Παρασκευή , Οκτώβριος 23 2020
elen
Home / Ειδήσεις / Ανατροπή δεδομένων στις περιφερειακές εκλογές

Ανατροπή δεδομένων στις περιφερειακές εκλογές

Εξελίξεις που ανατρέπουν τα έως τώρα δεδομένα στις περιφερειακές εκλογές του περασμένου Μαΐου, προκάλεσε χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, το οποίο κι έκανε δεκτή την ένσταση που είχε υποβληθεί κατά της ανακήρυξης της Χριστιάνας Καλογήρου, απ’ το Πολυμελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης, ως περιφερειάρχη.

Μετά τη δικαστική απόφαση, αλλά και τη δήλωση της κ. Καλογήρου ότι θα υποβάλει αίτημα αναίρεσής της στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όλα δείχνουν πως δε θα πραγματοποιηθεί στις 27 Αυγούστου η τελετή ορκωμοσίας της νέας περιφερειάρχη, ενώ είναι αβέβαιο τι θα μεσολαβήσει (και σε πόσο χρόνο) έως ότου εγκατασταθεί περιφερειάρχης στο κτήριο της Πλατείας Κωνσταντινουπόλεως.
 
Προ μιας μεγάλης δικαστικής περιπέτειας βρίσκεται πλέον η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η νέα περιφερειακή αρχή, με το τοπίο να παραμένει θολό, καθώς είναι άγνωστο αν θα χρειαστεί να γίνει και νέα εκλογική διαδικασία, ή σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί η ακύρωση της εκλογής της κ. Καλογήρου, αν θα αναδειχθεί περιφερειάρχης άλλο στέλεχος του συνδυασμού.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση, πολλά θα εξαρτηθούν απ’ τις διατάξεις πάνω στις οποίες βασίστηκε το δικαστήριο για να κάνει δεκτή την ένσταση κατά της εκλογής της κ. Καλογήρου, κάτι που θα γίνει γνωστό με τη δημοσιοποίηση του σκεπτικού του, που αναμένεται σήμερα.

Παραμένει ο Στρατής Κύτελης
Με την ίδια απόφαση, το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά απέρριψε την ένσταση κατά της ανακήρυξης της εκλογής του αντιπεριφερειάρχη Λέσβου, Στρατή Κύτελη, η οποία είχε συνυποβληθεί με αυτήν εναντίον της κ. Καλογήρου. Επίσης το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά έκανε δεκτές τις ενστάσεις των υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών Χίου Κώστα Γανιάρη και Σάμου Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους απ’ το συνδυασμό του Νάσου Γιακαλή, οι οποίοι και καταλαμβάνουν πλέον έδρα στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η Χριστιάνα Καλογήρου μετά την έκδοση της απόφασης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά (Β΄ Τμήμα) ακυρώνεται η ανακήρυξή μου ως Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, όπως είχε από τις εκλογές του περασμένου Μαΐου προκύψει, σύμφωνα με την απόφαση των πολιτών.

Σέβομαι τις δικαστικές αποφάσεις. Όπως έχω δικαίωμα και υποχρέωση, καταθέτω αμέσως αίτηση αναιρέσεως στο Συμβούλιο Επικρατείας».

Όλα τα ενδεχόμενα, ανοιχτά

Η χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά ήρθε μετά την εκδίκαση στα τέλη Ιουλίου της ένστασης που υπέβαλαν ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Ζερδελής, ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τεντόμας και τα μέλη τού ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Παναγιώτης Λαμπρόπουλος και Δημήτρης Μάντζαρης.

Οι τέσσερις υπέγραψαν την ένσταση με την ιδιότητα του εκλογέα, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης με την οποία ανακηρύσσονται η κ. Καλογήρου και ο κ. Κύτελης αντίστοιχα ως περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και ως γεωγραφικός αντιπεριφερειάρχης Λέσβου-Λήμνου, επειδή το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα των εκλογών κατείχαν διευθυντικές θέσεις, για αυτό και -όπως υποστήριζαν οι ενιστάμενοι- είχαν κώλυμα εκλογιμότητας.

Την ένσταση υποστήριξαν νομικά οι δικηγόροι Στρατής Πέτρου και Στρατής Βαξεβάνης. Μιλώντας στο «Ε», ο κ. Πέτρου δήλωσε: «Μόλις τώρα πληροφορηθήκαμε την απόφαση, την οποία δεν έχουμε πάρει ακόμα στα χέρια μας και αυτό δε μας επιτρέπει να κάνουμε τον οποιονδήποτε σχολιασμό».

Ο βουλευτής Γιάννης Ζερδελής μιλώντας στο «Ε» επεσήμανε: «Σε πρώτο βαθμό δικαιωθήκαμε και αναμένουμε τις εξελίξεις, οι οποίες πρέπει κι εκτιμώ ότι θα υπάρξουν σύντομα».
Σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, θεωρείται μακρινό το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών κι όπως τόνισε, «η απόφαση του δικαστηρίου θα ξεκαθαρίσει και αυτό το ζήτημα και μόλις την πάρουμε στα χέρια μας, θα μπορούμε να μιλάμε με βεβαιότητα». Για τον ίδιο, πιθανότερη εκδοχή είναι η ανακήρυξη νέου περιφερειάρχη από τη νικήτρια παράταξη με εσωτερικές διαδικασίες, όπως ορίζεται από το σχετικό άρθρο 161 του νόμου 3852/10, γνωστό ως «Καλλικράτης».

Δεδομένο πάντως θεωρείται, σύμφωνα με την άποψη του ίδιου, πως η κ. Καλογήρου δε θα αναλάβει καθήκοντα περιφερειάρχη μέχρι να λήξει δικαστικά το θέμα. Μάλιστα αυτό δεν εξυπακούεται ότι θα συμβεί ούτε μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ακόμα και αν γίνει δεκτό το αίτημα αναίρεσης της κ. Καλογήρου από το ΣτΕ, τότε η υπόθεση θα επιστρέψει στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά και θα εκδικαστεί εκ νέου.

Ο κ. Πέτρου σχετικά με την απόφαση για την περίπτωση του Στρατή Κύτελη δεν ξεκαθάρισε αν θα υπάρξει συνέχεια από τη μεριά των πελατών του ή όχι.

Πηγή: EmprosNet

Check Also

Τι θα ψηφίζατε αν γινόταν εκλογές το Σεπτέμβριο; Απαντήστε μας!

Υποθετικό (;) σενάριο εκλογών το Σεπτέμβριο! Αν ξαφνικά πάμε σε κάλπες, σκεφθήκατε τι θα ψηφίσετε; …