Τρίτη , Αύγουστος 11 2020
elen
Home / Ειδήσεις / Αφιερώματα / Πάμε Ελλάδα – Πάμε Σάμο! Φωτογραφίες από τα πλάνα της εκπομπής.

Πάμε Ελλάδα – Πάμε Σάμο! Φωτογραφίες από τα πλάνα της εκπομπής.

«Πάμε Ελλάδα» μέρος δεύτερο! Η εκπομπή επισκέπτεται το Πυθαγόρειο και το Ηραίον και το iSamos.gr σας μεταφέρει μερικά πλάνα… Φωτογραφίες που τις έχουμε δει εκατοντάδες φορές, αλλά κάθε νέα φορά τα τοπία μοιάζουν ωραιότερα…

Το συνεργείο της εκπομπής “Πάμε Ελλάδα” βρέθηκε με την καθοδήγηση της σελίδας μας στην ευρύτερη περιοχή του Πυθαγορείου, το Σάββατο 11 Ιουνίου. Επισκευθήκαμε το Πυθαγόρειο, το ναό του Ηραίου, την παναγία Σπηλιανή ή Καληαρμένισσα, και τα …κάγκελα του Ευπαλινείου Ορύγματος!
Δε θέλουμε πάλι να γκρινιάξουμε, αλλά αυτή η ιστορία έχει κουράσει πολύ. Και είναι ντροπή μας.. Καθηλωμένοι πάνω στην τυπολατρεία και νομολατρεία (λέτε και στην πατρίδα μας τηρούνται απαρέγκλιτα και σε κάθε περίπτωση οι νόμοι του κράτους), έχουμε -με αστείες προφάσεις- το τεράστιο έργο ερμητικά κλειστό περίπου ένα χρόνο μετά την αποπεράτωση του και κανείς δε γνωρίζει πόσα ακόμη! Αλλά πάνω σε αυτό θα επανέλθουμε..

Δείτε μερικές φωτογραφίες από τα πλάνα της εκπομπής…

Αποσπάσματα από τη σελίδα arive.gr για την Παναγία Σπηλιανή

….Αυτή η τόσο στενή σχέση των χριστιανών με την Παναγία φανερώνεται και από το γεγονός ότι έχουν κτιστεί πάρα πολλές εκκλησίες, αφιερωμένες στη Θεία Χάρη της, άλλες σκαρφαλωμένες σε βράχια, άλλες σε ψηλά βουνά, άλλες δίπλα στη θάλασσα και άλλες μέσα σε σπήλαια.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Ιερά Μονή της Παναγίας της Σπηλιανής ή Καληαρμένισσας στη Σάμο. Η μονή βρίσκεται κτισμένη πάνω από την πόλη του Πυθαγορείου, σε υψόμετρο 125 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, στην είσοδο ενός σπηλαίου.
Το σπήλαιο υπήρξε χώρος θρησκευτικής λατρείας από τα αρχαία χρόνια. Στα βυζαντινά χρόνια το ίδιο σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως ιερός τόπος του χριστιανισμού και πιθανόν ως τόπος ασκήσεως μοναχών.
Τον 16ο αιώνα στην περίοδο του ανασυνοικισμού της Σάμου, μαρτυρείται ότι ναυτικοί από τη θάλασσα και οι πρώτοι κάτοικοι από τα γύρω χωριά έβλεπαν κάθε βράδυ προς το μέρος της Σπηλιανής ένα εντυπωσιακό φως. Ερεύνησαν το σημείο, ανακάλυψαν την είσοδο του σπηλαίου και προχωρώντας μέσα σ΄ αυτό, έκπληκτοι βρέθηκαν μπροστά σ΄ ένα μικρό ναό, όπου υπήρχε ένα πανάρχαιο εικόνισμα της Υπεραγίας Θεοτόκου, λουσμένο με ένα υπέρκοσμο φως. Από τότε αρχίζει και η νεώτερη ιστορία της Ιεράς Μονής.
Περισσότερες λεπτομέρειες ΕΔΩ

Check Also

Σαμιώτης ο νικητής διαγωνισμού φωτογραφίας!

Με ιδιαίτερη επιτυχία και πολλές συμμετοχές έγινε και φέτος ο 10ος διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα …