Δευτέρα , Σεπτέμβριος 21 2020
elen
Home / Ειδήσεις / Οι πολίτες της Σάμου μπροστά σε ένα διαχρονικό περιβαλλοντολογικό έγκλημα. (Αναδημοσίευση)

Οι πολίτες της Σάμου μπροστά σε ένα διαχρονικό περιβαλλοντολογικό έγκλημα. (Αναδημοσίευση)

11 Ιανουαρίου 2015

Έχοντας ανακαλύψει και καταγγείλει προ ημερών (05 Ιαν 2015) στους αρμόδιους φορείς, (υπηρεσία περιβάλλοντος Αντιπεριφέρειας Σάμου και συμπαραστάτη του Δημότη του Δήμου Σάμου ), την παράνομη εναπόθεση, στο προαύλιο χώρο της Μαυρογενείου σχολής, στο Μαλαγάρι Σάμου, εκατοντάδων λαμπτήρων φθορισμού και χαμηλής κατανάλωσης (που περιέχουν τοξικό υδράργυρο και απαιτείται ειδικός χειρισμός των) , δεν περιμέναμε να ανακαλύψουμε το διαχρονικό περιβαλλοντολογικό έγκλημα που συντελείτε εδώ και χρόνια (ίσως) στο όμορφο νησί μας. 

Αλλά ας πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή. Εκατοντάδες λαμπτήρες πεταμένοι στο προαύλιο χώρο. Φωτογραφίζουμε το θέμα  το διανέμουμε στα ΜΜΕ του νησιού μας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  . Πραγματικά άλλοι το ανέδειξαν και κάποιοι άλλοι όχι.   ( μεταξύ αυτών η ηλεκτρονική εφημερίδα  «ΣΑΜΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ» και η Σαμιακή Τv) . Και εκεί που περιμέναμε οι υπεύθυνοι να θορυβηθούν και να προβούν, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, που πηγάζουν από τις οδηγίες των αρμόδιων υπηρεσιών της Ελληνικής Δημοκρατίας , αυτοί τι έκαναν; Έβαλαν εργάτες του Δήμου στις 09 Ιαν 2015) να καθαρίσουν τον χώρο , φόρτωσαν του λαμπτήρες χύμα σε ανοικτό ανατρεπόμενο φορτηγό που έφερε την ένδειξη »Δήμος Βαθέος» και τα μετέφεραν (χωρίς προστατευτικό κάλυμμα) στον ΧΥΤΑ (σκουπιδότοπο) του νησιού. Αλλά δεν σταμάτησαν στον περιφραγμένο χώρο του ΧΥΤΑ , συνέχισαν λίγες δεκάδες μέτρα έξω από το συρματόπλεγμα , σήκωσαν την ανατροπή του φορτηγού , και έριξαν τους λαμπτήρες   στο έδαφος. Πόσοι έσπασαν δεν το γνωρίζουμε , αρκετοί ίσως. Γνωρίζοντας τις επιπτώσεις , στην υγεία του ανθρώπου   του τοξικού μολύβδου , οι φωτογραφίες που πήραμε ήταν από απόσταση ασφαλείας.

Ο χώρος αυτός χρησιμοποιείτε αρκετά χρόνια (ίσως) ως ανεξέλεγκτος χώρος απορριμάτων , από οποιονδήποτε , αλλά και από τις  αρμόδιες υπηρεσίες αποκομιδής των απορριμάτων του Δήμου Σάμου , είναι επισκέψιμος από όποιον θέλει (ρακοσυλλέκτες)  και από τα ίχνη που υπάρχουν, διαπιστώνει  κανείς ότι τα απορρίμματα κατά καιρούς σκεπάζονται με μηχανήματα! Τι είναι πεταμένα εκεί. Ψυγεία , τηλεοράσεις , κομπιούτερ,  πάνελ από σκεπές , λάστιχα, βάρκες φουσκωτές, μπουκάλια , διάφορα πλαστικά και τώρα και λάμπες με τοξικό μόλυβδο.

Τα λόγια είναι περιττά… τα ερωτήματα περισσότερα. Είναι νόμιμος ο χώρος; γιατί δεν συγκεντρώνονται τα επικίνδυνα απορρίμματα (λαμπτήρες , τηλεοράσεις , ψυγεία κλπ) όπως προνοούν οι νόμοι της Ελληνικής Δημοκρατίας; τι γίνεται με το θέμα της ανακύκλωσης στο νησί μας ; θα ασχοληθεί κάποιος επιτέλους με το περιβάλλον μας ; τι επίπτωση έχει στη υγεία μας η μόλυνση που προέρχεται από αυτές τις ενέργειες ; ποιες είναι οι ευθύνες για τις παρανομίες που περιγράψαμε; τι γίνεται από εδώ και πέρα;    

Αγαμέμνων Αγγελετόπουλος                                                                                                                                     Συν/χης ΜΧ εα  – Εκπτής Καταδύσεων

Πρόεδρος ΚΕΠΣ

Το κείμενο αναδημοσιεύεται από τη σελίδα samos.wordpress.com στην οποία υπάρχουν περισσότερες φωτογραφίες 

Check Also

Καλοκαιρινά στιγμιότυπα από την πανέμορφη Σάμο

Σας λείπουν ήδη οι καλοκαιρινές διακοπές; Η προσαρμογή στο γραφείο και την αστική καθημερινότητα δεν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *