Κυριακή , Μάρτιος 7 2021
elen
Home / Χωριά / Νότια Σάμος / Σκουραίϊκα

Σκουραίϊκα

Τα Σκουραίϊκα βρίσκονται νότια από το χωριό Νεοχώρι και το όνομά τους το πήραν από τον πρώτο κάτοικο ο οποίος ήταν κάποιος Γεώργιος Σκούρας.

Από έγγραφο που υπήρχε στα χέρια των απογόνων του, μάθαμε ότι ο Γεώργιος Σκούρας αγόρασε με 40 γρόσια όλη την έκταση του χωριού.Στην εκκλησία των Σκουραιϊκων, τον Άγιο Γεώργιο, υπήρχε εικόνα του μεγαλομάρτυρα πάνω στην οποία εγράφετο: Δέησις του δούλου του Θεού Γεωργίου Σκούρα 1718.
Από αυτό συμπεραίνουμε ότι το χωριό χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα.
Τα Σκουραίικα είναι μικρό χωριό που βρίσκεται  στους πρόποδες του όρους Μπουρνιά, παρακλάδι του όρους Καρβούνι.
Στη διαδροµή ανατολικά των Κουμεΐκων, συναντάµε τα Σκουραίικα, όµορφο και ήσυχο χωριό, µε γραφικό χρώµα, ιδανικό για έναν περίπατο στα στενά του. Από εδώ υπάρχει δρόµος για την κρυµµένη παραλία Ψιλή Άµµος (η τρίτη στο νησί µε αυτό το όνοµα) που µπορεί κανείς να απολαύσει ένα ήσυχο µπάνιο. Φροντίστε να έχετε µαζί σας προµήθειες µια και δεν υπάρχουν µαγαζιά, ούτε καν οµπρέλες ή ξαπλώστρες. Βρίσκεται σε υψόμετρο 181 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Νοτιοδυτικά του χωριού βρίσκονται οι παραλιακοί οικισμοί Κάμπος, Πέρι και Πεύκος με συνολικά 50 κατοίκους. Και οι τρεις οικισμοί έχουν μικρές, γραφικές και πολύ όμορφες παραλίες.

Check Also

Τα τουριστικά χωριά της Σάμου

Καταπράσινα πευκοδάση, τουριστικά χωριά, μυστικές παραλίες και νερά που  μαρτυρούν πως βρίσκεσαι στη Σάμο. Βουτιές …