Πέμπτη , Φεβρουάριος 25 2021
elen
Home / Ειδήσεις / Αφιέρωμα στην Σάμο από την εφημερίδα “The Telegraph”

Αφιέρωμα στην Σάμο από την εφημερίδα “The Telegraph”

Η δημοφιλής και παγκόσμιας απήχησης βρετανική εφημερίδα “The Telegraph”, φιλοξενεί ένα μακροσκελές αφιέρωμα για το νησί μας, προτείνοντας την Σάμο ως ιδανικό προορισμό στα εκατομμύρια των αναγνωστών της.

Μετά από την πρόσκληση του Δήμου Σάμου και στα πλαίσια σχεδιασμού που έχει ανακοινώσει η αν. υπουργός κα Έλενα Κουντουρά για την προβολή και τόνωση του τουρισμού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ο βραβευμένος ταξιδιωτικός ρεπόρτερ @LeadbeaterChris της Telegraph επισκέφτηκε την Σάμο μέσα στον Ιούλιο και έγραψε για αυτήν τα καλύτερα!

Σας παρουσιάζουμε σε ελεύθερη μετάφραση ορισμένα τμήματα που επιλέξαμε για εσάς:

 

“Κατά κάποιο τρόπο, ολόκληρη η Ελλάδα βρίσκεται συγκεντρωμένη στο μήκους 43 χλμ νησί της Βορείου Αιγαίου, που λέγεται Σάμος… ήσυχα κοσμοπολίτικη ζωή στο Βαθύ, στα ανατολικά της βόρειας ακτής… ορεινά τοπία με την Άμπελο και τον Κέρκη να κυριαρχούν στο εσωτερικό… αναλλοίωτη στους αιώνες φιλοξενία στα χωριά που βρίσκονται διάσπαρτα στις πλαγιές των δύο τιτάνων και ζεστά νερά στις παραλίες που στολίζουν την ακτογραμμή του νησιού.

…Ο βόρειος παραλιακός δρόμος με πηγαίνει δυτικά σε μία τελειότητα τόσο δραματική, που για μερικά λεπτά, με μεταφέρει τελείως έξω από την Ευρώπη και με ρίχνει στην μέση του Ειρηνικού. Ηλιοβασιλέματα όπως αυτά της Χαβάης, μετατρέπουν το επιβλητικό περίγραμμα του βράχου στο τέλος της παραλίας Ποτάμι σε μία τροπική σιλουέτα…

…Αν το βόρειο τμήμα του νησιού είναι μια χαρά, το νοτιοδυτικό…είναι μια απόλαυση. Οδεύοντας προς την άκρα δυτική πλευρά του νησιού όπου ο Κέρκης κυριαρχεί, το τοπίο  γίνεται τόσο τραχύ και άγριο ώστε νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε άλλη ήπειρο. Ο δρόμος που προσκολλάται σε αυτή την πλευρά και μέχρι τους Δρακαίους δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον παραλιακό δρόμο του Ειρηνικού στην Καλιφόρνια με συνεχείς στροφές και καμπύλες καθώς διέρχεται μέσα από ιλιγγιώδη χάσματα.

Είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί αυτό το τμήμα της Σάμου προσέλκυσε τον πιο διάσημο γιο του. Σύμφωνα με το μύθο, ο φιλόσοφος και μαθηματικός Πυθαγόρας γεννήθηκε στο νησί το 570πΧ και έζησε στο Πυθαγόρειο μέχρι που δυσαρεστημένος από τις υπερβολές της διακυβέρνησης του Πολυκράτη, αναζήτησε την απομόνωση. Την βρήκε σε μία σπηλιά στα νότια του Κέρκη όπου και μπόρεσε με την ησυχία του να σκεφτεί και να γράψει το έργο του.  Αγωνίστηκα για να φτάσω εκεί, αλλά ο στρογγυλεμένος θάλαμος που ατενίζει την θάλασσα ήταν η καλύτερη ανταμοιβή…”

Ολόκληρο το αφιέρωμα στα αγγλικά μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ

Επιμέλεια κειμένου

Μανώλης Θράβαλος

 

Check Also

Στο επίπεδο επιτήρησης 2 βρίσκεται η Σάμος για τον κορονοϊό

Τον νέο επικαιροποιημένο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας για την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου, από το …