Παρασκευή , Νοέμβριος 27 2020
elen
Home / Ειδήσεις / Life-Style / Πίνετε κρασί; Ο ειδικός της Σάμου αποκαλύπτει 8+1 κανόνες καλής συμπεριφοράς

Πίνετε κρασί; Ο ειδικός της Σάμου αποκαλύπτει 8+1 κανόνες καλής συμπεριφοράς

Υπάρχουν κάποιοι εθιμοτυπικοί κανόνες για την κατανάλωση κρασιού, που καλό είναι να γνωρίζουμε, ειδικά όταν καλούμαστε να πιούμε κρασί εκτός σπιτιού, σε ένα εστιατόριο, μια εκδήλωση ή ένα επαγγελματικό ραντεβού.

Ο ειδικός του κρασιού στη Σάμο Vakakis μας τους αποκαλύπτει.

vakakis

1. Κρατήστε το ποτήρι κρασιού από το ποδαράκι του
Όταν κρατάμε το ποτήρι ενός κρασιού από το πόδι, δεν το γεμίζουμε δαχτυλιέςκαι έτσι μπορούμε να εκτιμήσουμε πιο εύκολα το χρώμα του κρασιού και να καταλάβουμε διάφορα πράγματα γι΄ αυτό πριν το γευτούμε. Ο δεύτερος λόγος που πρέπει να κρατάμε το ποτήρι από το πόδι είναι για να μπορούμε να το στροβιλίσουμε πιο εύκολα. Άλλος ένας λόγος για να κρατήσουμε το ποτήρι από το πόδι του είναι για να μην ζεστάνουμε το κύπελλο του ποτηριού.

2. Μυρίστε πρώτα το κρασί σας πριν πιείτε μια μικρή γουλιά και αναγνωρίστε την γεύση του
Πολλές φορές μπορούμε να καταλάβουμε ότι το κρασί που μας σέρβιραν έχει κάποια ελάττωμα, απλά και μόνο από το άρωμά του. Αποφύγετε κρασιά που μυρίζουν σαν σάπιο μήλο, καθώς έχουν οξειδωθεί, κρασιά που μυρίζουν ξίδι, καθώς έχουν υποστεί βακτηριακή αλλοίωση, κρασιά που μυρίζουν θείο, σαν φελλό ή άσχημα σαν χαλασμένο αυγό, που σημαίνει ότι δεν έχει εκτεθεί αρκετά στον αέρα κατά την διάρκεια της οινοποίησης.

krasi-potiri-1

3. Μην σερβίρετε το λευκό κρασί αμέσως μόλις βγει από το ψυγείο
Το κάθε κρασί πρέπει να σερβίρεται στη σωστή θερμοκρασία. Ποτέ πολύ παγωμένο ή πολύ ζεστό. Τα κόκκινα κρασιά πρέπει να σερβίρονται 5 βαθμούς κάτω από την θερμοκρασία δωματίου –μεταξύ 18ºC και 21ºC-. Tα όξινα κρασιά, όπως το Muscadet και το Chablis, πρέπει να σερβίρονται περίπου στους 7 βαθμούς Κελσίου, ενώ τα λευκά που έχουν πλούσιο σώμα, όπως για παράδειγμα οι Βουργουνδίες, πρέπει να σερβίρονται στους 10 βαθμούς Κελσίου. Αν το κρασί είναι πάρα πολύ κρύο, κινδυνεύει να χάσει τα αρώματα και τη γεύση του. Αν είναι πολύ ζεστό, δεν πρόκειται να αποδώσει την οξύτητα, την μεταλλικότητα και την ένταση του terroir.

4. Όταν ανοίγετε ένα μπουκάλι κρασί, κάντε το αθόρυβα και όχι σαν να δίνετε παράσταση
Ειδικά για τη σαμπάνια αυτό είναι κανόνας! Ο ήχος που κάνει ο φελλός όταν βγαίνει θα πρέπει να είναι ήσυχος, σαν αναστεναγμός πριγκίπισσας, αντίθετα με αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε γύρω μας.,

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ:

Check Also

Πάμε Σάμο για διακοπές, αλλιώς!

Διακοπές στη Σάμο αλλιώς! Η Σάμος είναι το νησί όπου βασιλεύουν ο θρύλος και η …