εξονυχιστικά το ταξίδι του. Θα πάρει ένα σακ βουαγιάζ και θα σηκωθεί να φύγει με κάθε ευκαιρία. Αν χρειαστεί θα κάνει ωτοστόπ, θα κοιμηθεί στο σλιπινγκ μπαγκ του, θα σκαρφαλώσει βουνά και θα κοιμηθεί σε τέντες κρεμασμένες από κάποιον βράχο. Μπορεί να πάει στη Βαρκελώνη και να μην δει τη Sagrada Familia, θα αράξει όμως σίγουρα στην πλατεία del Sol και θα πιει σανγκριά παρέα με τους Καταλανούς.

Αν είναι νέος και δεν έχει ευρώπουλα, θα ψάξει κάθε πρόγραμμα που βγαίνει από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και θα συνδυάσει έτσι και ταξίδι και γνώση. Στην τελική θα φύγει εθελοντής, αρκεί να έχει ένα κρεβάτι κι ένα πιάτο φαΐ. Δε μπορεί να κάτσει σε ένα σημείο ο ταξιδιώτης. Δε μπορεί να ταξιδέψει μόνο μια φορά τον χρόνο και να πάρει σβάρνα όλα τα αξιοθέατα. Θα νιώσει σαν ροκάς που πάνε να τον στριμώξουν μέσα σε σμόκιν. Το ρολόι του το ξεχνάει, φωτογραφική δεν έχει κι έτσι κερδίζει τις πραγματικές εμπειρίες.

Για εκείνον μετράει η εμπειρία του ταξιδιού. Να γνωρίσει γωνιές που άλλοι δε θα δουν. Να μιλήσει με τους ντόπιους. Να φάει και να πιει μαζί τους παραδοσιακά φαγητά και ποτά. Να μπερδευτεί ανάμεσά τους, να χορέψει και να ξενυχτήσει μαζί τους. Όταν επιστρέφει, δεν έχει αγοράσει τουριστικά ψιλολοΐδια. Αντ’ αυτού άφησε σουβενίρ στα μέρη που περπάτησε, ένα κομμάτι του εαυτού του και πήρε μαζί του τα δειλινά και τις ανατολές, την θέα, τα τσουγκρίσματα, τις αγκαλιές και τα χαμόγελα.

Ο τουρίστας παραπονιέται. Δεν του αρέσει το φαγητό, γιατί δε μοιάζει με εκείνο της πατρίδας του, τον ανησυχεί η ποιότητα του νερού, γιατί στο σπίτι του «πίνουν απ’ τη βρύση», γκρινιάζει διαρκώς για το ότι οι ντόπιοι «δε μιλούν αγγλικά» (ή κάποια άλλη γλώσσα που να ξέρει).

Ο ταξιδιώτης αναρωτιέται. Κάνει συνεχώς ερωτήσεις, προσπαθεί να καταλάβει την νέα κουλτούρα και να μάθει όσο περισσότερα μπορεί για το μέρος που βρίσκεται, κάνει προσπάθειες με την τοπική γλώσσα, έστω και αν δεν είναι καλός με τις γλώσσες και οι προσπάθειές του περιορίζονται σε πέντε λέξεις η προφορά των οποίων κάνει τους ντόπιους να ξεκαρδίζονται.

Ο τουρίστας γυρίζει σπίτι με ομοιόμορφο μαύρισμα και ελαφρύτερο πορτοφόλι. Για ενθύμιο, έχει ένα υπερτιμημένο σουβενίρ από κάποιο μαγαζάκι που του θύμιζε εκείνα στο Μοναστηράκι.

Ο ταξιδιώτης γυρίζει σπίτι με εμπειρίες και ιστορίες που θα διηγείται μια ζωή, και καινούριες ιδέες, γνώσεις και απόψεις για ένα σωρό θέματα. Αυτές έχει και για ενθύμιο, μαζί με τα στραπατσαρισμένα χαρτάκια πάνω στα οποία έχει σχεδιάσει αυτοσχέδιους χάρτες με τις διευθύνσεις των καινούριων του φίλων.

Στο τέλος του ταξιδιού αν βάλεις δίπλα-δίπλα έναν τουρίστα και έναν ταξιδιώτη, θα έχουν σίγουρα τελείως διαφορετικές εμπειρίες να διηγηθούν. Ο τουρίστας θα χαίρεται που έμεινε πιστός στο πρόγραμμα που είχε βγάλει ενώ του ταξιδιώτη δε θα του καίγεται καρφάκι που δεν πρόλαβε να ανέβει στον πύργο του Άιφελ, επειδή έπινε μπύρες μαζί με κάτι φωνακλάδες μεθυσμένους Γάλλους στις όχθες του Σηκουάνα.

Στην τελική, σημασία δεν έχει αν είσαι τουρίστας ή ταξιδιώτης αλλά να κάνεις αυτό που σε εκφράζει και να παίρνεις από τα ταξίδια σου αυτό που θέλεις και ζητάς. Μπορείς βέβαια πάντα να προσπαθήσεις να πετύχεις έναν συνδυασμό και των δυο. Και ταξιδιώτης και τουρίστας. Όπως και να’ χει, το κάθε ένα έχει το γούστο του.

Εσείς που ετοιμάζεστε να πάτε σε λίγους μήνες διακοπές, ή εσείς που αποφασίσατε να ταξιδέψετε στη Σάμο για διακοπές (και πολύ καλά κάνατε!) μελετήστε το παραπάνω κείμενο και αν βρίσκετε ότι έχουμε δίκιο, προσαρμοστείτεΉ τουρίστας ή ταξιδιώτης, κάντε το με το δικό σας προσωπικό μοναδικό στυλ!

(Αποσπάσματα του κειμένου πήραμε από το in2life)

Check Also

Το ταξίδι μου στη Σάμο με το κλείστρο ενός φακού

Τις παρακάτω φωτό η φίλη της σελίδας κα Μάνια Σακελλαρίδη, τις ονόμασε “Το Ταξίδι”. Και …