Δευτέρα , Μάρτιος 25 2019
elen
Home / Ειδήσεις / 103 χρόνια μετά: Η ένωση της Σάμου με την Ελλάδα αναγνωρίζεται επίσημα
ένωση της Σάμου

103 χρόνια μετά: Η ένωση της Σάμου με την Ελλάδα αναγνωρίζεται επίσημα

103 Χρόνια μετά αναγνωρίζεται και επίσημα η ένωση της Σάμου!

2 Μαρτίου 1913: Διλοχία του στρατού, που επέβαινε στο οπλιταγωγό “Θεσσαλία, το οποίο συνοδευόταν από το θωρηκτό “Σπέτσαι” και τα αντιτορπιλικά “Νίκη” και “Βέλος”, αποβιβάζεται στη Σάμο.

Πρόκειται για τυπική ενέργεια, που αποβλέπει στην επίσημη αναγνώριση της ένωσης του νησιού με τη μητέρα Ελλάδα, μετά τη σχετική διακήρυξη των επαναστατημένων κατοίκων της, την 11η Νοεμβρίου 1912.

Οι φωτογραφίες είναι από την εποχή εκείνη και δείχνουν εικόνες από την ένωση της Σάμου

 

ένωση της Σάμου
ένωση της Σάμου
Την τελευταία δωδεκαετία της Ηγεμονίας, κυριαρχεί στη Σάμο η προσωπικότητα του Θεμιστοκλή Σοφούλη, ο οποίος σπούδασε αρχαιολογία, έκαμε τις πρώτες ουσιαστικά επιστημονικές ανασκαφές στο Ηραίον, αλλά εξελίχθηκε σε πολιτικό ηγέτη και στον πρωτεργάτη της σαμιακής επανάστασης του 1912 και της ένωσης με την Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο του 1912 υπό την ηγεσία του Θεμιστοκλή Σοφούλη η Σάμος επαναστάτησε και στις 11 Νοεμβρίου 1912 η σαμιακή εθνοσυνέλευση κήρυξε την ένωση «μετά του ελευθέρου ελληνικού βασιλείου».
Η ένωση έγινε και τυπικά αποδεκτή τον Μάρτιο του 1913. Για δυο χρόνια μέχρι το 1914 το νησί διοικήθηκε από την Προσωρινή Κυβέρνηση Σάμου με πρόεδρο τον Θ. Σοφούλη. Έκτοτε η Σάμος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής επικράτειας.

Check Also

Visiting the Tunnel of Eupalinos

Χωρίς προβλήματα πλέον η επίσκεψη στο Ευπαλίνειο Όρυγμα. Χρήσιμες οδηγίες

Αναμφίβολα το Ευπαλίνειο Όρυγμα, το κεντρικό τμήμα του αρχαίου υδραγωγείου, είναι ένα αξιοθαύμαστο τεχνικό έργο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *