Παρασκευή , Ιανουάριος 15 2021
elen
Home / Galleries / Το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στον Καρβούνη. – Φωτογραφίες
Δίνοντας τον ρυθμό στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία

Το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στον Καρβούνη. – Φωτογραφίες

Σήμερα, 20 Ιουλίου, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Προφήτη Ηλία και χθες, παραμονή της εορτής, στα ξωκκλήσια του Άη Λια σε όλη τη χώρα τελέστηκε εσπερινός, μετά τον οποίον ακολούθησε το καθιερωμένο πανηγύρι προς τιμήν του Αγίου.

Ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες που μας έρχονται από την παράδοση σχετικά με τη συνήθεια να χτίζονται σε κορυφές βουνών τα εκκηλησάκια προς τιμήν του Προφήτη Ηλία.  Σύμφωνα με αυτήν ο Αϊ-Λιας ήταν ναύτης που η θάλασσα προσπάθησε πολλές φορές να πνίξει. Έτσι βαρέθηκε τα ταξίδια και αποφάσισε να βρει ένα μέρος που να μην ξέρουν τι είναι θάλασσα και καράβι. Πήρε τότε ένα κουπί στον ώμο και τράβηξε για τη στεριά ρωτώντας όποιον συναντούσε τι είναι αυτό που κρατάει στα χέρια του. Όσο του απαντούσαν «κουπί», τραβούσε ψηλότερα. Οταν κάποτε έφτασε σε ένα ψηλό βουνό συνάντησε έναν τσοπάνη ο οποίος του απάντησε ότι αυτό που κρατάει είναι φτυάρι. Ο Αϊ-Λιας γέλασε ικανοποιημένος και έμεινε από τότε κοντά στους ανθρώπους των βουνών και όπως αναφέρει η παράδοση «Στένει ολόρθο το κουπί, χτίζει μια καλύβα και αποφασίζει να μείνει εκεί όλη του τη ζωή. Για τούτο τον Άγιο Ηλία τον βάνουν πάντα στα ψηλώματα»

Σύμφωνα με τους λαογράφους, μία δεύτερη εκδοχή για τη λατρεία του προφήτη Ηλία στις κορυφές των βουνών έχει ως βάση της την αρχαία ελληνική θρησκεία. Ο σημαντικός αυτός προφήτης της Παλαιάς Διαθήκης ταυτίστηκε κατά τα πρώτα χρόνια εκχριστιανισμού με τον Ήλιο, με τον οποίο έχει ηχητική ομοιότητα στο όνομα, και ο Ήλιος ταυτιζόταν εν μέρει με τον Δία, ο οποίος ως θεός των μετεωρολογικών φαινομένων, λατρευόταν σε κορυφές βουνών.
Χθες το βράδυ παρά τον δυνατό αέρα και το κρύο, αρκετός κόσμος ανέβηκε στο όρος Καρβούνης, στην Σάμο, για να συμμετάσχει στο έθιμο.
Το isamos.gr ήταν εκεί και σας παρουσιάζει το φωτορεπορτάζ από τη χτεσινή βραδιά. Από τη μεριά μας ευχόμαστε χρόνια πολλά στους εορτάζοντες!

Οι φωτογραφίες είναι του φωτογράφου και συνεργάτη μας Μανώλη Θράβαλου. Μανώλη σε ευχαριστούμε πολύ!

(Κάντε κλικ πάνω στις φωτό για μεγέθυνση)

Check Also

Σαμιώτης ο νικητής διαγωνισμού φωτογραφίας!

Με ιδιαίτερη επιτυχία και πολλές συμμετοχές έγινε και φέτος ο 10ος διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα …