Δευτέρα , Φεβρουάριος 24 2020
elen
Home / Χωριά / Βόρεια Σάμος / Παλαιόκαστρο

Παλαιόκαστρο

Το Παλαιόκαστρο βρίσκεται στη Ν.Α. του νησιού και πήρε το όνομά του από τα ερείπια ενός κυκλωπείου τείχους. Στη θέση του σημερινού Παλαιοκάστρου υπήρχε κατά τα αρχαία χρόνια, χωριό από οικοδομήματα ελληνικής και βυζαντινής εποχής.

Σε μιά από τις εκκλησίες τον Άγιο Γεώργιο η ομώνυμη εικόνα του αναγράφει έτος κατασκευής 1649. Επειδή αρχαιότερη από αυτή την εκκλησία είναι η της Κοίμησης της Θεοτόκου, εκτιμάται η πόλη χτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα.

Στα δυτικά του Παλαιοκάστρου βρίσκεται το λιμάνι ή παραλία Ποδειδώνιο. Το παλιό του όνομα είναι “Μουμαβραϊμη” και παλιότερα ακόμα λεγόταν Βουρκαριά. Ο Τουρνεφόρτιος το ονομάζει λιμάνι των γαλερών γιατί στα χρόνια των Ενετών και Γενοβέζων, στάθμευαν οι γαλέρες τους που κυνηγούσαν τους πειρατές. Το λιμάνι πήρε το όνομα από τον Τούρκο Μολλά Ιβραϊμη τον οποίο αιχμαλώτισαν και έπνιξαν οι πειρατές .

Ως τις αρχές του 18ου αιώνα, σώζονταν τα ερείπια από δύο ναούς. Ο ένας στο ύψωμα ήταν σίγουρα του “Επακταίου Ποσειδώνος” ενώ ο άλλος ήταν χτισμένος χαμηλότερα.

Εκτός από τα ερείπια των ναών φαίνονταν και ερείπια αρχαίας πόλης και στην άκρη του λιμανιού, στο στενότερο μέρος του πορθμού, υπήρχαν τα θεμέλια παλαιού μαρμάρινου πύργου, από τον οποίο ήταν δεμένη η μία άκρη της αλυσίδας, της οποίας η άλλη έφτανε στην απέναντι μικρασιατική παραλία στη θέση Πούντα. Η αλυσίδα αυτή τεντώνονταν και εμπόδιζε το πέρασμα από τον επταστάδιο πορθμό.

Νοτιανατολικά από το Παλιόκαστρο βρίσκονται οι όμορφες παραλίες του Ποσειδωνίου, της Κέρβελης και της Ψιλής Άμμου που είναι παραλίες με ήσυχα και διαυγή καταγάλανα νερά που το καλοκαίρι ελκύουν πολλούς τουρίστες. Στο Παλιόκαστρο ανήκουν οι οικισμοί Αργυρό, Κλήμα, Ποσειδώνιο, Χαραυγή και ψιλή Άμμος με 130 συνολικά κατοίκους.

Check Also

Τα τουριστικά χωριά της Σάμου

Καταπράσινα πευκοδάση, τουριστικά χωριά, μυστικές παραλίες και νερά που  μαρτυρούν πως βρίσκεσαι στη Σάμο. Βουτιές …