Κυριακή , Μάρτιος 7 2021
elen
Home / Videos / Ενα βίντεο για τη Σάμο. Ξενάγηση στο Μαραθόκαμπο

Ενα βίντεο για τη Σάμο. Ξενάγηση στο Μαραθόκαμπο

Αλιεύσαμε από το youtube ένα όμορφο βίντεο για τη Σάμο.

Παρουσιάζεται ο  Μπάλος, Όρμος, και οι παραλίες της περιοχής. Επίσης γίνεται ξενάξηση στην Άμπελο και τα αμπέλια του Καρβούνη και τέλος στο Κοκκάρι, το Πυθαγόρειο και το Ηραίον.

Σε αυτό το ταξίδι μείναμε και ξεναγηθήκαμε στον γραφικό Μαραθόκαμπο, ανηφορίσαμε στην ορεινή Άμπελο, μάθαμε για την καλλιέργεια της ορχιδέας, μαγειρέψαμε και γνωρίσαμε εξαιρετικούς ανθρώπους!

Τα παλιά χρόνια ήταν κτισμένος χαμηλά στον κάμπο, από τα πολλά μάραθα που φύονται εκεί πήρε και το όνομά του και αργότερα για λόγους ασφαλείας μεταφέρθηκε ψηλότερα στην σημερινή θέση του. Μια άλλη ιστορική εκδοχή για το όνομα είναι ότι το πήρε από τους πρώτους κατοίκους του που ήρθαν από το Μαραθονήσι της Πελοποννήσου, δηλαδή το Γύθειο. Στην πραγματικότητα ο Μαραθόκαμπος δημιουργήθηκε σιγά-σιγά από Πελλοποννήσιους, Χιώτες, Κρητικούς και άλλους κυρίως νησιώτες που ήρθαν εδώ και βρήκαν καταφύγιο σε παλαιότερες εποχές. Για την ύπαρξή του υπάρχουν αναφορές ήδη από τον 17ο αιώνα. Σήμερα κατοικείται από 1400 περίπου μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, με πρώτη την ελιά, την αλιεία και τα τελευταία χρόνια και με τον τουρισμό. Παλιότερα υπήρχαν πολλοί ναυτικοί και τα Μαραθονίτικα σκάφη που κυρίως τα ναυπηγούσαν στον Όρμο έφτάναν σε όλα τα λιμάνια της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας. Και αργότερα οι Μαραθοκαμπίτες δούλευαν ως ναυτικοί σε μεγάλα ποντοπόρα πλοία της ελληνικής ναυτιλίας.

Check Also

Σαμιώτικο κρασί: Το δώρο του θεού Διόνυσου στους ανθρώπους (video)

Σαμιώτικο κρασί από Μοσχάτο σταφύλι! Ποιοτικό, ελκυστικό και ανατρεπτικό συνάμα –έχοντας τη στόφα που αρμόζει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *