Πέμπτη , Μάιος 28 2020
elen
Home / Αξιοθέατα / Το βουνό Άμπελος

Το βουνό Άμπελος

Το βουνό Άμπελος (ή Καρβούνης) βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του νησιού. Η υψηλότερη κορυφή του είναι ο Προφήτης Ηλίας (1063 μ.)

Η περιοχή είναι δασώδης και έχει δάση από κωνοφόρα, σκληρόφυλλους θάμνους και περιοχές με ασβεστολιθικά βράχια. Η φυσική βλάστηση στα ορεινά τμήματα του Καρβούνη, αντίθετα με την πλειονότητα των νησιών του Αιγαίου, δεν έχει επηρεαστεί από καλλιέργειες ή βόσκηση. Έτσι διατηρούνται μεγάλες εκτάσεις με φυσική βλάστηση.

Στον Καρβούνη, από το υψόμετρο των 700 μ. και πάνω συναντώνται δένδρα Μαύρης Πεύκης, η οποία πάνω από τα 850 μ. αποτελεί το κυρίαρχο είδος. Η Μαύρη Πεύκη είναι σπάνιο είδος αλλά και έχει ειδική χρήση στη ναυπηγική. Καλύπτει ποσοστό 15% της δασικής έκτασης του νησιού.


Οι πηγές του Κέρκη και του Καρβούνη γεννούν το Καρλοβασίτικο ρέμα, τον Ύβηττο των αρχαίων, που εκβάλλει στην περιοχή του Μεσαίου Καρλοβάσου.

Στις πλαγιές του Κέρκη και του Καρβούνη ήταν οι βάσεις του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου. Οι μαχητές του αντιστάθηκαν για τρία ολόκληρα χρόνια σε έναν εχθρό πολλαπλάσιο και ασύγκριτα καλύτερα εξοπλισμένο.

(Στο νησί της Σάμου έχει προταθεί από την Δ/νση Σχεδιασμού Ε.Ε και Γεωργικών Διαρθρώσεων του Υπουργείου Γεωργίας η κατασκευή μεγάλου φράγματος με τον τίτλο “Φράγμα Καρβούνη Σάμου”. Το έργο αυτό βρίσκεται σε αρχική φάση. Έχει κατατεθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ η μελέτη για την προέγκριση χωροθέτησης η οποία όμως επεστράφη προκειμένου να επανεξεταστεί ως προς: το μέγεθος του φράγματος, τις εναλλακτικές του θέσεις καθώς και την δυνατότητα κατασκευής μικρών φραγμάτων στην ίδια ή διαφορετική υδρολογική λεκάνη τα οποία θα είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον.)

Check Also

Οι καταρράκτες της Αμπέλου Σάμου. Ένα βίντεο με το φακό του iSamos

Ένα βίντεο με το φακό του iSamos.gr σας προσφέρουμε σήμερα με τους καταρράκτες της Αμπέλου …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *