Κυριακή , Ιανουάριος 24 2021
elen
Home / Galleries / Η Πλάκα, μια παραλία της δυτικής Σάμου που δε φθάνει ο χάρτης για να την επισκεφθείς!

Η Πλάκα, μια παραλία της δυτικής Σάμου που δε φθάνει ο χάρτης για να την επισκεφθείς!

Στη δυτική Σάμο, στο Φαρ-Ουέστ θα λέγαμε, θα συναντήσει ο επισκέπτης μερικές απομονωμένες παραλίες μεταξύ των οποίων είναι και ο Πλάκα.

Στην πραγματικότητα ο επισκέπτης θα τις βρει μάλλον δύσκολα. Πρέπει να νοιώσει περιηγητής, να βγει από τους κανονικούς δρόμους, να μαντέψει τις διαδρομές, να αποτύχει και να ξαναεπιχειρήσει! Και να γνωρίζει ότι οι δρόμοι είναι ανύπαρκτοι, πολύ στενοί, χωματόδρομοι φυσικά, με δύσκολη βατότητα και άλυτο πρόβλημα αν διασταυρωθείτε με άλλο όχημα! Εμείς είμασταν τυχεροί και δε βρήκαμε κανένα!

Χάρτης της Πλάκας στο Παλαιοχώρι Σάμου
(Κάντε κλικ να μεγεθύνετε)

Η φύση είναι γενναιόδωρη και η βλάστηση υπερβάλει. Πολλές βιολογικές καλλιέργειες κυρίως ελιάς διακόπτουν το ανοιχτό πράσινο και το αυτοκίνητο μας συχνά τα χάϊδευαν και από τις δύο πλευρές τα άγρια φυτά.
Στην άκρη του δρόμου στον οικισμό Παλαιοχώρι θα βρείτε πινακίδες για δυό από αυτές τις παραλίες, τον Κέδρο και την Πλάκα. Φυσικά υπάρχουν κι άλλες, αλλά είναι ανώνυμες και αχαρτογράφητες στις οποίες μπορείτε άνετα να δώσετε τα δικά σας ονόματα!

Χάρτης Πλάκας
Η κόκκινη διαδρομή είναι 1,8 χιλ. και η πράσινη 1,7 χιλ.

Επιλέξαμε να πάμε στην Πλάκα (μας κίνησε την περιέργεια η ονομασία της) μέσω της διαδρομής που μας έδινε η πινακίδα με αφετηρία το Παλαιοχώρι.
Φυσικά δεν φτάσαμε ποτέ, αλλά ούτε και βρήκαμε άλλη κατατοπιστική ένδειξη να μας οδηγήσει! Αρκετοί δρόμοι με διασταυρώσεις που τις επιλέξαμε από ένστικο ή από την κλίση του εδάφους, αλλά μας πρόδωσαν!
Φυσικά απολαύσαμε τη μαγευτική διαδρομή αλλά δεν παραιτηθήκαμε. Η Google Earth στο κινητό μας, μας έδωσε άλλη λύση, την οποία σας παρουσιάζουμε στον επόμενο χάρτη. Σημειώνουμε ότι τα κινητά τηλέφωνα δεν έχουν παντού σήμα -θα ήταν περίεργο να έχουν- αλλά πως μπορεί να συνυπάρξει η τεχνολογία με την παρθένα φύση και τα γλαροπούλια της θάλασσας;

Στην άκρη του δρόμου πριν τη θάλασσα της Πλάκας θα βρείτε το εξωκλήσι του Αγίου Μηνά και πάνω στην (κυριολεκτικά) Πλάκα που σκάει το κύμα, βρήκαμε ένα κτίριο κάτι σαν καλοκαιρινό αναψυκτήριο, με ανάμεικτα ντεκόρ από το σήμερα και τον προηγούμενο αιώνα.
Ο χρόνος εκεί ανακυκλώνεται και αναπαράγεται με τη συχνότητα που τα κύματα σκεπάζουν την “πλάκα”, κάτι σαν τη μέρα της μαρμότας, με το τοπίο να θυμίζει λίγο τον Παπάφραγκα της Μήλου με τις σπηλιές και τα φιόρδ..
Φανταστήκαμε μια καυτή μέρα του καλοκαιριού να λιαζόμαστε πάνω στην πλάκα και να βουτάμε στα γαλάζια νερά για να δροσιστούμε! Που ξέρετε; Μπορεί το μαγαζί να διαθέτει και περίεργα κοκτέϊλς της άγριας δύσης…

Φωτογραφίες από την παραλία της Πλάκας

 

Check Also

Κασονήσι: Εκεί ο Παράδεισος δεν μπορεί να περιμένει! (Video)

Κασονήσι Σάμου: Απέραντο γαλάζιο στον επίγειο παράδεισο. Το Κασονήσι βρίσκεται στην ανατολική Σάμο απέναντι απά …