Παρασκευή , Φεβρουάριος 21 2020
elen
Home / Ιστορία / Η περίοδος του τυράννου Πολυκράτη

Η περίοδος του τυράννου Πολυκράτη

Το νησί άνθισε την εποχή του τύραννου Πολυκράτη γύρω στα 550 π.χ.

Νόμισμα ΣάμουΣύμφωνα με τον Ηρόδοτο η Σάμος αναδείχθηκε «ποίων πασέων πρώτη, Ελληνίδων και βαρβάρων». Ο Πολυκράτης με την βοήθεια των δύο αδερφών του κατάφερε να γίνει τύραννος και εξοντώνοντας αργότερα και τα αδέρφια του που τον είχαν βοηθήσει, κατάφερε να οργανώσει ισχυρό ναυτικό με το οποίο κυριάρχησε στο Αιγαίο και κατέλαβε μεγάλο μέρος της Μικράς Ασίας. Στα ναυπηγεία του νησιού κατασκευάστηκε ο νέος τύπος πλοίου με τα 50 κουπιά, η περίφημη σαμαίνα.

Ο Πολυκράτης έγραφε στο φίλο του Άμαση για την τόσο ευτυχισμένη ζωή του. Ο φίλος του όμως τον παρότρυνε να αλλάξει την καλή του μοίρα ώστε να μην είναι τόσο ευτυχισμένος, γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν θα έχει ευτυχισμένο τέλος. Ακολουθώντας τη συμβουλή του αγαπημένου του φίλου, πέταξε το πιο αγαπημένο και πολύτιμο δαχτυλίδι του στη θάλασσα. Πραγματικά στεναχωρέθηκε πολύ. Την άλλη μέρα ένας ψαράς έφτασε στο ανάκτορο προσφέροντας σαν δώρο στο βασιλιά ένα μεγάλο ψάρι. Τι δυστυχία όμως! Μέσα στην κοιλιά του ψαριού ήταν το δαχτυλίδι του. Τότε και ο Πολυκράτης και ο φίλος του, αλλά και όσοι ήταν μάρτυρες του περιστατικού κατάλαβαν ότι: είναι αδύνατο να αλλάξεις τη μοίρα σου!

ΤριήρηςΟ μέγιστος μαθηματικός – φιλόσοφος Πυθαγόρας, ο αστρονόμος Αρίσταρχος, “…όστις πρώτος υπώπτευσεν ότι η γη κινείται περί τον ήλιον…”, ο αρχιτέκτονας Μανδροκλής, ο φιλόσοφος Μέλισσος, οι της Χαλκοπλαστικής άριστοι και αρχιτέκτονες Ροίκος και Θεόδωρος, που ανήγειραν το ναό της Ήρας, κοσμούν το πνευματικό στερέωμα της αρχαίας Σάμου.

Ο Ηρόδοτος παρατηρεί για τον ναό της Ήρας ότι είναι “…μέγιστος νηός πάντων νηών, ών ημείς ίδομεν…” και ο γεωγράφος Στράβων αναφέρει, “…αρχαίον ιερόν και νηός μέγας, ός νυν, πινακοθήκη εστί μεστός ανδριάντων των αρίστων…”.

Ο ναός αυτός, ο μεγαλύτερος απ ‘όσους είχε δει ο Ηρόδοτος, βρισκόταν 5 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης. Ένας δρόμος πλακόστρωτος, πλάτους 4 μέτρων, η Ιερά Οδός, με αγάλματα και άλλα αφιερώματα στις δύο του πλευρές, συνέδεε την πόλη με το ιερό της θεάς. Είχε μήκος 108,73 μ., πλάτος 54,8 μ. και ύφος 25 μ.

ΠολυκράτηςΚι άλλοι θεοί όμως λατρεύονταν στην αρχαία Σάμο και είχαν κτισθεί ιερά προς τιμήν τους, αλλά επισκιάζονταν από τη μεγαλοπρέπεια του Ηραίου. Λατρεύονταν ο Ποσειδώνας στο ακρωτήριο προς τοn Επταστάδιο πορθμό, στο σημερινό Ποσειδώνειο, ο Διόνυσος, η Εργάνη Αθηνά, ο Απόλλων, η Αφροδίτη.

Μετά την ήττα του Κροίσου από τον βασιλεία των Περσών, απειλήθηκε και η Σάμος. Όμως ο Πολυκράτης κατάφερε να αποκρούσει την επίθεση και στην συνέχεια συγκέντρωσε τις μητέρες των πεσόντων και διέταξε τους πλουσίους να τις συντηρούν δωρεάν, από εκεί και η αρχαία παροιμία «Πολυκράτης μητέρας νέμει». Με έξυπνες στρατηγικές, επεκτάσεις και νίκες το νησί άκμασε και τεχνικά έργα μοναδικά άρχισαν να κατασκευάζονται. Έργα που ο Ηρόδοτος ονομάζει «μέγιστα απάντων των Ελλήνων εξειργιασμένα» αποτελούν το Ευπαλίνειο Όρυγμα, δηλ. το αρχαίο υδραγωγείο, ο ναός της Ήρας και το «εν Θαλάσση χώμα», δηλ. το αρχαίο λιμάνι. ΤριήρηςΤο Ευπαλίνειο Όρυγμα αποτελεί αποκορύφωμα της τεχνικής δημιουργίας της αρχαίας Σάμου και ένα από τα μεγαλύτερα έργα όλης της αρχαιότητας. Πρόκειται για το αρχαίο υδραγωγείο της πόλης το οποίο βρίσκεται μέσα στο βουνό της Παναγίας της Σπηλιανής και κατασκευάστηκε το 550 π.χ από τον Ευπαλίνο, διάσημο υδραυλικό από τα αρχαία Μέγαρα. Το έργο αποτελούνταν από μία σήραγγα μήκους 1036 μ. και ύψος και πλάτος άνετο για την διέλευση ενός ατόμου σε βάθος 80 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Μεγάλοι σωλήνες από πηλό μετέφεραν νερό ενώ κάτω από την σήραγγα υπήρχε και ένας υπόγειος διάδρομος. Ο ιστορικός Ηρόδοτος αποκαλεί όλο το έργο «αμφίστομον όρυγμα». Η τυχαία ανακάλυψη του έργου αυτού ήρθε στο φως το 1881 από τον ηγούμενο της Μονής Αγίας Τριάδας Κύριλλο.

ΤριήρηςΟι Σάμιοι της εποχής αυτής υπήρξαν από τους πρώτους Έλληνες θαλασσοπόρους. Ο Σάμιος Κωλλαίος λέγεται ότι ανακάλυψε τις Ηράκλειες Στήλες (Γιβραλτάρ).

Η αρχή του τέλους μιας λαμπρής περιόδου τελειώνει με τον μαρτυρικό θάνατο του Πολυκράτη από τον Πέρση σατράπη Ορσίτη ο οποίος τον παρέσυρε με δόλο και τον δολοφόνησε. Το νησί γνώρισε περίοδο αστάθειας, παρακμής και ο έλεγχος πέρασε στους Πέρσες.

Check Also

Η Σονάτα Του Σεληνόφωτος (Venceremos) στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου

Η Σονάτα Του Σεληνόφωτος (Venceremos) στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου

Η Σονάτα Του Σεληνόφωτος την Κυριακή 21 Ιουλίου! Η βραβευμένη θεατρική παράσταση έρχεται στο Αρχαίο …