Παρασκευή , Αύγουστος 7 2020
elen
Home / Galleries / Φωτογραφικό αφιέρωμα στη Σάμο της δεκαετίας του 1950

Φωτογραφικό αφιέρωμα στη Σάμο της δεκαετίας του 1950

Από το περιοδικό “Απόπλους” αλιεύσαμε ένα αφιέρωμα στη Σάμο της δεκαετίας του 50 με τίτλο “Γράμματα και πολιτισμός στο Λιμένα Βαθέος”

Μαθητές εκείνης της εποχής συζητούν για τα μαθητικά τους χρόνια και από τις γλαφυρές περιγραφές τους φαίνεται πόσο δύσκολο ήταν τότε να φοιτήσεις στα δημοτικά και γυμνάσια. Οι μαθητές ζούσαν μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας, φοβίας και διώξεων για πολιτικές πεποιθήσεις και κυρίως για κομμουνιστικά φρονήματα, τα περισσότερα των οποίων είχαν αποδοθεί εντελώς άδικα.

Οι περιγραφές των συζητούντων αποπνέουν μια γλυκιά μελαγχολία και πολλές αναμνήσεις για μας τους πιο παλιούς, σε ότι αφορά τη ζωή των μαθητών τότε. Αν και οι συνθήκες ήταν πολύ σκληρές, τα θυμούνται χωρίς κακία και κρατούν μόνο τις καλές και αθώες αναμνήσεις.
Αν κάποιος από τους σημερινούς μαθητές ζούσε μόνο για μια μέρα σε εκείνο το κλίμα, θα καταλάβαινε τι σημαίνει τρόμος, τιμωρία, εμπαιγμός και τι σήμαινε δάσκαλος, καθηγητής, γυμνασιάρχης, παιδαγωγός… Τα σημερινά …ευαίσθητα παιδάκια με τα κινητά τηλέφωνα ,που τους τα παίρνει ο καθηγητής μέσα στο μάθημα και στέλνουν τον μπαμπά να τον απειλήσει με μυνήσεις, θα έμεναν στήλη άλατος μπροστά σε αυτά που υπέμεναν οι τότε συνομήλικοι τους χωρίς να έχουν καμία διέξοδο.
Θα μου πείτε, καλύτερα ήταν τότε; και θα σας πω, όχι βεβαίως, αλλά σήμερα είμαστε στην αντίθετη ακριβώς θέση και έχουμε χάσει κάθε μέτρο.

Αξίζει να βρείτε το τεύχος του “Απόπλου” (Νο 52) και να ..μελετήσετε το άρθρο.

Σας παρουσιάζουμε μερικές φωτογραφίες από εκείνη την περίοδο:

 

Check Also

Αφιέρωμα στα Σαμιώτικα Χριστούγεννα

Σήμερα, παραμονές Χριστουγέννων του 2019, το iSamos.gr αναδημοσιεύει ένα μικρό αφιέρωμα στα Σαμιώτικα Χριστούγεννα, με …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *