Δευτέρα , Αύγουστος 3 2020
elen
Home / Ειδήσεις / Life-Style / Οδοιπορικό στην Πνακά και στο χωριό Βουρλιώτες.

Οδοιπορικό στην Πνακά και στο χωριό Βουρλιώτες.

Το χωριό Βουρλιώτες είναι σκαρφαλωμένο στο βουνό Καρβούνης στη βόρεια πλευρά του νησιού και έχει πρόσβαση από τον εθνικό δρόμο Σάμου – Καρλοβάσου.

Ανεβαίνοντας από τη διασταύρωση του Προφήτη Ηλία προς τους Βουρλιώτες θα συναντήσετε πολλές στροφές με μορφή φουρκέτας που θέλουν ιδιαίτερη προσοχή!

Σε μια από αυτές, θα βρείτε πληροφοριακή πινακίδα που σας οδηγεί στην περιοχή της Πνακά. Το όνομα της το οφείλει στη λέξη «πινάκιο» ή «πίνακας». Οι γεωργοί που είχαν κτήματα στην περιοχή και ήθελαν να τα ποτίσουν, έγραφαν το όνομα τους σε ειδικό κατάλογο-πίνακα (π(ι)νακα) για να υπάρχει μια τάξη και μια σειρά προτεραιότητας στο πότισμα. Ήταν πάντα σε εγρήγορση, ημέρα και νύχτα, και όταν το νερό από το δημόσιο αυλάκι πλησίαζε τις καλλιέργειες τους στο κτήμα τους, το «έκοβαν» με κάποιο εμπόδιο και το οδηγούσαν στα ποτιστικά τους. Όταν τελείωναν το πότισμα, αφαιρούσαν τα εμπόδια από το αυλάκι και το νερό συνέχιζε στον επόμενο ιδιοκτήτη…

Σήμερα η Πνακά είναι μια πανέμορφη περιοχή, καταπράσινη και με σχεδόν τροπική βλάστιση. Αιτία της εντυπωσιακής βλάστησης είναι το τρεχούμενο νερό που είναι άφθονο και κινείται ακόμη μέσα στα παλιά αυλάκια. Αξίζει τον κόπο να διανύσετε το μονοπάτι που οδηγεί από τους Βουρλιώτες μέχρι τον Κάμπο Βουρλιωτών σε πρωϊνές ή απογευματινές ώρες έχοντας μαζί σας και τη φωτογραφική μηχανή.

Και φυσικά να σταματήσετε για αναψυκτικό ή φαγητό στην ομώνυμη ταβέρνα των φίλων Γιώργου Φλεβάρη και Δημήτρη Βαχαρίκου.

Η ταβέρνα «Πνακά» μοιάζει με μικρό παράδεισο! Η θέση της πλάϊ στο ρυάκι, το τρεχούμενο νερό στη πέτρινη βρύση, το ξύλινο γεφυράκι που συνδέει τις δύο πλευρές, η βλάστηση, τα λουλούδια, η βαθειά σκιά απ΄ τα πλατάνια, όλα αυτά, κάνουν το περιβάλλον μια μαγεία που αναρωτιέσαι πως βρέθηκες έτσι ξαφνικά μέσα σ’ αυτήν και που είναι η προηγούμενη ζωή σου! Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού η δροσιά μοιάζει φυτεμμένη εκεί στα χωράφια, όπως και όλα τα ζαρζαβατικά της ταβέρνας που τα κόβεις και τα …σερβίρεις!

Οι μαμάδες των παιδιών φτιάχνουν αήττητο ντουέτο στη μαγειρική, το κρασί είναι φυσικά το φημισμένο Βουρλιώτικο κι ο Γιώργος (ο χεντ σερβιτόρος) ευγενικός και άψογος!

Επισκευθήκαμε πίσω από τα κτίσματα το παλιό ελαιοτριβείο, το καύχημα των παιδιών. Κατά τα λεγόμενα τους είναι το παλιότερο ελαιοτριβείο του νησιού και έχουν το όνειρο κάποτε να το αναβαθμήσουν και να χρησιμοποιήσουν τα παμπάλαια εργαλεία του για ντεκόρ στη νέα πτέρυγα της ταβέρνας τους. Θα είναι πολύ πρωτότυπο!

Φωτογραφίες από την Πνακά. Δείτε το παλιό ελαιοτριβείο και το μονοπάτι μέσα στην απόλυτη βλάστηση!

Αν φάτε στην Πνακά, (μάλλον θα υποκύψετε στην ιδέα για φαγητό μέσα στη μαγεία) δε σας συνιστούμε να ανεβείτε το μονοπάτι για Βουρλιώτες… Πάρτε το μεταφορικό σας μέσο –ας μην κάνετε ηρωϊσμούς τώρα- και συνεχίστε τις φουρκέτες μέχρι το χωριό. Όσο ανεβαίνετε η θέα γίνεται καλύτερη και το Κοκκάρι με τον Κάμπο Βουρλιωτών και το λοφάκι με τον Προφήτη Ηλία, ζωγραφίζονται με αγαλίαση πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα σας… Επεξεργαστείτε σωστά τις εικόνες! Και αν φοβάστε ότι η μνήμη σας θα είναι ασθενική, βρείτε την κατάλληλη θέση για να τις αποτυπώσετε στη μνήμη της φωτογραφικής μηχανής σας!

Στην είσοδο του χωριού, εκεί στην Πέρα Βρύση, θα σας περιμένει μια άλλη έκπληξη. Μέσα στα τεράστια πλατάνια και πλάϊ στο κελάρισμα της θρυλικής βρύσης είναι η παραδοσιακή ταβέρνα της οικογένειας Σταμάτη Καρατζά.

Η οικογένεια Καρατζά έχει μακρά παράδοση στο χώρο και η ταβέρνα «Πέρα Βρύση» είναι το σήμα κατατεθέν των Βουρλιωτών! Ο Σταμάτης είναι τέλειος επαγγελματίας, και η δουλειά του είναι ξακουστή στο νησί. Άψογος στη μαγειρική του, προσιτός και χαμογελαστός, σε κάνει να νοιώσεις ακόμα πιο άνετα από την άνεση που σου προσφέρει ο χώρος και το όμορφο περιβάλλον.

Καθίστε αναπαυτικά στη σκιά της κληματαριάς, γευθείτε τους δεκάδες θαυμάσιους μεζέδες με τα Σαμιώτικα ονόματα και πιείτε με τις χούφτες το καθαρό και κρυστάλλινο νερό της κρύας βρύσης! Είναι η επίγεια απόλαυση!

 Μπαίνοντας στο χωριό ο μοναδικός κατηφορικός δρόμος οδηγεί στην περίφημη πλατεία. Δε σας συνιστούμε να πάρετε το αυτοκίνητο σας γιατί ο δρόμος είναι στενός και δεν υπάρχει πάρκινκ. Αφήστε το στην αρχή του χωριού και περπατήστε μέχρι την πλατεία που θα σας εντυπωσιάσει! Ασφυκτικά κυκλωμένη από μαγαζιά –κυρίως ταβέρνες- με έντονα χρώματα και πολύ μπλε, θα σας φιλοξενήσει και θα σας κάνει να νοιώσετε άνετα…

Για τα μαγαζιά της πλατείας και την ταβέρνα του φίλου μας Χρήστου, «Το γαλάζιο Πηγάδι» θα κάνουμε σύντομα ένα ξεχωριστό αφιέρωμα.

Δείτε φωτογραφίες από την “Πέρα Βρύση”

Check Also

Πεζοπορία στο σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου

Για το σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου έχουμε γράψει παλιότερα (ΕΔΩ τα λεπτομερή στοιχεία). Πριν από …