Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024
elen
Home / Ειδήσεις / Αφιερώματα / Πλανήτης Σάμος: Ένα αφιέρωμα από τα ταξίδια της εφημερίδας “Καθημερινή”

Πλανήτης Σάμος: Ένα αφιέρωμα από τα ταξίδια της εφημερίδας “Καθημερινή”

Ένα ακόμη αφιέρωμα στη Σάμο από την εφημερίδα “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” αυτή τη φορά! Η συντάκτρια Όλγα Χαραμή δίνει στους αναγνώστες μια όμορφη εικόνα του νησιού!

Δάση, παραλίες, βουνά, αρχαιολογικοί χώροι, ιδιαίτερα μνημεία, πανέμορφα χωριά. Στο ανατολικό σύνορο της Ελλάδας, κοσμική και άγνωστη την ίδια στιγμή, η Σάμος κρύβει έναν ολόκληρο κόσμο και μας καλεί να τον ανακαλύψουμε.

Ο,τι κι αν κάνεις, τη Σάμο δεν θα την κατακτήσεις ποτέ. Θα την αγγίζεις λίγο κάθε φορά και πάντα κάτι θα σου ξεφεύγει. 477 τετραγωνικά χιλιόμετρα νησί. 35.000 άνθρωποι. Καταπιάνονται με τα πάντα. Με τη γη, τις τέχνες, τις επιστήμες… Αλλά και δύο λιμάνια, δύο μεγάλα βουνά, 33 μεγάλα ζωντανά χωριά. Παραλίες κοσμικές ή απάτητες. Μονοπάτια, ρεματιές, δάση. Βυζαντινοί ναοί, ηγεμονικά κτίρια, αρχαιολογικοί χώροι διάσημοι σε όλο τον κόσμο. Απίστευτες διαδρομές μέσα σε οργιώδη βλάστηση και δάση πυκνά που κρύβουν το φως του ήλιου. Πεζούλες και καλλιέργειες. Αμπέλια και κηπευτικά.
Πανηγύρια, όπου φτιάχνεται ακόμα το κισκέτσι, λαούτα και τουμπάκια, σύγχρονα φεστιβάλ και παλιά ρεμπέτικα. Η Σάμος δεν είναι νησί, ολόκληρος κόσμος είναι.

Γνωριμία με το Βαθύ
Το Βαθύ είναι η πρωτεύουσα, η πόλη και το κύριο λιμάνι του νησιού, πράγμα που σημαίνει πως το παραλιακό μέτωπο δεν πολυπροσφέρεται για βόλτες. Δημαρχείο, νομαρχία, δικαστικό μέγαρο, νεοκλασικά κτίρια και αρχοντόσπιτα από την εποχή της Ηγεμονίας -πριν από την ενσωμάτωση της Σάμου στην Ελλάδα δηλαδή, όταν το νησί λειτούργησε ως αυτόνομο κράτος-, όλα βρίσκονται εδώ. Οπως και ένα καταπληκτικό αρχαιολογικό μουσείο με έναν κούρο 5 μέτρων, με αγάλματα από το Ιερό της Ηρας, με μικροτεχνία εντυπωσιακότατη και μια συλλογή ξύλινων αντικειμένων από τον 7ο αιώνα π.Χ. (!) μοναδική στην Ελλάδα. Το Εκκλησιαστικό Μουσείο βρίσκεται εδώ, όπως και το Μουσείο Σαμιακού Οίνου, όπου εκτός από το να μάθεις την ιστορία των διάσημων, εκλεκτών σαμιώτικων κρασιών, μπορείς και να τα δοκιμάσεις.

Ο παλιός οικισμός του Βαθέος βρίσκεται λίγο ψηλότερα. Το Ανω Βαθύ. Ολόκληρο αξιοθέατο από μόνο του. Να ανηφορίζεις ασθμαίνοντας τα στενοσόκακα. Να θαμπώνεσαι από τα σπίτια με τις μικρασιατικές, μακεδονίτικες, νησιωτικές επιρροές. Κατασκευασμένα από τσατμά και ξύλινες κεραμοσκεπές (τραβάκες τις λένε εδώ), με εντυπωσιακά πορτοπαράθυρα, φεγγίτες, σαχνισιά και φαλτσογωνίες που συντονίζονται άψογα μεταξύ τους και με τις ανάγκες του χώρου. Αν τύχει να κουραστείς, όλο πλατεΐτσες και κρήνες εμφανίζονται μπροστά σου. Αν θελήσεις να δεις τα σημαντικότερα κτίρια και εκκλησίες, ο πολιτιστικός χάρτης που θα βρεις σε διάφορα σημεία σε καθοδηγεί. Κι όταν αποκαμωμένος αναζητήσεις καταφύγιο, ο Αϊ-Γιαννάκης σε αναλαμβάνει. H θέα από εδώ, η δροσιά και η δύση του ηλίου είναι για πολλά χειροκροτήματα.

Τέρμα Ανατολή
Ανατολικά του Βαθέος. Εκεί κρύβονται τα καλοκαίρια οι Βαθιώτες (και στις παραλίες της πόλης, βέβαια). Στην περιοχή Νησί, στην οργανωμένη παραλία Λιβαδάκι και στο Γαλάζιο. Στη Βλαμαρή και τις ιστορικές μονές Αγίας Ζώνης και Ζωοδόχου Πηγής, στην υπέροχη παραλία Μουρτιά. Και πιο νότια, φάτσα στη χερσόνησο της Μυκάλης, στο σημερινό Dilek Dagi. Στο στενό της Μυκάλης, τον επταστάδιο πορθμό της αρχαιότητας, το κοντινότερο σημείο στη μικρασιατική ακτή: 1,3 χλμ. – πας και κολυμπώντας, που λέει ο λόγος. Αλλιώς, ανακαλύπτεις τα λιμανάκια της Κέρβελης, του Ποσειδωνίου και του Κλήματος, την τεράστια παραλία της Μυκάλης, τη δημοφιλή παραλία της Ψιλής Αμμου.

Αλλά είπαμε, κατά δω έρχονται κυρίως οι ντόπιοι. Για τους επισκέπτες όλοι οι δρόμοι οδηγούν προς τα δυτικά, εκεί που τα πάντα θυμίζουν μόνο διακοπές.

Κοκκάρι. Διάσημο σε όλο τον κόσμο πια. Το πιο τουριστικό μέρος του νησιού μετά το Πυθαγόρειο, χάρη στις δύο γλώσσες στεριάς που εισχωρούν στη θάλασσα και σχηματίζουν μια εικόνα που ταξιδεύει στο εξωτερικό εδώ και πολλές δεκαετίες. Λιμανάκι, περατζάδα, σοκάκια με χαμηλά φροντισμένα σπίτια. Αισθητική περασμένων δεκαετιών στα μαγαζιά και κράχτες. Καλά ουζερί και μπαράκια. Τρεις παραλίες. Αν δεν σε κρατά, πιο δίπλα τα πράγματα είναι πιο μαγευτικά.

Λεμονάκια, Τσαμαδού, Τσαμπού, Αυλάκια. Παραλίες-θαύμα. Απολαυστικά βότσαλα, κρυστάλλινα νερά, πεύκα. Οργανωμένες όσο δεν πάει. Δημοφιλείς όσο δεν φαντάζεσαι. Μόνο τα Αυλάκια είναι λίγο πιο ήσυχα.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο στο παρακάτω σύνδεσμο.

Check Also

Αφιέρωμα στα Σαμιώτικα Χριστούγεννα

Σήμερα, παραμονές Χριστουγέννων του 2019, το iSamos.gr αναδημοσιεύει ένα μικρό αφιέρωμα στα Σαμιώτικα Χριστούγεννα, με …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *