Κυριακή , Μάιος 31 2020
elen

Πάνδροσος

Η Πάνδροσος είναι ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά του νησιού στις δυτικές πλαγιές του Καρβούνη περιτριγυρισμένο από αναβαθμίδες γης με ξερολιθιές (πεζούλες) τυπικό χαρακτηριστικό του μεσογειακού τοπίου. Το 1958 το χωριό μετονομάστηκε σε Πάνδροσο, ενώ μέχρι τότε λεγόταν Άνω Αρβανίτες.
Η παράδοση λέει ότι δύο αδέλφια υλοτόμοι Αλβανοί, καταδιωκώμενοι από τον σουλτάνο Βαγιαζίτ και τους Τούρκους, εγκαταστάθηκαν εδώ με τις οικογένειές τους. Ζούσαν απομονωμένοι από όλους τους άλλους κατοίκους του νησιού, πιστεύοντας στην ορθόδοξη θρησκεία και μιλώντας μια γλώσσα -την Ιλλυρική- την οποία δεν καταλάβαινε κανείς Σαμιώτης.

Αξιοθέατα του Πανδρόσου αποτελούν η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, το σχολείο, η βρύση με τα παραδοσιακά πλυσταριά και ένα παλιό σιδηρουργείο. Έξω από τον οικισμούς θα βρείτε τρία παλιά γεφύρια, το ένα βρίσκεται κοντά στον Άγιο Δημήτριο, και τα άλλα δύο είναι χτισμένα στις περιοχές Φλέβα και Κορύτο, δίπλα σε μικρές βρύσες. Τέλος, στον Καρβούνη δεσπόζει το μικρό εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία.

Μια βόλτα στο δροσερό και καταπράσινο χωριό Πάνδροσο στα στενά δρομάκια του χωριού, με το γλυκό άρωμα από τις λεμονιές και πορτοκαλιές θα σας καταπλήξει.Ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Πανδρόσου Σάμου “Ο Άγιος Δημήτριος” διοργανώνει συχνά εκδηλώσεις. Γιορτής σούμας πλούσια Σαμιώτικη γιορτή, μια γιορτή της κουζίνας και του πολιτισμού της Σάμου. Ζεστή σούμα από το παραδοσιακό καζάνι (άμβυκας) και  απολαυστικές τηγανίτες, πασπαλά (χοιρινό παστό σε φέτες) και άλλους σαμιώτικους μεζέδες, υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής .

Check Also

Τα τουριστικά χωριά της Σάμου

Καταπράσινα πευκοδάση, τουριστικά χωριά, μυστικές παραλίες και νερά που  μαρτυρούν πως βρίσκεσαι στη Σάμο. Βουτιές …