Σάββατο , 27 Απριλίου 2024
elen
Home / Ειδήσεις / Πεζοπορία στο σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου

Πεζοπορία στο σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου

Για το σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου έχουμε γράψει παλιότερα (ΕΔΩ τα λεπτομερή στοιχεία). Πριν από μερικές μέρες επισκεφθήκαμε πάλι το όμορφο σπήλιο μέσα από μια υπέροχη διαδρομή, ξεκινώντας πεζή από το λιμάνι Καρλοβάσου και ανεβαίνοντας το καλντερίμι που οδηγεί στο Παλαιό Καρλόβασι. 

Η διαδρομή είναι πλέον σηματοδοτημένη και θα τη βρείτε στο βιβλίο “Σάμος Πεζοπορικός οδηγός” Στέφανος Ψημένος εκδόσεις TERRAIN στον αριθμό 4.

(Μερικά στοιχεία που σας αναφέρουμε παρακάτω, τα πήραμε από το εν λόγω βιβλίο.)

Η διαδρομή περνάει δίπλα από το ναό της Αγίας Τριάδας τον οποίο πρέπει να επισκεφθείτε με την ευκαιρία, για να απολαύσετε την ωραιότερη θέα στο Καρλόβασι και να αντιληφθείτε την διάρθρωση των οικισμών από τους οποίους αυτό αποτελείται.

Επιστρέφοντας από το ναό της Αγίας Τριάδας, ανεβήκαμε στη δεύτερη πλατεία του Παλαιού Καρλοβάσου και ακολουθήσαμε το σηματοδοτημένο καλντερίμι που ανηφορίζει και ονομάζεται οδός Γαλατά.

Περάσαμε δίπλα από τον παλιό ναό του Χριστού και στο τέλος της οδού συναντήσαμε τον ναό του Αγίου Ισίδωρου. Μετά τον Άγιο Ισίδωρο το καλντερίμι ανηφορίζει προς τα δυτικά και σε 150 μ φθάσαμε στο ξωκλήσι των Αγίων Αναργύρων που είναι σφηνωμένο στη βάση ενός τεράστιου βράχου.
Μπαίνοντας μέσα θα μπορείτε να δείτε την στέγη του ναού που το μισό της μέρος είναι ο ίδιος ο βράχος και το άλλο μισό είναι χτισμένο κανονικά. Ήπιαμε το νερό μας στην αυλή και ακολουθήσαμε το στενό χωματόδρομο μέχρι την παράκαμψη προς το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου.

(Αν ακολουθήσετε το δρόμο αγνοώντας την παράκαμψη, αυτός θα σας οδηγήσει σε ένα μικρό κάστρο το οποίο έχτισαν η Γενουάτες κατά τη διάρκεια της εξουσίας τους στο νησί (1404-1457). Στη συνέχεια κατηφορίζοντας το μονοπάτι θα βρείτε το ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, τον αρχαιότερο ναό της Σάμου που είναι κτισμένος τον 11ο αιώνα. Από το ναό αυτό, αν ακολουθήσετε το μονοπάτι που μπαίνει μέσα στη ρεματιά διασχίζοντας ξύλινα γεφυράκια πλάι στο ποτάμι, θα φτάσετε στη λίμνη στην οποία καταλήγουν οι περίφημοι καταρράκτες της περιοχής.)

Επιστρέφοντας την αφήγηση μας στην παράκαμψη του ναού του Αγίου Αντωνίου, μπαίνοντας στο δύσβατο μονοπάτι φθάσαμε στην είσοδο του μικρού σπηλαίου στο βάθος του οποίου είναι κρυμμένο το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου.

Μέσα στο σπήλαιο μπορείτε να θαυμάσετε το σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό διάκοσμο τον οποίο με τη βοήθεια φακών μπορείτε να τον μελετήσετε καλύτερα. Το σπήλαιο βέβαια έχει εγκατάσταση φωτισμού ο οποίος ανιχνεύει την κίνηση μας και φωτίζει τα σημαντικά μέρη του σπηλαίου και φυσικά τον κυρίως ναό.

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι με τη σειρά και κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας.

Check Also

Οδοιπορικό: Η Σάμος της Βασιλικής Χίου

Παιδικές φωνές, γέλια, παιχνίδια, κλάματα, έρωτες και όνειρα. Ταξίδια μέσα στα καταγάλανα νερά και στο …