Κυριακή , Ιανουάριος 17 2021
elen
Home / Ειδήσεις / Αφιερώματα / Οδοιπορικό της Σάμου, μέρος (Ι). Χρήσιμος οδηγός για τους επισκέπτες του νησιού

Οδοιπορικό της Σάμου, μέρος (Ι). Χρήσιμος οδηγός για τους επισκέπτες του νησιού

Στη δημοσίευση αυτή θα κάνουμε μια αναλυτική παρουσίαση του νησιού της Σάμου, με όλα τα ενδιαφέροντα σημεία που ένας επισκέπτης μπορεί (αλλά πρέπει και) να δει κατά την επίσκεψη του..

Οι πληροφορίες παρατίθενται γεωγραφικά, θεωρώντας ότι θα αρχίσετε την περιοδεία σας από την πρωτεύουσα. Για να μπορέσετε δε να απολαύσετε με την ησυχία σας τις περιηγήσεις, πρέπει οι διακοπές σας να διαρκέσουν οπωσδήποτε ένα γεμάτο δεκαήμερο.
Θεωρούμε τέλος ότι η παρουσίαση αλλά και η πληρότητα των πληροφοριών είναι τέτοιες, που σίγουρα δε θα τις βρείτε σε κανένα τουριστικό οδηγό του νησιού. Ελπίζουμε δε να αποτελέσουν μια πολύτιμη βοήθεια στους ξένους επισκέπτες μας.

Βόρεια διαδρομή: Σάμος (ή Βαθύ) – Καρλόβασι

Η πρωτεύουσα του νομού το Βαθύ είναι μια όμορφη πόλη χτισμένη αμφιθεατρικά μέσα στο μεγάλο της κόλπο. Γεωγραφικά είναι το τρίτο φυσικό λιμάνι της Ελλάδας μετά τον Πειραιά και τον κόλπο της Σούδας.
Τα κτήρια έχουν όμορφη αρχιτεκτονική και αρκετά είναι διατηρητέα.

Διαβάστε επίσης..

Στο Βαθύ θα βρείτε όλες τις υπηρεσίες -δημόσιες και μη- όλες τις γνωστές τράπεζες καθώς και το Νοσοκομείο του νησιού. Πρέπει οπωσδήποτε να επισκευθείτε το αρχαιολογικό μουσείο με τον μεγάλο κούρο, τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου και το ναό του Αγίου Σπυρίδωνα.
Παραλίες μεγάλες δεν θα βρείτε στην πόλη λόγω της θέσης της μέσα στο μεγάλο κόλπο, αλλά αν θέλετε ένα γρήγορο μπάνιο, η παραλία Γάγκου (μετά το Νοσοκομείο) είναι πλήρως οργανωμένη και παραδοσιακά θεωρείται η παλιά γκλάμουρ πλάζ της πόλης!

5Το χωριό Άνω Βαθύ, συνέχεια της πόλης, διατηρεί αναλλοίωτα στοιχεία της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Επιβάλεται να αφιερώσετε αρκετό χρόνο βολτάροντας στα στενάκια του, κυρίως τις βραδυνές ώρες πρίν τη δύση του ήλιου. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις αντίστοιχες παλιές πόλεις άλλων νησιών (Άνω Σύρος, Χώρα Αμοργού, παλιά πόλη Νάξου) μόνο που εδώ δεν υπάρχει οργάνωση ή αγορά, κάτι που πρέπει να γίνει οπωσδήποτε στο μέλλον με τη βοήθεια των αρχόντων του Δήμου. Ένα καταπληκτικό δείγμα μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής είναι το εκκλησάκι του Aϊ-Γιαννάκη που είναι χτισμένο στο ψηλότερο σημείο της πόλης και πρέπει να το επισκευθείτε. Δίπλα του ακριβώς υπάρχει υπαίθριο θέατρο στα πρότυπα των αρχαίων θεάτρων. Στο Άνω Βαθύ διατηρείται εκκλησιαστική συλλογή της βυζαντινής περιόδου. Από εδώ κηρύχτηκε στις 20 Απριλίου του 1821 η επανάσταση του 1821 στη Σάμο.

Η πόλη της Σάμου που γεωγραφικά δεν ξεχωρίζει από το Άνω Βαθύ μπορεί να σας προσφέρει και έντονη νυχτερινή ζωή, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Στην περιοχή του Νοσοκομείου θα βρείτε καταπληκτικά μπαράκια πλάϊ στό κύμα με πολύ καλή μουσική, ποτό και διασκέδαση για κάθε γούστο. Τα μπαράκια εδώ έχουν ωράριο μέχρι τις 2 τη νύχτα και αν θέλετε να συνεχίσετε στα after, πρέπει να μετακομίσετε στα πιο μεγάλα clubs της πόλης.

Ο κόλπος στο ΚοκκάριΑπό την πόλη της Σάμου ταξιδεύοντας δυτικά τον εθνικό δρόμο Σάμου – Καρλοβάσου, σε δέκα χιλιόμετρα, θα βρείτε το χωριό Κοκκάρι, ίσως το ωραιότερο χωριό της Σάμου! Το καλοκαίρι σφύζει από ζωή και ενδύκνειται για ρομαντικές ψυχές που θέλουν να χαλαρώσουν λουσμένοι στα διακριτικά χρώματα, αλλά και για πολύβοες παρέες που στην πλατεία κυρίως θα βρουν ζωντάνια και θόρυβο. Τα καφέ και τα μπαράκια είναι μαζεμμένα τα περισσότερα μέσα στον κόλπο του χωριού, αλλά και αρκετά υπάρχουν στην παραλία προς την έξοδο, με τα τραπέζια τους ακριβώς πάνω στο κύμα! Όλα σερβίρουν τα πάντα και η ατμόσφαιρα παντού αποπνέει κάτι μαγευτικό.
Σας συμβουλεύουμε να χαρείτε με όλη την ψυχή σας το Κοκκάρι και να ζωντανέψτε εδώ τους έρωτες σας..

Στα 2 χιλιόμετρα από το χωριό βρίσκονται οι δυό πιο ξακουστές παραλίες της περιοχής, τα Λεμονάκια και η Τσαμαδού. Παραλία Τσαμαδού - Tsamadou BeachΚάνετε βουτιές σαν αυτές της Γαλάζιας Λίμνης, κάνετε γυμνισμό (στην Τσαμαδού), κάνετε ατέλειωτη ηλιοθεραπεία από το πρωί μέχρι το σούρουπο!
Αν επίσης θέλετε συνδιασμό θάλασσας ποτών και ντεσιμπέλ, τότε χτυπήσατε κέντρο! Εδώ είναι το μέρος σας.

Διαβάστε λεπτομέρειες...

Προχωρώντας τον εθνικό δρόμο, στα 16 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα θα περάσετε τα Αυλάκια και στην επόμενη στροφή θα αντικρύσετε από ψηλά την παραλία Τσάμπου. Θα ακούσετε πάμπολλους ξένους και Έλληνες επισκέπτες να σας πουν για τον έρωτα τους για την Τσάμπου! Αν τύχει και τη βρείτε και ήρεμη μην ξεχάσετε να κολυμπήσετε στο αριστερό της άκρο για να κάνετε τις δικιές σας ανακαλύψεις…

Προχωρώντας μετά την Τσάμπου στα αριστερά σας σκαρφαλωμένο στο βουνό είναι το χωριό Βουρλιώτες γνωστό σαν ένα από τα μεγαλύτερα σε παραγωγή κρασιού στο νησί. Η πλατεία αλλά και η Κρύα Βρύση αξίζουν την προσοχή σας. Μην ξεχάσετε να επισκευθείτε το μοναστήρι της Παναγίας της Βροντιανής που είναι ένα από τα αρχαιότερα του νησιού. Στις μεγάλες πυρκαγιές κάηκε σχεδόν ολόκληρο και έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια (ημιτελής ακόμα) για την ανακατασκευή του.

Στο 20ο περίπου χιλιόμετρο και πριν τον Αγιο Κωνσταντίνο, πάρτε ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ το δρόμο προς το χωριό Μανωλάτες, για να περάσετε από την περιοχή Αηδόνια. Τέτοιο θέαμα, με το δρόμο πλάϊ στο ποτάμι να ελίσσεται και τα πλατάνια να σμίγουν πάνω στον ουρανό σας, δεν θα έχετε ποτέ ξανά αντικρύσει! Σας το υποσχόμαστε!

Μανωλάτες ΣάμουΣτο τέλος της διαδρομής είναι το χωριό Μανωλάτες, ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά. Σεργιανίστε στα σοκκάκια του, αγοράστε χειροποίητα και καλαίσθητα αναμνηστικά και φάτε παραδοσιακά Σαμιώτικα φαγητά στα μικρά εστιατόρια που θα βρείτε στην πλατεία.

Πλησιάζοντας στο Καρλόβασι, πάνω στο βουνό σαν αετοφωλιές τα χωριά Αμπελος και Σταυρινήδες θα σας παρακολουθούν αφ΄υψηλού και αμέσως μετά Κοντακέϊκα και Υδρούσσα χαμηλότερα θα σας προσκαλέσουν.
Στο 30ο χιλιόμετρο τέλος, τα Καρλοβάσια (Νέο, Παλιό Μεσαίο και Λιμάνι) θα γράψουν το τέλος σε αυτή τη βόρεια διαδρομή.

ΚαρλόβασιTo Καρλόβασι, είναι μια νησιωτική πόλη με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Διαθέτει μεγάλο εμπορικό λιμάνι, πολλές κρατικές υπηρεσίες και θεωρείται το εμπορικό κέντρο του νησιού. Τα νεοκλασικά κτίρια στον Όρμο, το Λιμάνι και αλλού, τα επιβλητικά βυρσοδεψεία, η Εμπορική Σχολή, το Ηγεμονικό Μέγαρο, το Χατζηγιάννειο κτήριο, οι εκκλησίες και τα χωριά της περιοχής αποτελούν ιδιαίτερο τουριστικό αξιοθέατο και συνθέτουν μια εικόνα που μαρτυρεί την ιστορία και την πλούσια πολιτιστική παράδοση του τόπου. To Καρλόβασι υπήρξε ένα αξιόλογο εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο επεξεργασίας δερμάτων με πολλές εξαγωγές και πλούτη.
Πρέπει να επισκευθείτε το μουσείο βυρσοδεψίας, αλλά και τα παλιά εγκαταλειμμένα βυρσοδεψεία (ταμπάκικα) στο δρόμο προς το λιμάνι. (Εδώ Είναι ένα video με τα παλιά βυρσοδεψεία του Καρλοβάσου)

Δείτε το λαογραφικό μουσείο, περπατήστε το Παλαιό Καρλόβασι και πιείτε τον καφέ σας στις καφετέρειες του λιμανιού με θέα τη θάλασσα.
Στην περιοχή Ποτάμι και προς τους καταρράχτες πρέπει να επισκευθείτε οπωσδήποτε το βυζαντινό ναό (11ος αιώνας) της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα που είναι ο παλαιότερος ναός του νησιού. Αξίζει τέλος να δείτε το ερείπιο του παλιού Λεπροκομείου που θεωρείται η Σπιναλόγκα της Σάμου.

Κοντά στο Καρλόβασι θα βρείτε την παραλία Ποτάμι, μια από τις ωραιότερες του νησιού! Κολυμπήστε στα κατακάθαρα νερά και απολαύστε τον καφέ σας ή το φαγητό σας στα φιλόξενα καφέ και εστιατόρια της περιοχής. Καταρράκτες Σάμου. Το κανάλι που οδηγεί στον πρώτοΗ επίσκεψη σας στους καταρράχτες είναι φυσικά επιβεβλημένη! Η διαδρομή και η εμπειρία να ανεβείτε τους καταρράχτες και να κολυμπήσετε στα κρύα νερά τους είναι πρωτόγνωρη και απολαυστική. Μην τη χάσετε!
Τέλος, δεν πρέπει να φύγετε από το Καρλόβασι, αν δεν επισκεφθείτε τις παραλίες Μικρό και Μεγάλο Σεϊτάνι! Αν θέλετε περπατήσετε το καταπληκτικό αλλά δύσβατο μονοπάτι πρέπει να αφιερώσετε μια ολόκληρη μέρα για αυτό. Θα σας ανταμείψει όμως πλουσιοπάροχα και η διαδρομή αλλά και η επίσκεψη στις παραλίες αυτές.

Το Καρλόβασι φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή του! Η παρουσία χιλίων τουλάχιστο φοιτητών εξασφαλίζει νυχτερινή διασκέδαση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Καφετέρειες, μπάρ και κλάμπ υπάρχουν και πολλά και ποιοτικά.
Στο Λιμάνι, στην πλατεία, αλλά και το Ποτάμι θα βρείτε διασκέδαση για κάθε επιλογή και για κάθε ώρα, αρκεί να το αντέχετε. Πάρτε και γυαλιά ηλίου μαζί, γιατί ο πρωϊνός ήλιος θα σας ενοχλήσει αφάνταστα! Πιστέψτε μας!

Check Also

Πεζοπορία στο σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου

Για το σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου έχουμε γράψει παλιότερα (ΕΔΩ τα λεπτομερή στοιχεία). Πριν από …