Παρασκευή , Φεβρουάριος 21 2020
elen
Home / Ειδήσεις / Αφιερώματα / Οι ωραιότερες άγνωστες παραλίες της Σάμου

Οι ωραιότερες άγνωστες παραλίες της Σάμου

Κολυμπάμε σε… άγνωστα νερά, στις ομορφότερες παραλίες της Σάμου που λίγοι γνωρίζουν, κι ας βρίσκονται δίπλα σε παραλίες – παγκόσμιες σταρ.

Γαλαζοπράσινες ανακαλύψεις στο πιο νότιο σημείο του νησίου και γυμνισμός στον ιδιωτικό σας ορμίσκο κάπου στη Σάμο. Είναι ωραία οι μεγάλες παραλίες  και οι πιο δημοφιλείς καλοκαιρινοί προορισμοί του νησίου που σου δίνουν όλες τις θαλασσινές ανέσεις, αλλά την «πολυτέλεια». Στις μικρές παραλίες  που ζουν στη σκιά των μεγαλύτερων, αλλά αποτελούν παραδείσους τσέπης που αξίζει να ανακαλύψετε έστω για μία βουτιά ή μία βόλτα που θα σας κάνει να νιώσετε σαν Ροβινσώνες.

 Παραλία Πλάκα

Παραλία Πλάκα

Στη δυτική Σάμο, στο Φαρ-Ουέστ θα λέγαμε, θα συναντήσει ο επισκέπτης μερικές απομονωμένες παραλίες μεταξύ των οποίων είναι και ο Πλάκα. Στην πραγματικότητα ο επισκέπτης θα τις βρει μάλλον δύσκολα. Πρέπει να νοιώσει περιηγητής, να βγει από τους κανονικούς δρόμους, να μαντέψει τις διαδρομές, να αποτύχει και να ξαναεπιχειρήσει! Και να γνωρίζει ότι οι δρόμοι είναι ανύπαρκτοι, πολύ στενοί, χωματόδρομοι φυσικά.Η φύση είναι γενναιόδωρη και η βλάστηση υπερβάλει. Πολλές βιολογικές καλλιέργειες κυρίως ελιάς διακόπτουν το ανοιχτό πράσινο και το αυτοκίνητο συχνά το χαϊδεύουν και από τις δύο πλευρές τα άγρια φυτά.
Στην άκρη του δρόμου πριν τη θάλασσα της Πλάκας θα βρείτε το εξωκλήσι του Αγίου Μηνά και πάνω στην (κυριολεκτικά) Πλάκα που σκάει το κύμα, ένα κτίριο κάτι σαν καλοκαιρινό αναψυκτήριο, με ανάμεικτα ντεκόρ από το σήμερα και τον προηγούμενο αιώνα.
Ο χρόνος εκεί ανακυκλώνεται και αναπαράγεται με τη συχνότητα που τα κύματα σκεπάζουν την «πλάκα», κάτι σαν τη μέρα της μαρμότας, με το τοπίο να θυμίζει λίγο τον Παπάφραγκα της Μήλου με τις σπηλιές και τα φιόρδ..
Φανταστείτε μια καυτή μέρα του καλοκαιριού να λιάζεστε πάνω στην πλάκα και να βουτάτε στα γαλάζια νερά για να δροσιστείτε! Που ξέρετε; Μπορεί το μαγαζί να διαθέτει και περίεργα κοκτέϊλς της άγριας δύσης…

Παραλία Βάρσαμο

Παραλία Βάρσαμο

Στο Βάρσαμο, τη μακρινή παραλία της Σάμου κάτω από το χωριό Καλλιθέα, υπάρχουν καταπληκτικές ομοιότητες με τα πασίγνωστα τοπία της Μήλου! Και κάτι ακόμα καλύτερο: Τα βότσαλα της παραλίας με τα χιλιάδες χρώματα τους, που σε «βιδώνουν» ακίνητο πάνω τους να τα παρατηρείς!

Ο χωμάτινος δρόμος ξεκινάει λίγο μετά την Καλλιθέα, όπου σας καθοδηγεί πινακίδα με ένδειξη: «Άγιος Ισίδωρος» Δύο χιλιόμετρα μετά υπάρχει διασταύρωση, με πινακίδα που σας οδηγεί αριστερά και ένδειξη «Παραλία Βάρσαμο». Ο δρόμος είναι δύσκολος και χρειάζεται προσοχή, αλλά η εμπειρία του Βάρσαμου θα σας ανταμείψει πλουσιοπάροχα!
Η παραλία είναι ένας μικρός κόλπος με πολύχρωμη αμμουδιά που έχει στις δύο άκρες του ψηλά και απότομα βράχια. Αυτά κάνουν το τοπίο πιο επιβλητικό και άγριο, όπως οφείλει να είναι λόγω την έντονης παρουσίας του μεγάλου όγκου του βουνού Κέρκης, αλλά και της ατέλειωτης βλάστησης που κυριαρχεί παντού!
Η θάλασσα λαμπυρίζει και καλεί να σε δεχτεί στην αγκαλιά της σαν κόρη όμορφη και δροσερή! Ο βυθός στα βαθειά έχει μεγάλες πέτρες, αλλά αυτό δεν είναι εμπόδιο. Στα αριστερά τα βράχια προσφέρουν καταφύγιο από τον ήλιο, αν και δε θέλεις να μείνεις σε σκιά. Το νερό είναι μεγάλη ξελογιάστρα και οι βουτιές φαντάζουν υπέροχες…
Θα χρειαστείτε υποχρεωτικά νερό, ίσως και κανένα φαγώσιμο αν σκέφτεστε να μείνετε κάποιες ώρες. Εξ’ άλλου κανείς δεν πάει στο Βάρσαμο για μια γρήγορη βουτιά και μετά να γυρίσει στο γραφείο! Θα μείνει υποχρεωτικά.
Τα ίχνη αλλά και οι προειδοποιήσεις για κάποια ταβέρνα που υπάρχει θα αποδειχθούν λανθασμένα, γιατί ναι μεν υπάρχει το κτήριο, αλλά ήταν ερμητικά κλειστό…

Παραλία Άσπρες

paralia-aspres

Η μικρή παραλία (350 περίπου μέτρα μήκος) με βότσαλο Άσπρες, βρίσκεται σε απόσταση 47 περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα, έχει μέτριου βάθους και καθαρά νερά και είναι προστατευμένη μέσα στον κόλπο του Μαραθόκαμπου στην νοτιοδυτική ακτή του νησιού κοντά στον τουριστικό οικισμό Όρμος Μαραθοκάμπου.
Η παραλία δεν είναι οργανωμένη και προσφέρεται για όμορφο μπάνιο και ηλιοθεραπεία σε πολύ ωραία θάλασσα σε μακρινή απόσταση από την πρωτεύουσα, αλλά κοντά σε παραθεριστικά κέντρα.
Σε πολύ κοντινές μικρότερες και πιο απομονωμένες παραλίες μπορείτε να κάνετε και γυμνισμό, όσοι το επιθυμείτε.

 Παραλία Κάτεργο

Παλαιοχώρι. Προσωπική παραλία

Αριστερά και λίγο πριν φτάσετε στο Παλαιοχώρι  της περιοχής Μαραθοκάμπου, ακολουθήστε το χωματόδρομο ο οποίος θα σας οδηγήσει στην παραλία του Κάτεργου. Δύο “ατομικές” παραλίες σας καλούσαν για μπάνιο και εξερεύνηση. Η μία από αυτές είναι απέναντι από το νησί Κάτεργο που σε περίοδο φουρτούνας το κτυπούν χωρίς λύπη τα κύματα, δημιουργώντας μακάβριους θορύβους. Η κατάβαση (στην κυριολεξία) σε αυτήν γίνεται από μονοπάτι που είτε το βρίσκετε, είτε το δημιουργείτε!

Check Also

Κασονήσι: Εκεί ο Παράδεισος δεν μπορεί να περιμένει! (Video)

Κασονήσι Σάμου: Απέραντο γαλάζιο στον επίγειο παράδεισο. Το Κασονήσι βρίσκεται στην ανατολική Σάμο απέναντι απά …