Παρασκευή , Απρίλιος 16 2021
elen
Home / Αρχαιολογικοί χώροι / Μουσείο οίνου

Μουσείο οίνου

Ενα βίντεο από το οινοποιείο Σάμου

Το Μουσείο Σαμιακού Οίνου αποτελεί ένα ιστορικό και πολιτιστικό στολίδι για τη Σάμο. Εγκαινιάστηκε στις 30 Ιουλίου 2005 και από τότε είναι και επίσημα ανοιχτό όλο το χρόνο για ντόπιους και μη επισκέπτες.

Ιστορική Ανδρομή

Σ’ αυτό το χώρο λειτουργούσε πριν την ίδρυση της Ε.Ο.Σ.Σ. ιδιωτικό οινοποιείο της εταιρείας Golstein & Galanis.  Η Ε.Ο.Σ.Σ. χρησιμοποιούσε αργότερα αυτό το κτίριο για αποθήκευση οίνων στις μεγάλες ξύλινες δεξαμενές του παλαιού οινοποιείου που ακόμα υπάρχουν και σαν βαρελοποιείο.

Η ανακαίνιση του χώρου έγινε δυνατή μέσω του Leader 2 αλλά και ιδίων κεφαλαίων της Ένωση

 Τι θα δείτε:

Ο χώρος αποτελείται από διάφορες αίθουσες οι οποίες ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε καιρούς παραδοσιακής οινοποίησης και κατασκευής βαρελιών.  Υπάρχουν εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούσαν οι βαρελοποιοί της εποχής.  Χαρακτηριστικές είναι οι τεράστιες ξύλινες δεξαμενές που έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα και εντυπωσιάζουν με τις διαστάσεις τους.  Η μεγαλύτερη από αυτές είναι χωρητικότητας 80 τόνων.

Υπάρχουν, επίσης, χειροκίνητες αντλίες, πρέσες και φίλτρα τα οποία χρησιμοποιούσαν οι παλιοί οινοποιοί.  Αξίζει εδώ να αναφερθεί η χειροκίνητη πρέσα σταφυλιών η οποία διασώζεται από το 1910.   Στην ίδια αίθουσα εκτίθενται έγγραφα, φιάλες οίνου, φωτογραφίες και αντικείμενα γραφείου από το 1934, το έτος ίδρυσης της Ένωσης, όπως επίσης και όργανα από το Χημείο της εποχής.

Μία αναπαράσταση της καλλιέργειας των αμπελιών σε πεζούλες δείχνει στον επισκέπτη πως φυτρώνει και αναπτύσσεται το αμπέλι μέχρι την στιγμή του τρύγου.

Ο επισκέπτης μπορεί να δει ένα μέρος από τον τεράστιο αριθμό μεταλλίων που έχε αποσπάσει η Ε.Ο.Σ.Σ. στην 70χρονη πορεία της.

Υπάρχουν, επίσης, δύο κάβες παλαίωσης, μία με βαρέλια από γαλλική δρυ και μία φιαλών.  Ας σημειωθεί ότι η Ε.Ο.Σ.Σ. διαθέτει ακόμη περισσότερες και μεγαλύτερες κάβες παλαίωσης σε άλλους χώρους και οι συγκεκριμένες έχουν σαν σκοπό να φέρουν σε επαφή τον επισκέπτη με την διαδικασία της παλαίωσης.

Επίσης, υπάρχει φωτογραφικό υλικό με φωτογραφίες που ξεκινούν πριν από την ίδρυση της Ε.Ο.Σ.Σ. και δείχνουν τον τρόπο εργασίας στην Ε.ΟΣ.Σ. πριν 40-50 χρόνια (τρύγος, οινοποίηση, φορτώσεις)

Στο Μουσείο Οίνου υπάρχει και συνεδριακός χώρος σε μία καλαίσθητη αίθουσα που χρησιμοποιείται τόσο από την Ε.Ο.Σ.Σ. όσο και για εκδηλώσεις από διάφορους φορείς.

Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δοκιμάσει τα κρασιά της Ε.Ο.Σ.Σ. και, αν επιθυμεί, να αγοράσει

 Πληροφορίες Μουσείου Οίνου:

Ωράριο:
Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος 2 Euro.
Τηλέφωνο: 22730-87511.

Check Also

Πάμε Σάμο για διακοπές, αλλιώς!

Διακοπές στη Σάμο αλλιώς! Η Σάμος είναι το νησί όπου βασιλεύουν ο θρύλος και η …