Κυριακή , Μάρτιος 7 2021
elen
Home / Αξιοθέατα / Ιερά Μονή Παναγίας Βροντιανής

Ιερά Μονή Παναγίας Βροντιανής

Η Ιερά Μονή Παναγίας Βροντιανής η Κοκκαριανής, ή όποια βρίσκεται στο μέσον της βόρειας πλευράς του Νησιού καί σε υψόμετρο 458 μ. πλησίον του χωρίου Βουρλιώτες, ανοικοδομήθηκε το 1566 στα ερείπια παλαιότερης μονής προς τιμήν του Γενεσίου της Θεοτόκου, από τους αυταδέλφους μοναχούς Ιάκωβο καί Μακάριο.

Η ονομασία «Βροντιανή» προέρχεται, είτε εκ παραφθοράς της λέξης Βροντά (πλούσιας οικογένειας, πού έδωσε το όνομα της σε περιοχή μεταξύ Κοκκαρίου και Βαθέος), είτε επειδή κατά τα πρωτοβρόχια, όταν εορτάζει το Μοναστήρι στίς 8 Σεπτεμβρίου, οι βροντές αντηχούν πολύ δυνατά στίς κορυφές νοτίως της Μονής. Το Καθολικό της Μονής αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο της τρουλλαίας μονόκλιτης βασιλικής, ενώ το υπόλοιπο κτιριακό συγκρότημα, πού το περιβάλλει, είναι τετράγωνο με κελλιά διώροφα καί τριώροφα καί θολωτές αψίδες καί χαγιάτια στραμμένα προς την αυλή. Στο διαβατικό της εισόδου υπάρχει ένα λιτό με λιθανάγλυφα διακοσμημένο καμπαναριό του 1812. ΤΟ ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο του Καθολικού, είναι διακοσμημένο με παραστάσεις από την Αγία Γραφή, ενώ οι φορητές εικόνες του, είναι έργα των αγιογράφων του 18ου καί 19ου αιώνα Ιακώβου καθηγουμένου (1777), Πολυδώρου του Σμυρναίου (1883) κ.ά.

Ξυλόγλυπτος και επιχρυσωμένος είναι και ο δεσποτικός θρόνος χρονολογούμενος το 1703. Από τις άλλοτε θαυμάσιες τοιχογραφίες διατηρούνται ελάχιστες μέσα στο ιερό Βήμα και σε δύο, από τα τόξα του τρούλλου. «Αξίζει να επισημάνουμε την ύπαρξη του παρεκκλησίου, βυζαντινού ρυθμού προς τιμήν της Μεταμορφώσεως του Σωτήρας, στην νοτιοανατολική πτέρυγα του πρώτου ορόφου του περιμετρικού κτιρίου.

Τηλ.: 22730-93255

Check Also

Τα εκκλησιαστικά μνημεία και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σάμου μετά το σεισμό

ΤΑ  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ  ΜΝΗΜΕΙΑ  ΚΑΙ  Η  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ  ΤΗΣ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ  ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ  ΤΗΣ  ΣΑΜΟΥ  ΜΕΤΑ  ΤΟ  ΣΕΙΣΜΟ             …