Δευτέρα , Ιανουάριος 18 2021
elen
Home / Ειδήσεις / Αφιερώματα / Οδοιπορικό της Σάμου, μέρος (ΙΙΙ), η νοτιοδυτική διαδρομή Μαραθοκάμπου

Οδοιπορικό της Σάμου, μέρος (ΙΙΙ), η νοτιοδυτική διαδρομή Μαραθοκάμπου

Αυτή είναι η τρίτη και τελευταία διαδρομή του νησιού η οποία οδηγεί από το Καρλόβασι νότια, στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθοκάμπου
Την πρώτη, της βόρειας πλευράς θα τη βρείτε σε αυτόν εδώ το σύνδεσμο,
και τη δεύτερη της νότιας πλευράς σε αυτόν εδώ το σύνδεσμο.

Ο κεντρικός δρόμος από το Καρλόβασι προς Νότο είναι όλο στροφές και βλάστηση. Περνάει, ανάμεσα από τον Κέρκη και τον Καρβούνη με διακλαδώσεις προς τα χωριά πάνω στις δυό πλαγιές τους.

Μαραθόκαμπος
Το μεγαλύτερο χωριό της νοτιοδυτικής Σάμου είναι ο Μαραθόκαμπος. Με παλιές γειτονιές, μεγάλες εκκλησίες, ωραία δρομάκια, θέα στη θάλασσα.
Επίνειο του Μαραθόκαμπου είναι ο Όρμος. Με ψαράδες και δίχτυα το χειμώνα και με ταβερνάκια και τουρισμό το καλοκαίρι. Δίπλα του βλέπετε απλώνεται ο Κάμπος, από τις πιο τουριστικές περιοχές του νησιού! Δυόμισυ χιλιόμετρα παραλία (με κρύες θάλασσες :-)), ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια ταβέρνες και μπαράκια, που έχουν ζωή και τις 24 ώρες της ημέρας. Αξίζουν πραγματικά όλες οι παραλίες της περιοχής, αλλά δώστε προτεραιότητα στη Χρυσή Άμμο και τον Λιμνιώνα.
Είτε από εδώ, είτε από τον Μαραθόκαμπο ο επισκέπτης θα πάρει το βάπτισμα στον Κέρκη. Μη φανταστείτε πως θα κατακτήσει το βουνό, ίσα που θα το αγγίξει. Πινακίδες κατευθύνουν στο σπήλαιο του Πυθαγόρα.

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες...

Η Παναγιά η Σαραντασκαλιώτισσα είναι μπροστά και πίσω της απλώνεται ένα από τα εκατοντάδες σπήλαια του νησιού. Και ένα από τα δεκάδες που διεκδικούν την κρυψώνα του φιλοσόφου, όταν τον κυνηγούσε όπως λέει ο θρύλος ο τύραννος της Σάμου Πολυκράτης. Επισκευθείτε το σπηλαιώδες εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής στο Κακοπέρατο ή προχωρήστε ακόμα δυτικότερα προς τα χωριά Καλλιθέα και Δρακαίοι.
Εδώ ο πολιτισμός …τελειώνει! Βουνό άγριο, θάλασσα, και τίποτα άλλο… Και υπέροχη θέα προς τους Φούρνους και την Ικαρία.
Στα χωριά αυτά εκατό άνθρωποι εδώ, πενήντα εκεί κι όλοι γερόντια, μια χούφτα μόνο είναι οι νεαροί. Αυτοί οι άνθρωποι παλιά έφτιαχναν ταρσανάδες και έκτιζαν τρεχαντήρια στα βουνά.  Σήμερα απόμειναν δύο στους Δρακαίους και ένα στο επίνειο τους, τον Αγιο Ισίδωρο.
Εδώ πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε την Παναγιά τη Μακρινή στον Κέρκη. Το όνομά της προϊδεάζει αρνητικά για την απόσταση, αλλά δεν είναι έτσι. Από την Καλλιθέα απέχει 4 χιλιόμετρα με τα πόδια σε καλό μονοπάτι. Θα τη βρείτε μέσα στην εντυπωσιακή σπηλιά και χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.
Ανατολικά του Μαραθοκάμπου περάστε από το όμορφο χωριό τα Κουμέϊκα και πιείτε καφέ στην υπέροχη πλατεία τους. Ο Μπάλος είναι η παραλία τους, που αν θέλεις βουτάς στα καθαρά νερά του ή αλλιώς ξενυχτάς στα μπαράκια του με ποτά και καταστάσεις.
Όμορφα είναι και στο χωριό Πλάτανος που το τοπικό τραγούδι εξάρει το νερό του! “Να ‘χα νερό απ’ τον Πλάτανο, σταφύλι απ’ την Κολόνα,  να ‘χα και την αγάπη μου να τη φιλώ στο στόμα…
____________________________________________
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ
[masterslider id=”62″]

Check Also

Χάρτης μέτρων για προστασία από τον covid-19. Στο επίπεδο A η Σάμος

Το νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο όποιος θα ισχύσει …