Δευτέρα , Μάιος 25 2020
elen
Home / Videos / Τα Σαμιώτικα κρασιά

Τα Σαμιώτικα κρασιά

Από Παναγιώτη Σταματίου

Η ιστορία του Σαμιώτικου κρασιού ανάγεται στην πρώιμη αρχαιότητα όταν η ιστορική μνήμη μπλέκεται ακόμα με την παράδοση και τη μυθολογία. Ο μύθος λέει ότι ο πρώτος που δίδαξε την καλλιέργεια της αμπέλου στους κατοίκους του νησιού ήταν ο ήρωας της Αργοναυτικής  Εκστρατείας Αγκαίος, ο οποίος βασίλεψε στο νησί. Πληροφορίες κατά την αρχαιότητα για τα κρασιά της Σάμου συναντάμε στον Ιπποκράτη, το Γαληνό, το Θεόφραστο ενώ το πλοίο «Κυρήνεια» αποδεδειγμένα μεταφέρει, τα χρόνια εκείνα, κρασιά από τη Σάμο σε διάφορα λιμάνια.
Το 1700, ο Γάλλος περιηγητής Τουρνεφόρ και το 1787, ο Γερμανός Φρίσεμαν μας πληροφορούν ότι η παραγωγή του «μοσχάτου» υπολογίζεται  σε 3.000 βαρέλες.  Από τέλη του 19ου αιώνα η Σάμος τροφοδοτεί με τα επώνυμα πλέον κρασιά της τις αγορές της Ανατολής και της Δύσης, η δε Καθολική Εκκλησία   της παραχωρεί το προνόμιο της παρασκευής οίνου για τη θεία Ευχαριστία. Το προνόμιο αυτό διατηρείται μέχρι σήμερα και η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ) εξάγει Εκκλησιαστικό Οίνο, με πιστοποιητικό της Καθολικής  Αποστολής.
Η έκταση των καλλιεργούμενων αμπελώνων της Σάμου είναι περίπου 16.000 στρέμματα. Το 98 % και πλέον, των αμπελώνων αυτών, αφορούν την καλλιέργεια του λευκού, μικρόρωγου, μοσχάτου σταφυλιού της Σάμου, το οποίο θεωρείται ο πιο ευγενής κλώνος της μεγάλης οικογένειας των μοσχάτων. Απ’ αυτό παράγονται τα φημισμένα κρασιά «ΣΑΜΟΣ» και μικρή ποσότητα επιτραπέζιου οίνου, εξαιρετικής ποιότητας. Η  ΕΟΣΣ είναι ένας από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς της Ελλάδας.  Ιδρύθηκε το 1934, με την ψήφιση του Νόμου 6085, μετά από κινητοποίηση των αμπελουργών της Σάμου, με στόχο να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο της οινοποίησης των μοσχάτων σταφυλιών του νησιού και διακίνησης των κρασιών του, χωρίς τη μεσολάβηση των κρασεμπόρων της εποχής εκείνης.

Check Also

Ανοιχτό θα είναι το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου κατά τη θερινή περίοδο

Ανοιχτό θα είναι το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου κατά τη θερινή περίοδο

Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ μας ενημερώνει ότι το ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ θα είναι …