Τρίτη , Αύγουστος 4 2020
elen
Home / Ειδήσεις / Παρασημοφόριση του Σάμιου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θράκης Μ. Γ. Βαρβούνη από το Βέλγιο
Παρασημοφόριση του Σάμιου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θράκης Μ. Γ. Βαρβούνη από το Βέλγιο

Παρασημοφόριση του Σάμιου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θράκης Μ. Γ. Βαρβούνη από το Βέλγιο

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017, στη διάρκεια σχετικής τελετής, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης καθηγητής κ. Εμμ. Γερ. Βαρβούνης παρασημοφορήθηκε με τον σταυρό του ιππότη του Ordre de la Croix Belge (Orde van het Belgisch Kruis).

Η τιμητική αυτή διάκριση του απονεμήθηκε τόσο για το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του, που είναι γνωστό στην Ευρώπη, όσο και λόγω των δεσμών που διατηρεί με το Βέλγιο, ήδη από τα χρόνια των μεταδιδακτορικών σπουδών του στο πανεπιστήμιο της Louvain – la – Neuve).

Πρόκειται για μια διάκριση, που δείχνει την διεθνή αναγνώριση του έργου και της προσφοράς του, ιδίως στον τομέα της καταγραφής της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και των απειλούμενων με εξαφάνιση λαϊκών πολιτισμών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως αναγράφεται στο σκεπτικό της βράβευσης.

Σε άλλη εκδήλωση ο Μαν. Βαρβούνης αναγορεύθηκε επίτιμος καθηγητής τoυ Τμήματος Κλασικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου.

 Μανώλης Βαρβούνης καθηγητής του Πανεπιστημίου ΘράκηςΑπό τις 28 ως τις 31 Μαρτίου 2017 ο Καθηγητής Λαογραφίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ κ. Μαν. Βαρβούνης επισκέφθηκε, κατόπιν σχετικής προσκλήσεως, το Τμήμα Κλασικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, στη Ρουμανία.

Την Τρίτη 28 Μαρτίου δίδαξε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος, ενώ την Τετάρτη 29 Μαρτίου παρατέθηκε επίσημο δείπνο προς τιμήν του σε εστιατόριο στο κέντρο του Βουκουρεστίου, όπου παρακάθησαν σύσσωμη η ελληνική και η κυπριακή πρεσβεία στο Βουκουρέστι, καθώς και διακεκριμένα μέλη της ρουμανικής ακαδημαϊκής κοινότητας.

Την επομένη, 30 Μαρτίου, ο κ. Βαρβούνης στην αίθουσα τελετών του εντευκτηρίου του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου αναγορεύθηκε επίτιμος καθηγητής τoυ Τμήματος Κλασικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, από τον Κοσμήτορα της Σχολής καθηγητή κ. Liviu Franga και την Πρόεδρο του Τμήματος καθηγήτρια κα Ana Christina Halichias σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της διάδοσης του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού στο εξωτερικό, που έχει επιτύχει με το επιστημονικό, διδακτικό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο του.

Τον «έπαινο» (laudatio) του τιμωμένου εκφώνησε ο Kαθηγητής νεοελληνικής φιλολογίας της Σχολής κ. Tudor Dinu, ενώ ακολούθησε η απονομή του διπλώματος και των σχετικών διασήμων. Η τελετή έκλεισε με την ομιλία κ. Βαρβούνη που είχε θέμα «Ευρωπαϊκός φιλελληνισμός και ελληνικός λαϊκός πολιτισμός», ενώ επακολούθησε συναυλία με έργα ευρωπαϊκής και ελληνικής κλασικής μουσικής και δεξίωση των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου προς τιμήν του.

Check Also

Εργαστήριο Δημιουργικής Φωτογραφίας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Εργαστήριο Δημιουργικής Φωτογραφίας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η βιβλιοθήκη του  Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο πλαίσιο της φιλοξενίας της Νομαδικής Βιβλιοθήκης του Μεσογειακού Φεστιβάλ …