Παρασκευή , Νοέμβριος 27 2020
elen
Home / Αξιοθέατα / Ιερά Μονή Αγίας Ζώνης

Ιερά Μονή Αγίας Ζώνης

Η Ιερά Μονή Αγίας Ζώνης στην ειδυλλιακή καταπράσινη κοιλάδα της Βλαμαρής, στην ανατολική πλευρά της Σάμου, επελέγη το 1695 από τον Ιερομόναχο Μελέτιο, για να ανεγείρει, με την συνδρομή των κατοίκων, την Ιερά Μονή Αγίας Ζώνης, ή όποια αναγνωρίστηκε μάλιστα από τον Οικ. Πατριάρχη Καλλίνικο Β’, ως σταυροπηγιακή.

Iera Moni Agias ZonisΤο Καθολικό της μονής έχει σχήμα μονόκλιτης θολωτής Βασιλικής με τρούλλο και με εγγεγραμμένα τόξα εσωτερικώς και φέρει επί της εισόδου στην κορυφή της δυτικής όψης μικρό, απλό μαρμάρινο καμπαναριό, το όποιο κατασκευάστηκε το 1751 σύμφωνα με επιγραφή στη βάση του. Ή κεντρική πύλη κατασκευάσθηκε το 1855. Μέσα στο Καθολικό, διασώζονται αρκετές τοιχογραφίες αρίστης τέχνης του 17ου αιώνος, ορισμένες από τις όποιες έχουν κατά καιρούς επιζωγραφιστεί ατέχνως.

Το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο της Ί. Μονής φιλοτεχνημένο δια συνδρομής του Παν/του Καθηγουμένου Γαβριήλ ανάγεται σύμφωνα με την επιγραφή του το 1801, φέρει τις 3 παλαιές δεσποτικές φορητές εικόνες του 19ου αιώνος, ανάμεσα στις όποιες ξεχωρίζει ή εφέστιος εικόνα της Αγίας Ζώνης επενδεδυμένη με αργυρόδετο διάκοσμο του 1819.

Το υπόλοιπο κτίριο, πού περιβάλλει αυτό κυκλόθεν, ακολουθεί τον παραδοσιακό μοναστηριακό τύπο, με περιμετρική κλειστή και εσωστρεφή διάταξη, αποτελούμενο από διώροφες ισοϋψείς πτέρυγες. Ή Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 31 Αυγούστου.

Τηλέφωνο Μονής: 22730-27587

Check Also

Τα εκκλησιαστικά μνημεία και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σάμου μετά το σεισμό

ΤΑ  ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ  ΜΝΗΜΕΙΑ  ΚΑΙ  Η  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ  ΤΗΣ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ  ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ  ΤΗΣ  ΣΑΜΟΥ  ΜΕΤΑ  ΤΟ  ΣΕΙΣΜΟ             …