Σάββατο , 20 Απριλίου 2024
elen
Home / Ειδήσεις / Αφιερώματα / 19 λόγοι να επισκεφτείτε τη Σάμο και να ζήσετε το μύθο της Ήρας και την κοσμοθεωρία του Πυθαγόρα

19 λόγοι να επισκεφτείτε τη Σάμο και να ζήσετε το μύθο της Ήρας και την κοσμοθεωρία του Πυθαγόρα

6ος λόγος: Το Παλαιό Καρλόβασι

Είναι το κομμάτι της περιοχής των Καρλοβασίων (Νέο, Μεσαίο, Παλαιό, Λιμάνι) που δέχτηκε τους πρώτους εποίκους. Το Παλαιό Καρλόβασι, με το ναό της Αγίας Τριάδας να το στεφανώνει, είναι μια από τις πιο γραφικές περιοχές του νησιού! Αξίζει να περπατήσετε στα στενά δρομάκια του και να θαυμάσετε τα πανέμορφα κτίρια.

Παλαιό Καρλόβασι
Παλαιό Καρλόβασι

(Λεπτομέρειες και φωτογραφίες από το Καρλόβασι)

7ος λόγος: Το γλυκό σαμιώτικο κρασί είναι το δώρο των Θεών

Κρασιά Σάμου, Σαμιώτικα κρασιά
Σαμιώτικα κρασιά

Σύμφωνα με τον μύθο οι Αμαζόνες περιφρόνησαν τον Διόνυσο και για να γλιτώσουν από το θυμό του, αναζήτησαν καταφύγιο στη Σάμο. Οταν, λοιπόν ο Ολύμπιος θεός του κρασιού θέλησε να τις εξοντώσει, ζήτησε τη βοήθεια των Σαμίων. Οντως τις συνέτριψε, στον Πάναιμο (ονομασία που δόθηκε στο μέρος που έγινε η μάχη εξαιτίας του αίματος που χύθηκε), για να ευχαριστήσει τους Σάμιους τους χάρισε το περίφημο κλήμα που βγάζει το μοσχοβολιστό κρασί και τους δίδαξε την καλλιέργεια της αμπέλου.
Ετσι εξηγούνται όλα! Δεν είναι τυχαίο ότι η καθολική εκκλησία προμηθευόταν οίνο για τη Θεία Ευχαριστία από τη Σάμο κατόπιν ειδικής παραγγελίας και πιστοποίησης. Τα κρασιά που παράγονται από την Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ) είναι δύο τύπων: γλυκά και ξηρά. Ολα τα γλυκά κρασιά της Σάμου ανήκουν στην κατηγορία Ελεγχόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΟΠΕ), είναι παγκοσμίου φήμης, ενώ έχουν διακριθεί πολλές φορές σε διεθνή φεστιβάλ.
Εδώ δείτε κάποια από τα διεθνή βραβεία αλλά και το Μουσείο Σαμιακού Οίνου στο Μαλαγάρι το οποίο εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2005 και αποτελεί ένα καμάρι για το σαμιακό κρασί και την ΕΟΣΣ.

Το Μουσείο οίνου - The Museum of Samian Wine
Το Μουσείο οίνου

8ος λόγος: Το Πυθαγόρειο, η Αρχαία Σάμος:

Είναι χτισμένο στα ερείπια της αρχαίας Σάμου, με το σημερινό του λιμάνι να ταυτίζεται με το αρχαιότερο τεχνητό της μεσογείου, ένα εκ των «θαυμαστών έργων» του νησιού σύμφωνα με τον Ηρόδοτο.
Στα αριστερά του λιμανιού δεσπόζει το άγαλμα του Πυθαγόρα που μαζί με το ξακουστό του θεώρημα κυριαρχεί στην κατάμεστη από πολυτελή κότερα μαρίνα.

Πυθαγόρειο. Το άγαλμα του Πυθαγόρα
Το άγαλμα του Πυθαγόρα

Ανάμεσα στα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής και στο κάστρο του Λογοθέτη (χτισμένο το 1824) ξεπροβάλλει ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Σάμου. Ο Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, δείγμα ευγνωμοσύνης και τάμα του αρχηγού της επανάστασης Λυκούργου Λογοθέτη προς το Χριστό (“Χριστός Σάμον έσωσεν τη 6η Αυγούστου 1824” γράφει η επιγραφή) που έσωσε το νησί στη Ναυμαχία της Μυκάλης. Ο ναός ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 1833 και έκτοτε, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος θεωρείται επίσημη τοπική εορτή.

Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

(Ενδιαφέρουσες συνδέσεις για το Πυθαγόρειο)

9ος λόγος: Το Κοκκάρι

Kokkari, Κοκκάρι
Κοκκάρι

Σαν κάποιο κυκλαδίτικο ψαροχώρι, το Κοκκάρι απέχει 10 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας και πήρε το όνομά του από την παραγωγή άφθονων μικρών κρεμμυδιών.
Το πράσινο του πεύκου συνδυάζεται με τις απέραντες καταγάλανες αμμουδιές και το όνομά του σαν τουριστικός προορισμός είναι γνωστό στα πέρατα του κόσμου.

Κοκκάρι
Το λιμανάκι

Η φήμη του μάλιστα ως ένας από τα πέντε καλύτερα σημεία για windsurfing στην Ελλάδα, σε συνδυασμό τις ανεπτυγμένες τουριστικές υποδομές, το καθιστούν το τρίτο μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο της Σάμου. Μέσα στο χωριό, τα ήσυχα καλντερίμια με τις ανθισμένες αυλές και τα εκατοντάδες πολύχρωμα φαναράκια τα βράδυα, εντείνουν την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε κυκλαδίτικο νησί, ενώ στη κατάμεστη από ταβερνάκια και μπαράκια πλατεία και παραλία, παραδίνεσαι σώμα και πνεύμα στην αύρα της θάλασσας.

10ος λόγος: Η κούπα του Πυθαγόρα

Είναι μύθος και μυστήριο μαζί. Η κούπα του Πυθαγόρα ή “δίκαιη κούπα” είναι ίσως το πιο γνωστό «κεραμικό» της Σάμου, ένα πήλινο ποτήρι που αδειάζει κατά έναν μαγικό τρόπο όταν εκείνος που το κρατάει αποδειχτεί… πλεονέκτης και θέλει να πιει περισσότερο απ’ όσο πρέπει.

Η κούπα του Πυθαγόρα - Pythagora's cup
Η κούπα του Πυθαγόρα

Κατά την παράδοση την κούπα την έφτιαξε ο ίδιος ο Πυθαγόρας και μ’ αυτήν μοίραζε κρασί στους μαθητές του. Αν κάποιος λοιπόν υπερέβαινε το μέτρο και ήθελε λίγο παραπάνω, η κούπα άδειαζε! Πίσω, ωστόσο, από τον μύθο υπάρχει και η πραγματικότητα με τις ερμηνείες της φυσικής που λύνουν το μυστήριο.
Φαίνεται ότι η κούπα αυτή όντως χρησιμοποιήθηκε κατά την εκσκαφή του Ευπαλίνειου ορύγματος, προκειμένου να ελέγχεται η ποσότητα του νερού που μοιραζόταν στους δούλους, αλλά και στα μεγάλα θαλάσσια ταξίδια των Σαμιωτών εμπόρων, για τον ίδιο σκοπό. (Διαβάστε εδώ τις λεπτομέρειες λειτουργίας της)

(Για τη συνέχεια, πιέστε παρακάτω: Pages 4)

Check Also

Πυθαγόρας: Ο πρώτος διδάσκαλος της αυτογνωσίας

Πυθαγόρας, ο πρώτος διδάσκαλος της αυτογνωσίας (580-500 π.Χ.). Ο μέγας αυτός μύστης επέβαλε πρακτικά στους …