Παρασκευή , Νοέμβριος 27 2020
elen
Home / Ειδήσεις / Ηραία – Πυθαγόρεια. Αναπαράσταση της αρχαίας γιορτής των Ηραίων

Ηραία – Πυθαγόρεια. Αναπαράσταση της αρχαίας γιορτής των Ηραίων

Θεατρική αναπαράσταση της αρχαίας γιορτής των Ηραίων στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Ηραία -Πυθαγόρεια” στις όχθες του Ίμβρασου ποταμού με θεατρικά, χορευτικά και μουσικά δρώμενα και τη συμμετοχή δεκάδων εθελοντών και εθελοντριών.

Απαγγέλλει η Τίνα Αλεξοπούλου. Συμμετέχει το χοροθέατρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθαγορείου «Ο Λυκούργος» υπό την διδασκαλία της Ελένης Λιναρδάκη. Τραγουδούν Έφη Μόρφου, Δήμητρα Τσακανιά.Ακολουθεί μουσική συναυλία με αρχαία και παραδοσιακή μουσική με την Αλίκη Μαρκαντωνάτου, τη Ζαφειρούλα Χατζηφωτίου, τη Βασιλική Παπαγεωργίου και τον Χρυσόστομο Μπουκάλη.

• Όχθες Ίμβρασου ποταμού, Ηραίον, ώρα: 19.30. Είσοδος ελεύθερη.

Σάββατο 20.08.2016

Ηραία
Ηραία: Αναπαράσταση της αρχαίας γιορτής (Φωτο: Νίκος Τσούλος)

Γιορτή των Ηραίων: Αγώνας Δρόμου γυναικών και μεγάλη Πομπή των Ηραίων
Η κορυφαία στιγμή του Φεστιβάλ «Ηραία – Πυθαγόρεια» με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 400 εθελοντών. Τραγουδούν οι Δήμητρα Τσακανιά, Ζαφειρούλα Χατζηφωτίου, Βασιλική Παπαγεωργίου, Έφη Μόρφου και Αλίκη Μαρκαντωνάτου. Χορεύουντο χοροθέατρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πυθαγορείου «Ο Λυκούργος» υπό τη διδασκαλία της Ελένης Λιναρδάκη και το SamosSchoolofDance της Χριστίνας – Αλεξάνδρας Τσαρδούλια. Τιμητική συμμετοχή Ελλήνων και Ελληνίδων Ολυμπιονικών στον αγώνα δρόμου γυναικών.

• Αγώνας Δρόμου: Είσοδος Αρχαίου Ναού Ήρας, ώρα: 19.30
• Πομπή Ηραίων: Κεντρικός δρόμος Πυθαγορείου, ώρα: 21.00
• Εορταστικές Εκδηλώσεις: Λιμάνι Πυθαγορείου, ώρα: 21.45

Πηγή: ΣΑΤ

Τα «Ηραία- Πυθαγόρεια», διοργανώνονται από τον Δημοτικό Οργανισμό Τουρισμού του Δήμου Σάμου, και τελούν υπό την αιγίδα της UNESCO, του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Διεξάγονται εδώ και δέκα χρόνια με τη συμμετοχή σημαντικών πνευματικών ανθρώπων από διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Το φεστιβάλ Ηραία – Πυθαγόρεια είναι το μόνο φεστιβάλ στην Ελλάδα που αντλεί τη βασική του διαδρομή από την φιλοσοφική και την επιστημονική σκέψη της Ιωνίας όπως αυτή παραδόθηκε από τα άξια πνευματικά της τέκνα (Πυθαγόρας, Θαλής, Αναξίμανδρος, Αναξιμένης, Αρίσταρχος, Μέλισσος κ.α.). Ταυτόχρονα είναι ένας θεσμός που αναφέρεται στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού, του τόπου, αλλά και εν γένει του διεθνούς ορίζοντα. Βασικός στόχος του φεστιβάλ είναι να δημιουργήσει και να κρατήσει ένα ανοιχτό διάλογο σκέψης με ότι πιο σημαντικό συμβαίνει, ή ανακαλύπτεται γύρω από τις συμπαντικές αξίες ή εν γένει τη φιλοσοφική σκέψη σε όλο τον κόσμο.

Ήδη στα λίγα χρόνια της λειτουργίας του, έχει καταφέρει να στρέψει τα «φώτα» των επιστημόνων, των καλλιτεχνών, των φιλοσόφων και πολλών ενδιαφερόμενων για τον πολιτισμό πολιτών πάνω του, καθώς έχουν διοργανωθεί σημαντικά συνέδρια παγκόσμιας εμβέλειας, με τη συμμετοχή πνευματικών ανθρώπων από πολλά μέρη της γης. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Σάμος είναι ο τόπος στον οποίο κάθε χρόνο συγκεντρώνονται τα νέα ρεύματα της σκέψης στη φιλοσοφία, στα μαθηματικά, την αστρονομία και την φυσική από τη μια, αλλά και ένας τόπος όπου η ποίηση διαλέγεται με τις μουσικές του κόσμου, καθώς στο φεστιβάλ πραγματοποιούνται σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα.

Τα πιο σύγχρονα επιτεύγματα της τεχνολογίας δημιουργούν γέφυρες με τις πιο μακρινές φωτεινές πτυχές της ιστορικής μας κληρονομιάς. Δημιουργούμε ένα αρμονικό πολυπολιτισμικό προφίλ που προτείνει τις οικουμενικές αξίες της Ελλάδας, που είναι και πανανθρώπινες. Η Σάμος βρίσκεται έτσι στο επίκεντρο των πιο σύγχρονων ενδιαφερόντων του πολιτισμένου κόσμου και το φεστιβάλ αναφέρεται με τον καλύτερο τρόπο στα μεγαλύτερα διεθνή site και τα Μ.Μ.Ε.

Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, εκτιμώντας το περιεχόμενο του φεστιβάλ «Ηραία – Πυθαγόρεια», με εγκύκλιό του, όρισε να προβάλλεται δωρεάν το τηλεοπτικό spot από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.
Το φεστιβάλ συγκεντρώνει κάθε χρόνο δεκάδες εθελοντές, πολλούς φίλους αλλά και ένα αρκετά μεγάλο κοινό που το παρακολουθεί. Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι υπάρχουν ειδικές ομάδες επισκεπτών (θεματικός τουρισμός), που έρχονται στο νησί για τις εκδηλώσεις.

Check Also

Σημαντικές θεατρικές παραστάσεις στη Σάμο αυτό το καλοκαίρι

Το isamos  σας ανακοινώνει τις θεατρικές παραστάσεις που θα φιλοξενηθούν στη Σάμο το φετινό καλοκαίρι. …