Τετάρτη , Ιανουάριος 22 2020
elen
Home / Ειδήσεις / Πανσαμιακή αδελφότητα Μελβούρνης “Πυθαγόρας”

Πανσαμιακή αδελφότητα Μελβούρνης “Πυθαγόρας”

Στις 18 Νοεμβρίου 1934, οι ολίγοι Σάμιοι της Μελβούρνης, περίπου 45, ιδρύουν την Σαμιακή Αδελφότητα του ΠΥΘΑΓΟΡΑ,

με σκοπό να είναι συσπειρωμένοι, να έχουν τακτική επαφή μεταξύ τους, χωρίς να στερούνται έτσι την συντροφιά του χωριανού, του φίλου, του γνωστού διατηρώντας με τον τρόπο αυτό τα ήθη και τα έθιμα τους.

Ακόμη σκοπός της ίδρυσης είναι, η αλληλοβοήθεια μεταξύ των εδώ Σαμίων και παροχή βοηθείας στη γενέτειρα.

Ως πρώτος πρόεδρος της Αδελφότητας, μετά από εκλογές, είναι ο αείμνηστος Ανδρέας Νικολαϊδης, ο οποίος υποπρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη.

Πρώτο στέκι τους είναι το Εστιατόριο Καφενείο ΟΡΦΕΑΣ, κάτι σαν το Σαμιώτικο καφενείο της Ομόνοιας των Αθηνών και το άλλο στην ακτή Μιαούλη στον Πειραιά. Εκαί γίνονται οι συναντήσεις και οι συνεδριάσεις των Δ.Σ.Εκαί αργότερα, μεταξύ του 50 και 60, που άρχισε η ομαδική μετανάστευση ανταμώνουν οι παλαιοί με τους νέους μετανάστες Σαμίους, γίνονται τα πρώτα καλωσορίσματα, παρέχεται κάθε πληροφορία για την ζωή εδώ, γινεται προσπάθεια εξεύρεσης στέγης και εργασιάς και γενικά παρέχεται κάθε δυνατή βοήθεια στους νεοφερμένους.

Τα χρόνια περνούν, όλοι σιγά-σιγά έχουν τακτοποιηθεί κα η ζωή βρίσκει το ρυθμό της. 1934-2009 , 75 χρόνια ζωής και δράστης μέσα στην Ελληνική Παροικία της Μελβούρνης. Οι δραστηριότητες της Αδελφότητας μας ποικίλουν. Οι βασικές σύμφωνα με το καταστατικό είναι ψυχαγωγικές και φιλανθρωπικές.

Εχει προσφερθεί βοήθεια κατά δύναμη, σε αναξιοπαθούντα μέλη, σε Ιδρύματα και οργανισμούς στη χώρα που ζούμε.

Στη Σάμο έχει προσφερθεί βοήθεια σε μεμωνομένα άτομα, σε Ιδρύματα, όπώς γεροκομεία, σε Ιδρύματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, στο Νοσοκομείο σε Σχολεία, Εκκλησίες. Σε κάθε πρόσκληση της Πατρίδας για βοήθεια η Αδεφότητα δίνει το παρόν μα την ηθική της συμπαράραση, αλλα και με χρηματικά ποσά για κοινωφελείς και Εθνικούς σκοπούς.

Για ψυχαγωγία των μελών και φίλων της Αδεφότητας, διοργανώνται ανέκαθεν χοροί, εκδρομές, θέατρο. Γιορτάζονται κάθε χρόνο, οι δύο τοπικές Εθνικές γιορτές της Σάμου, 6η Αυγούστου και 11 Νοεμβρίου, της ενσωμάτωσυς.

Η Πανσαμιακή Αδελφότητα Μελβούρνης και Βυκτωρίας, Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ, στεγάζεται στο ιδιόκτητο Κτίριοστο ΒRUNSWICK.

Για την αγορά, την διαρύθμιση, την εξόφληση και τον εξοπλισμό, έχουν εργαστεί όλα τα Δ.Συμβούλια, με την συμπαράσταση και βοήθεια των μελών και φίλων.

Εχει δημιουργηθεί μια ζεστή φωλιά στο Σαμιακό σπίτι. Ο Πατήρ Στυλιανός Αϊβαλιώτης στα εγκαίνια, τελώντας τον αγιασμό το χαρακτήρισε μικρό, αλλα αρκετό για να χωρ΄σει όλούς τους Σαμιώτες.

Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ είναι μέλος της Ομοσπονδίας Σαμιακών Οργανώσεων Αυστραλίας και της Ομοσπονδίας Νήσων Αιγαίου. Διοκείται με νέο καταστατικό περί Εταιρειών και είναι μέλος του INCORPORATION. Καθε Τετάρτη γίνονται οι συγκεντρώσεις του Τμήματος Ηλικιωμένων της Αδελφότητας και φίλων αυτής. Μαγάλη προσπάθεια γίνεται, όπως τα παιδιά της δεύτερη γενιάς, επιστήμονες επαγγελματίες, οικογενειάρχες και λεύτερα άτομα, ελθουν κοντά στην Αδελφότητα, γιατί αυτά είναι το μέλλον της.

Είναι παρήγορο ότι, το παρόν Δ.Συμβούλιο, απαρτίζεται από νέα παιδιά και με την βοήθεια του Γυναικείου Τμήματος και την συμπαράσταση τών μελών, θα μπορέσει να συνεχίσει την ομαλή λειτουργία και πρόδο αυτής.

Η Αδελφότητα αποτύει φόρο τιμής στους ιδρυτές και πρωτεργάτες, συγχαίρει όλους και όλες που έχουν εκλεγεί και εργαστεί στα εκάστοτε Δ.. Συμβούλια και σε οποιανδήποτε θέση, για τους κόπους, για τις ώρες που έχουν αφιερώσει σε αυτή στερώντας τες από την οικογένεια τους, ευχαριστεί τους υποστηρικτές και δωρητές, Σαμιούς και φίλους, και ευχαριστεί όλους και όλες που βρέθηκαν κοντά στην Αδελφότητα στης καλές και δύσκολες στιγμές.

adelfotitasamion1

Check Also

Μήπως η συντήρηση του αυτοκινήτου σας είναι δαπανηρή; Τώρα όχι!

Δεδομένου ότι θα πρέπει πάντα να έχετε ως προτεραιότητα την ασφάλεια, είναι σημαντικό να ελέγξετε …

Αρίσταρχος ο Σάμιος: Ο Έλληνας πατέρας του Ηλιοκεντρικού Μοντέλου

Ο Αρίσταρχος ο Σάμιος (310 π.Χ.- περίπου 230 π.Χ.) ήταν Έλληνας αστρονόμος και μαθηματικός, που …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *