Τρίτη , Αύγουστος 11 2020
elen
Home / Ειδήσεις / Σάμος: Από «Ένωση» σε «Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό»

Σάμος: Από «Ένωση» σε «Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό»

Στις 23 Οκτωβρίου 2016, μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση, η «Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου» και οι πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί από τα αμπελοχώρια του νησιού, συγχωνεύτηκαν, προκειμένου να αποτελέσουν έναν Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό, καθολικό διάδοχο της ιστορίας και της οινικής παράδοσης της Σάμου.

(Γράφει η Μαργαρίτα Ικαρίου)

Συνεταιριστές από όλες τις οινοπαραγωγικές περιοχές του νησιού έδωσαν το παρόν σε αυτήν την ιστορικής σημασίας 1η Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο «Κλειστό Γυμναστήριο» Βαθέος. Μετά τον αγιασμό που τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σάμου κ. Ευσέβιο, η νομική σύμβουλος της οργάνωσης κ. Άννα Αριάδνη Μητροπούλου και το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο ενημέρωσαν τους καλλιεργητές σχετικά με τις αλλαγές στη δομή και λειτουργία της Ε.Ο.Σ.Σ η οποία από «Ένωση» μετατρέπεται πλέον σε «Πρωτοβάθμιο Συνεταιρισμό» μετά την επικύρωση του ψηφισθέντος καταστατικού από το Πρωτοδικείο.

samos-sinetairismos-1

Αυτή τη χρονική συγκυρία, οι 2.500 περίπου οικογένειες αμπελοκαλλιεργητών, συνεχιστές και φορείς μιας παράδοσης αιώνων, αλλάζουν και προσαρμόζονται ξανά στις νέες συνθήκες της αγοράς, της τεχνολογίας, της οικονομίας και της νομοθεσίας. Η βασική νομική μορφή του «Νέου Ενιαίου Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου» παραμένει ίδια και δεν μετατρέπεται ούτε σε εταιρεία, ούτε σε ομάδα παραγωγών ή σε οτιδήποτε άλλο. Λόγω εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας δεν μπορεί να είναι πλέον δευτεροβάθμιο όργανο – δηλαδή Ένωση Συνεταιρισμών – αλλά μετατρέπεται σε Πρωτοβάθμιο Συνεταιρισμό (δηλ. Ένωση αμπελουργών). Αυτό σημαίνει ότι μέλη της δεν θα είναι πλέον οι 25 πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί αλλά οι 2500 περίπου αμπελοκαλλιεργητές της Σάμου.

Τα μοναδικά θέματα που απασχόλησαν τους καλλιεργητές  κατά την πρώτη Γενική Συνέλευση ήταν η επικύρωση του νέου καταστατικού που θα διέπει στο εξής τον συνεταιρισμό και η εκλογή του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου που –όπως ορίζει η νομοθεσία- έχει μόνο σκοπό να οδηγήσει σε εκλογές.

Προσωρινό διοικητικό συμβούλιο

Μετά τη ψηφοφορία εξελέγησαν ως μέλη του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου, οι: Σκούτας Ιωάννης, Χαριλάου Ευάγγελος, Γιαννικάκης Στυλιανός, Καραγιαννίδου Χριστίνα, Βαγιανού Μαρία, Κιουλάφας Γεώργιος, Καραβοκυρός Νικόλαος.

Άρση αναγκαστικότητας και αλλαγές που συντελούνται 

Η «άρση αναγκαστικότητας» η οποία επιβλήθηκε βάσει της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, από ότι διαφάνηκε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, έχει αμφίδρομα αποτελέσματα. Από τη μια τα φυσικά μέλη (αμπελουργοί) δεν είναι αναγκασμένα να συμμετέχουν στο νέο Συνεταιρισμό αλλά μπορούν να επιλέξουν άλλες λύσεις εμπορίας του προϊόντος τους. Από την άλλη, οι νέοι αμπελουργοί δεν είναι αυτόματα μέλη του Συνεταιρισμού (όπως συνέβαινε έως σήμερα) αλλά θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση εισδοχής. Η αίτηση θα εξετάζεται από το νέο Συνεταιρισμό και η αποδοχή της ή όχι, εναπόκειται στη θέληση των μελών του Συνεταιρισμού, όπως αυτή θα εκφράζεται μέσα από το Δ.Σ. και τη Γ.Σ.

Κατά τη δημιουργία βέβαια του νέου συνεταιρισμού, όλα τα εν ενεργεία έως σήμερα μέλη των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών θεωρούνται αυτόματα μέλη και του νέου συνεταιρισμού, με εξαίρεση τα μέλη εκείνα που ζήτησαν με αίτηση τη διαγραφή τους. Ο παραγωγός που θα επιλέξει να συμμετέχει -με βάση το ψηφισθέν καταστατικό- έχει υποχρέωση να παραδίδει στον Συνεταιρισμό το σύνολο της παραγωγής του με εξαίρεση ένα μικρό μέρος, ικανό για ιδιοκατανάλωση. Εξαίρεση προβλέπεται και σε κάποιες περιπτώσεις αδειοδοτημένης οικοτεχνίας.

Ο Συνεταιρισμός από την πλευρά του έχει υποχρέωση να παραλαμβάνει το σύνολο της παραγωγής των μελών του. Η δέσμευση του παραγωγού κατά την είσοδο του ισχύει για 6 έτη ενώ σε περιπτώσεις διαγραφής ο παραγωγός δεν έχει δικαίωμα αίτησης επανένταξης, πριν παρέλθει τριετία.

Πηγή: efsyn.gr

Check Also

Φεστιβάλ Ηραία – Πυθαγόρεια: Συναυλία για τη Μικρασία και το Αιγαίο στις 13/7 στο Βαθύ

Με τη συναυλία “Η Μικρασία και το Αιγαίο της καρδιάς μας”, με την Καίτη Κουλιά …