Παρασκευή , Απρίλιος 16 2021
elen
Home / Ειδήσεις / Σαμιώτικο κρασί: Το δώρο του θεού Διόνυσου στους ανθρώπους (video)

Σαμιώτικο κρασί: Το δώρο του θεού Διόνυσου στους ανθρώπους (video)

Σαμιώτικο κρασί από Μοσχάτο σταφύλι! Ποιοτικό, ελκυστικό και ανατρεπτικό συνάμα –έχοντας τη στόφα που αρμόζει στο star system των κρασιών–, η ιστορία του Μοσχάτου γράφεται χρόνια τώρα με γλυκό μελάνι.

 Η ιστορία του λευκού μοσχάτου κουβαλάει μαζί του ταξιδευτές, πειρατές, Οθωμανούς κατακτητές, ποιητές και τιτλούχους. Όλοι βάλανε το πετραδάκι που χρειαζόταν για να χτιστεί σιγά σιγά η φήμη του. Έτσι το λευκό Μοσχάτο να δηλώνει σήμερα «παρών» στα πέρατα της οικουμένης του κρασιού.

Κι αν θέλουμε να μιλήσουμε για την επιτυχία του λευκού Μοσχάτου, τότε θα πρέπει να ρίξουμε μια προσεκτικότερη ματιά στους αμπελώνες της Σάμου που είναι σαν προσεγμένη ζωγραφιά. Εκεί οι συνθήκες που ωριμάζει είναι ιδανικές και το λευκό Μοσχάτο προεδρεύει, καθώς τα σταφύλια του κοιτάζουν περήφανα το Αιγαίο.

Λέγεται πως οι αρχαίοι Έλληνες μετέφεραν το Μοσχάτο πέρα από την Κριμαία και αφού πάτησε γερά στα πόδια του στην Ελλάδα (κυρίως τη νησιωτική, με επίκεντρο τη Σάμο), απλώθηκε σιγά σιγά σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Η ιστορία του αμπελώνα του κρασιού της Σάμου και του Μοσχάτου χάνεται στο χρόνο, στην εποχή που βασίλευε στο νησί ο Αγκαίος, ήρωας της Αργοναυτικής Εκστρατείας. Όσο για τα χαρίσματα της σαμιώτικης γης και των προϊόντων της, ένας άλλος αρχαίος Έλληνας, ο Αίθλιος, ισχυριζόταν ότι στη Σάμο τα αμπέλια, οι συκιές και οι τριανταφυλλιές καρποφορούσαν δύο φορές το χρόνο! Υπερβολή; Ίσως, αλλά χαρακτηριστική της φήμης που είχε πάντα η Σάμος και η γη της.

Ο ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου (ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ), στα πλαίσια της προβολής του Σαμιώτικου κρασιού, σας παρουσιάζει το παρακάτω video για το κρασί των θεών!

Check Also

Πάμε Σάμο για διακοπές, αλλιώς!

Διακοπές στη Σάμο αλλιώς! Η Σάμος είναι το νησί όπου βασιλεύουν ο θρύλος και η …