Κυριακή , Μάρτιος 7 2021
elen
Home / Ειδήσεις / Τζαμί στη Σάμο: Ξέρετε γιατί δεν χτίστηκε ποτέ;

Τζαμί στη Σάμο: Ξέρετε γιατί δεν χτίστηκε ποτέ;

Ξέρετε γιατί στη Σάμο δε χτίστηκε ποτέ τζαμί; Ξέρετε ότι έγιναν προσπάθειες αλλά ποτέ δεν τελεσφόρησαν; Διαβάστε!

Το οικονομικό έτος του 1911 ο προϋπολογισμός της τότε Ηγεμονίας της Σάμου έκλεισε με μεγάλο πλεόνασμα και ο τότε τουρκολάτρης ηγεμόνας Κοπάσης σκέφτηκε με το ποσό αυτό να ιδρύσει ένα τζαμί για να προσεύχονται οι τούρκοι στρατιώτες που βρισκόταν στο νησί.

Οι στρατιώτες αυτοί βρισκόταν στη Σάμο παρά τις διατάξεις του καταστατικού χάρτη της Ηγεμονίας. Μόνιμη αξίωση των Σαμίων ήταν η αποχώρησή τους και δημιουργήθηκαν αιματηρά επεισόδια, με φόνους, και καταδίκες, ακόμα και σε θάνατο, όταν ο ίδιος ηγεμόνας το 1908 αύξησε χωρίς λόγο τον αριθμό τους.

Οι Άγιοι μας υπενθυμίζουν τους αγώνες, το ήθος και την αρχοντιά της χριστιανικής Σάμου που είναι το μοναδικό Νησί που δεν έχει τζαμί.” (Μητροπολίτης Σάμου κ.κ Ευσέβιος)
Το θέμα το έφεραν και συζητήθηκε στην Σαμιακή βουλή κι ως συνήθως ακολούθησε η ψηφοφορία. Οι μισοί πληρεξούσιοι (βουλευτές), οι προσκείμενοι στον ηγεμόνα, που ήθελαν να ικανοποιήσουν την απαίτησή του, να τον κολακέψουν, συμφώνησαν να γίνει το τζαμί, οι άλλοι μισοί, οι αντιπολιτευόμενοι ήταν αντίθετοι. Τελευταίος έμεινε κάποιος με το όνομα Ζαμπούνης πληρεξούσιος του Βαθιού, που απ’ την ψήφο του πια κρεμόταν η όλη υπόθεση.
— Εσείς κύριε Ζαμπούνη τι λέτε, ποια η γνώμη σας; Τον ρώτησαν.
— Συμφωνώ, ναι, να γίνει, μ’ έναν όμως όρο.

Ο ηγεμόνας και οι δικοί του ανάσαναν, αναθάρρησαν, επιτέλους, κανένα ρουσφετάκι θα θέλει ο κ. Ζαμπούνης, να τον ικανοποιήσουμε να τελειώσει κι αυτό το θέμα σκέφτηκαν και τον ρώτησαν.
— Ποιος είναι ο όρος σας κύριε Ζαμπούνη;
— Το καινούργιο τζαμί να χτιστεί στα θεμέλια του παλιού.
— Μα όπως πολύ καλά γνωρίζετε κι εσείς κύριε Ζαμπούνη, δεν υπήρξε ποτέ τζαμί στη Σάμο.
— Και πρέπει να χτίσομε τώρα δηλαδή, με δικά μας χρήματα, για τους εκατό με διακόσους τούρκους στρατιώτες που παράνομα βρίσκονται στη Σάμο; Δεν ήμαστε καλά. Όχι, ούτε κουβέντα, δε συμφωνώ.

Αναφέρετε ότι πιο παλιά, όταν η Σάμος ήταν ακόμη τουρκοκρατούμενη, είχε αρχίσει κάποια φορά να χτίζεται τζαμί στη Χώρα, οι Σαμιώτες όμως πήγαιναν τις νύχτες και το μαγάριζαν και παρά τις προσπάθειες των Τούρκων να συλλάβουν τους δράστες δεν τα κατάφεραν, έτσι εγκατέλειψαν την προσπάθεια.

Πηγή: evaggelos-kiloukiotis.glogspot

Check Also

4οι Αγώνες δρόμου “ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΧΟΥΜΑΣ” την Κυριακή 14 Ιουλίου

Οι αγώνες δρόμου “Μιλτιάδης Χούμας” στη Χώρα Σάμου, έγιναν για πρώτη φορά στις 10 Ιουλίου …