Το εργοστάσιο οίνων (ταβέρνα) του Τζων Νικολαρεΐζη στο Μαλαγάρι (1906). Η παραγωγή και το εμπόριο του κρασιού γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη στη Σάμο στα τέλη του 19ου και την αρχή του 20ού αιώνα.
Το 1906 στο Βαθύ λειτουργούσαν πολλοί οινεμπορικοί οίκοι, οι οποίοι συγκέντρωναν το κρασί και το πωλούσαν στο εξωτερικό συνήθως ως πρώτη ύλη. Γνωστοί εργοστασιάρχες-οινέμποροι της πόλης ήταν οι Μ. Χατζηγεωργίου, Π. Σοφούλης, Τζ. Νικολαρείζης, Αφοί Φραντζή, Αντ. Καφετζιδάκης, Γ. Μανούσος, Ε. Φλετορίδης, Missir κ.ά., πολλοί απ’τους οποίους είχαν τα οινοποιεία τους (ταβέρνες) στο Μαλαγάρι.
Το 1934 στο Μαλαγάρι κατασκευάστηκε το εργοστάσιο της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (Ε.Ο.Σ.Σ.), η οποία ανέλαβε αποκλειστικά την παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία των σαμιώτικων κρασιών.
Πηγή: Σάμος 1862-1920 Ντίνος Θ. Κόγιας