Τετάρτη , Ιανουάριος 27 2021
elen
Home / Αξιοθέατα / Μοναστήρια της Σάμου. Μια περιήγηση μέσω βίντεο, στα Ελληνικά
Τα Σαμιακά μοναστήρια, βυζαντινά μνημεία μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας αρχίζουν την ιστορία τους προ του 889 μ.Χ

Μοναστήρια της Σάμου. Μια περιήγηση μέσω βίντεο, στα Ελληνικά

Πρόλογος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου κ. Ευσεβίου

(Τα κείμενα και οι φωτογραφίες είναι από την εξαιρετική ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου)
Η Σάμος, νησί ειρηνικό και εύανδρο προσέφερε τους καταλληλότερους χώρους, τις υποβλητικότερες τοποθεσίες και τις ιδανικότερες συνθήκες για την οργάνωση του μοναχικού βίου πάνω στις όμορφες πλαγιές των βουνών και των πευκόφυτων ρουμανιών του, κοντά σε γάργαρες πηγές και σε ειδυλλιακά υψώματα.

Τα Σαμιακά μοναστήρια, βυζαντινά μνημεία μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας με αρμονικές αναλογίες, αρχίζουν την ιστορία τους προ του 889 μ.Χ. Το 1566, τέσσαρα χρόνια ακριβώς απ’ όταν σταμάτησε ή περίοδος της ερημώσεως του νησιού και άρχισε ο ανοικισμός της, κτίσθηκε το πρώτο μοναστήρι της Σάμου της Παναγίας του Βροντά, οπότε και αρχίζει ή ίδρυση των νυν σωζόμενων και εν λειτουργία ευρισκομένων Ί. Μονών.
Οι Ιερές Μονές μας, επηρέασαν αποφασιστικά το γνήσιο Εκκλησιαστικό φρόνημα, την αγωνιστική διάθεση και το ορθόδοξο λειτουργικό ήθος των κατοίκων του Νησιού μας, ενώ παραλλήλως υπήρξαν κέντρα λειτουργικής ζωής και καλλιέργειας της ψαλτικής τέχνης.
Όλα ανεξαιρέτως τα Μοναστήρια της Σάμου υπήρξαν τα κρησφύγετα των καταδιωκομένων Ελλήνων κατά τις περιόδους της δουλείας και της ξενικής κατοχής, αλλά και τα ορμητήρια των γενναίων αγωνιστών της Επαναστάσεως του 1821 και των μετέπειτα απελευθερωτικών κινημάτων.Κατ’ αυτούς τους ζοφερούς αιώνες του τρόμου και της απελπισίας στα Μοναστήρια κυρίως διατηρήθηκε αλώβητη ή χριστιανική πίστη και διαφυλάχθηκε ή καθαρότητα της Ελληνικής γλώσσας.
Οι Μοναχοί και οι Μοναχές κράτησαν ζωντανή την ελπίδα της Εθνικής αποκαταστάσεως, καλλιέργησαν τα γράμματα και τις τέχνες και συντήρησαν αναλλοίωτες τις αρχαίες συνήθειες και τις ευγενικές αρετές του Γένους μας, αυτές πού διέσωσαν τον Ελληνισμό από την έκπτωση και την εκβαρβάρωση, ως άλλωστε επετεύχθη δια των Ιερών Μονών απανταχού της Ελλάδος.

Όλα τα Μοναστήρια μας στάθηκαν κοντά στο λαό μας με σημαντικές δωρεές και αφιερώσεις με την ανοικοδόμηση, συντήρηση και λειτουργία σχολείων, την παραχώρηση γεωργικών εκτάσεων σε ακτήμονες, σε στρατιωτικές μονάδες καθώς και για την δημιουργία του διεθνούς αεροδρομίου, με την οικονομική στήριξη του Νοσοκομείου μας, του λεπροκομείου, της Ιερατικής Σχολής Μαλαγαρίου, διαφόρων μουσικών Σχολών κ.ά.

Check Also

Τα εκκλησιαστικά μνημεία και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σάμου μετά το σεισμό

ΤΑ  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ  ΜΝΗΜΕΙΑ  ΚΑΙ  Η  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ  ΤΗΣ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ  ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ  ΤΗΣ  ΣΑΜΟΥ  ΜΕΤΑ  ΤΟ  ΣΕΙΣΜΟ             …