Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
elen
Home / Ειδήσεις / Αφιερώματα / 19 λόγοι να επισκεφτείτε τη Σάμο και να ζήσετε το μύθο της Ήρας και την κοσμοθεωρία του Πυθαγόρα

19 λόγοι να επισκεφτείτε τη Σάμο και να ζήσετε το μύθο της Ήρας και την κοσμοθεωρία του Πυθαγόρα

3ος λόγος: Τα μουσεία της

Ο κούρος στο μουσείο της Σάμου
Ο κούρος στο μουσείο της Σάμου

Το αρχαιολογικό μουσείο Σάμου στεγάζεται σε δυο κτίρια, το παλιό, το «Πασχάλειο Αρχαιοφυλάκειο» και το νέο μουσείο, τη Γλυπτοθήκη. Σε αυτό βρίσκεται μεταξύ άλλων ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της αρχαϊκής πλαστικής, ο κολοσσιαίος Κούρος της Σάμου, ο οποίος κατασκευάστηκε το 580 π.Χ. από ντόπιο μάρμαρο και έχει ύψος 4,75 μ.

Στο αρχαιολογικό μουσείο Πυθαγορείου θα βρείτε εκατοντάδες εκθέματα (αγγεία, γλυπτά, είδη μικροτεχνίας κ.ά .) που προέρχονται από ανασκαφές της ευρύτερης περιοχής. Μέσα από αυτά τα αντικείμενα, παρουσιάζεται η ιστορική πορεία του νησιού από την 4η χιλιετία π.Χ. μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ. και καταδεικνύεται η σπουδαία θέση που κατείχε στον ελλαδικό χώρο, από την αρχαιότητα.

Στο Καρλόβασι αλλά και στο Πυθαγόρειο (στο ξενοδοχείο “Δόρυσσα” ) θα βρείτε Λαογραφικό μουσείο, στους Μυτηλινιούς αξιόλογο Παλαιοντολογικό μουσείο και στο Καρλόβασι μουσείο Βυρσοδεψίας.

Λαογραφικό Μουσείο Καρλοβάσου
Λαογραφικό Μουσείο Καρλοβάσου

(Διαβάστε περισσότερα για τα Μουσεία της Σάμου)

4ος λόγος: To Σπήλαιο του Πυθαγόρα

Το σπήλαιο –δίδυμο με τη Σαραντασκαλιώτισσα- βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Κέρκη και σύμφωνα με κάποιες πηγές, εδώ κατέφυγε για να κρυφτεί ο φιλόσοφος Πυθαγόρας, την εποχή που τον καταδίωκε ο τύραννος Πολυκράτης. Κατ΄ άλλους, τη σπηλιά τη χρησιμοποιούσε ο Πυθαγόρας ως ερημητήριο, για να συλλογίζεται απερίσπαστος τα φιλοσοφικά ζητήματα. Πολλά και απότομα σκαλοπάτια οδηγούν στην είσοδο του σπηλαίου από το οποίο θα απολαύσετε εκπληκτική θέα.

Από το εσωτερικό, η εκκλησία
Από το εσωτερικό του σπηλαίου, η εκκλησία

Περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω:

5ος λόγος: Το Άνω Βαθύ

Ο οικισμός της γνήσιας σαμιώτικης παράδοσης είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου και βλέπει από ψηλά την πόλη και τον κόλπο του Βαθυού.
Περιπλανηθείτε στα στενά δρομάκια, φωτογραφήστε αμέτρητα διώροφα σπίτια με κεραμιδένιες στέγες, όλα διαφορετικά, όλα όμορφα. Κεραμοσκεπές και σαχνισιά, φεγγίτες και ξυλόγλυπτες πόρτες, εναλλάσσονται παντού στο περπάτημα σας.
Θαυμάστε τα περίτεχνα σκαλίσματα στα παλιά διώροφα σπίτια, σε έναν τόπο όπου ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει.

Άνω Βαθύ
Άνω Βαθύ. Το εκκλησάκι του Αη Γιαννάκη
Άνω Βαθύ
Άνω Βαθύ, ο παραδοσιακός οικισμός

Φτάστε μέχρι το θεατράκι του Αη Γιαννάκη με το μεταβυζαντινό ομώνυμο εκκλησάκι του Aη Γιαννάκη που χρονολογείται από το 1799 και μπείτε σε κάποιο από τα παραδοσιακά καφενεία να δείτε τι σημαίνει πραγματικά ελληνικός καφές.

Κατηφορίζοντας προς την παραλία, θα επανέλθετε στο σήμερα. Η πόλη της Σάμου εκτείνεται κατά μήκος της θάλασσας και μαζί με το Άνω Βαθύ σχηματίζουν πλέον μια ενιαία πόλη με μεγάλη ιστορία.

(Δείτε λεπτομέρειες και φωτογραφίες..)

(Για τη συνέχεια, πιέστε παρακάτω: Pages 3)

Check Also

Πυθαγόρας: Ο πρώτος διδάσκαλος της αυτογνωσίας

Πυθαγόρας, ο πρώτος διδάσκαλος της αυτογνωσίας (580-500 π.Χ.). Ο μέγας αυτός μύστης επέβαλε πρακτικά στους …