Δευτέρα , Μάιος 25 2020
elen
Home / Galleries / Πυθαγόρειο

Πυθαγόρειο

Το Πυθαγόρειο βρίσκεται στα Ν.Α. του νησιού και η αρχική του ονομασία ήταν Τηγάνι. Αυτή αποτελεί παραφθορά της ιταλικής λέξης dogana από τον τελωνειακό σταθμό που είχαν οι Βενετοί -με την άδεια των βυζαντινών αυτοκρατόρων- κατά τον 12ο με 13ο αιώνα.
Κατ΄ άλλους οφείλει το όνομά του στο κυκλικό σχήμα των ακρωτηρίων που το περιβάλλουν.

Μετονομάστηκε σε Πυθαγόρειo το 1955 προς τιμήν του μεγάλου μαθηματικού και φιλόσοφου Πυθαγόρα ο οποίος γεννήθηκε στη Σάμο.
Γράφει ο Επαμεινώνδας Σταματιάδης στα “ΣΑΜΙΑΚΑ” : Η όψη του ενισχύει την ονομασία τουΤο αρχαίο λιμάνι των Σαμίων, που ο Ηρόδοτος το αναφέρει σαν ένα από τα θαυμάσια έργα του νησιού, αποτελείται από δυό μικρά ακρωτήρια, δηλαδή ανατολικά από τον Κάβο – Φονιά ή Αρήϊον άκρον, πού εκτείνεται προς τα δυτικά σε μήκος 800 μέτρα, και δυτικά από το άκρο πάνω στο οποίο έχει χτισθεί ο ερειπωμένος Πύργος του Λογοθέτη, και το οποίο έχει μήκος 400 μέτρα.
Ο πύργος αυτός χτίστηκε το 1824 με την συνδρομή όλων των Σαμίων, για την άμυνα κατά του Οθωμανικού στόλου. Δίπλα στον πύργο είναι χτισμένος ο μεγαλοπρεπής ναός της μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, τη μέρα κατά την οποία, το 1824, σώθηκε η Σάμος από την ορμή των Τούρκων.
Κάτω από τον Πύργο μια τρύπα που πάει προς τη θάλασσα, κρύβεται μέσα σε βράχους, είναι σκεπασμένη με τετραγωνισμένες πέτρες και έχει διεύθυνση προς την ακρόπολη. δεν μπορείς όμως να μπεις μέσα, γιατί έχει γεμίσει από πέτρες και χώματα. Αυτή η τρύπα μας θυμίζει την κρυπτή διώρυγα, από την οποία κατέβηκε ο Μαιάνδριος από την ακρόπολη και με πλοίο ξέφυγε από τη Σάμο.

Επί της ηγεμονίας του Μιλτιάδη Αριστάρχου καί με δαπάνη δύο εκατομμυρίων γροσιών κατασκευάσθηκε πάνω στις βάσεις του αρχαίου τεχνητού λιμανιού μια προκυμαία, οποία με ένα βραχίονα χωρίζει όλο το λιμάνι σε εσωτερικό και εξωτερικό. Το εσωτερικό λιμάνι έχει μήκος από Β. προς Ν. 225 μέτρα, πλάτος 180 μέτρα και εμβαδόν 42.300 τετραγωνικά μέτρα. Το εξωτερικό λιμάνι έχει μήκος 250 μέτρα, πλάτος στο μέρος μέσα στο οποίο εξασφαλίζονται τα πλοία 70 μέτρα και εμβαδόν περίπου 60 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα.
Η προκυμαία πού λέγεται του Υγειονομείου έχει μήκος 185 μέτρα, πλάτος στην αρχή της 30 μ. και κει που τελειώνει 17,5 μ. και η επιφάνεια της έχει έκταση 3145 τ.μ.
Η εσωτερική προκυμαία, ευθύγραμμη μέχρι τα εκατόν δέκα μέτρα, και σχήματος ανοιχτού ημικυκλίου στα άλλα 310 μέτρα, έχει πλάτος 11 μέτρα και εμβαδόν 6720 τετρ. μέτρα…

Check Also

Η Σονάτα Του Σεληνόφωτος (Venceremos) στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου

Η Σονάτα Του Σεληνόφωτος (Venceremos) στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου

Η Σονάτα Του Σεληνόφωτος την Κυριακή 21 Ιουλίου! Η βραβευμένη θεατρική παράσταση έρχεται στο Αρχαίο …