Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
elen
Home / Ειδήσεις / Αφιερώματα / Οδοιπορικό της Σάμου, μέρος (ΙΙ), η νότια διαδρομή. Χρήσιμος οδηγός για τους επισκέπτες

Οδοιπορικό της Σάμου, μέρος (ΙΙ), η νότια διαδρομή. Χρήσιμος οδηγός για τους επισκέπτες

Αυτή είναι η δεύτερη διαδρομή του νησιού η οποία οδηγεί μέσω του Πυθαγορείου, Χώρας Πύργου, πάλι στο Καρλόβασι.


Την πρώτη, της βόρειας πλευράς θα τη βρείτε σε αυτόν εδώ το σύνδεσμο.
Μένει η τρίτη και τελευταία, αυτή της περιοχής Μαραθοκάμπου, με την οποία θα ασχοληθούμε στο επόμενο άρθρο μας.

Ξεκινώντας πάλι από την πόλη της Σάμου, σε 14 περίπου χιλιόμετρα νότια θα βρούμε το Πυθαγόρειο, την αρχαία πρωτεύουσα της Σάμου.

ΠυθαγόρειοΤο ονομαστό Πυθαγόρειο εξακολουθεί να είναι και σήμερα τυλιγμένο στην αίγλη του. Πάντα ήταν έτσι. Νευραλγικό σημείο πάνω στα θαλάσσια περάσματα Ευρώπης – Ασίας – Αφρικής, ασφαλές λιμάνι, παγκόσμιος προορισμός…
Από τον 6ο αιώνα π.Χ. στο Πυθαγόρειο γράφεται η Ιστορία της Σάμου. Εδώ ήταν η αρχαία πόλη που άκμασε στα χέρια του τυράννου Πολυκράτη, εδώ το ισχυρό λιμάνι με τον περιλάλητο στόλο των πλοίων “ΣΑΜΑΙΝΑ“.

Λεπτομέρειες για το

Μαύρη εποχή του ήταν η άφιξη των Ευρωπαίων περιηγητών και αρχαιοκάπηλων που ακούμπησαν πρώτοι τα αρχαία μάρμαρα και τα αγγεία, βαδίζοντας στα γραπτά του Ηροδότου. Ώσπου ήρθαν έπειτα οι αρχαιολόγοι να ξεθάψουν την Ιστορία, για να έχουν οι επόμενες γενιές να κοιτούν έκθαμβες.

Εδώ θα δείτε όλα τα απομεινάρια της σπουδαίας αρχαίας Σάμου, της Σάμου του Επίκουρου, του Αρίσταρχου, του Πυθαγόρα, να απλώνονται γύρω με τρομακτική συνέπεια. Τα ατέλειωτα τείχη της οχύρωσης κυκλώνουν αποσπασματικά τον λόφο σε μήκος 6 χλμ. Χρειάζεται να ψάξεις, να φανταστείς, να δεις τα τμήματα του αρχαίου λιμανιού να καμουφλάρονται στο σύγχρονο λιμάνι, το αρχαίο θέατρο να στενάζει κάτω από τις ξύλινες επενδύσεις, να αναγεννάται τις νύχτες κάτω από τα πόδια των νεαρών μουσικών του κόσμου που συναντιούνται στο Samos Young Artists Festival.

Η σπουδαιότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου κάνει εντελώς απαραίτητη την επίσκεψή σας σε αυτό! Θα εντυπωσιαστείτε από τα ευρήματα που το καθιστούν ένα από τα πιο αξιόλογα μουσεία της Ελλάδας.

Μη λησμονήσετε επίσης να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου “Δόρυσσα” καθώς και το βραβευμένο “Χωριό” – Ξενοδοχείο στην ίδια περιοχή, που θα σας εντυπωσιάσουν!

Λεπτομέρειες για το

Στον μικρό λόφο πλάι στο πάρκινγκ κτίστηκε στους βυζαντινούς χρόνους μια παλαιοχριστιανική βασιλική, και αργότερα κτίστηκε το Κάστρο. Αυτό το Κάστρο έγινε στα χρόνια της Επανάστασης το αρχηγείο του Λυκούργου Λογοθέτη, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Δίπλα ακριβώς στο Κάστρο στέκει ο σπουδαίος ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, τον οποίο έκτισε ο αρχηγός της επαναστατημένης Σάμου ως τάμα μετά τη νικηφόρα ναυμαχία της Μυκάλης, το 1824. Η επιγραφή εξ΄άλλου αυτό μαρτυρεί: “ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΑΜΟΝ ΕΣΩΣΕΝ ΤΗ 6Η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1824

Κοντά στο Πυθαγόρειο βρίσκεται το Ευπαλίνειο Ορυγμα, το υδραγωγείο, ένα από τα κορυφαία επιτεύγματα του αρχαίου κόσμου! Μοιάζει να κρύβεται στον λόφο όπως όταν κατασκευάστηκε για να έχουν ακόμη και σε καιρό πολέμου οι Σαμιώτες νερό ή… διαφυγή. Ενας παγωμένος διάδρομος ενός και κάτι χιλιομέτρου, η διάνοιξη του οποίου ξεκίνησε και από τις δύο πλευρές (αμφίστομο) ώσπου οι σήραγγες συναντήθηκαν με ελάχιστη απόκλιση. Δυστυχώς αυτή την εποχή δεν είναι επισκέψιμο γιατί γίνονται έργα αποκατάστασης και διάνοιξης ολόκληρης της σήραγγας, από το Πυθαγόρειο μέχρι την πηγή των Αγιάδων.

Στον απέναντι λόφο θα διακρίνετε το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής, της Καληαρμένισσας, και επιβάλλεται να κατεβείτε το παγωμένο σπήλαιο με το αγίασμα που κάνει τα σώματα να αχνίζουν κυρίως αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι υψηλή. Προσκυνήστε την πέτρινη εικόνα στο μικρό εκκλησάκι στο βάθος του σπηλαίου όπου η ατμόσφαιρα είναι εντυπωσιακή!

Το Ηραίο της ΣάμουΠέντε χιλιόμετρα μακρύτερα είναι το Ηραίον, το αρχαίο ιερό στις εκβολές του ποταμού Ιμβρασσου, όπου σύμφωνα με τον μύθο γεννήθηκε η θεά Ήρα. Κατά τον Ηρόδοτο δε, φιλοξενεί το μεγαλύτερο ναό της θεάς. Το Ηραίον θεωρείται μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλο το γνωστό κόσμο. Διάφοροι άλλοι ναοί, ο βωμός, η Ιερά οδός, οι θέρμες, κτίρια και στοές σε περιβάλλουν… Δεσπόζει η χαρακτηριστική κολώνα, μία και μοναδική, πανύψηλη, αν και η μισή από το αρχικό της μέγεθος, η οποία χαρακτηρίζει ολόκληρη την περιοχή.

Διαβάστε περισσότερα για το..

Το Λιμάνι του Πυθαγορείου είναι από τα πιο γραφικά της Ελλάδος, με το κυκλικό του σχήμα να μοιάζει με τηγάνι. (Τηγάνι ήταν και η παλιά ονομασία της πόλης). Φιλοξενεί κότερα και θαλαμηγούς, καθώς και καΐκια για μονοήμερες εκδρομές και βουτιές προς τις σαμιώτικες παραλίες. και το κοντινό νησί Σαμιοπούλα.

Η ζωή στο Πυθαγόρειο τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολύβουη και ατέλειωτη. Ταβερνάκια και τουριστικά καταστήματα, ουζερί και καφέ στρώνουν τραπέζια στην προκυμαία, πειραματίζονται στις κουζίνες τους, παίζουν ζωντανή μουσική, διοργανώνουν εκθέσεις, συμμετέχουν στις τοπικές γιορτές και συμπαρασύρουν τους επισκέπτες σε ρυθμούς διακοπών και ξενοιασιάς. Το πανηγύρι της Μεταμόρφωσης στις 6 Αυγούστου, είναι το πιο φημισμένο του νησιού.

Πυθαγόρειο. Ο ΠυθαγόραςΣτην άκρη του λιμενοβραχίονα το μπρούντζινο άγαλμα του Πυθαγόρα τον δείχνει να στέκεται αδιάφορος για ό,τι συμβαίνει γύρω του, υπέροχος απορροφημένος στο ξακουστό θεώρημα και λαμπερός στις ακτίνες της δύσης του ήλιου και στην αιωνιότητά της γεωμετρίας και του “Αεί ο Θεός ο μέγας γεωμετρεί” (π=3,14159).

Ο δρόμος για τις παραλίες, του Πυθαγορείου και του Ποτοκακίου είναι σπαρμένος με υποσχέσεις! Beach bars, γήπεδα βόλεϊ, κοκτέιλ και πάρτι: Είναι η διασημότερη παραλία της Σάμου και η πιο θορυβώδης απλωμένη σε ένα τεράστιο βοτσαλωτό τόξο που λειτουργεί σαν καλοκαιρινή καρδιά του νησιού. Τέλος, εδώ στο Πυθαγόρειο αναζητήστε και τη σημαντικότερη νυχτερινή διασκέδαση του νησιού! Τα πάμπολλα μπαράκια και η προσεγμένη και ποικίλη μουσική τους δε θα σας απογοητεύσουν…

Φεύγοντας από το Πυθαγόρειο – και παρεκλίνοντας λίγο, επισκευθείτε το Παλαιοντολογικό μουσείο των Μυτιληνιών που φιλοξενεί και το περίφημο «Καπλάνι της Βιτρίνας», την αφορμή για το ομώνυμο βιβλίο της Αλκης Ζέη.
Επίσης αξίζει την προσοχή σας ο περίφημος πύργος του Σαρακίνη, κοντά στην περιοχή του Ηραίου.

Διαβάστε περισσότερα για...

Στη συνέχεια της διαδρομής θα βρείτε το χωριό Χώρα (την παλιά πρωτεύουσα του νησιού) και προχωρώντας μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού στην περιοχή των Μαυρατζαίων.
Στους Κουμαραδαίους θα βρείτε τα περίφημα κεραμικά. Η κούπα του Πυθαγόρα, μασκαρά μπαρδάκι και σφυριχτράκι πλάθονται με διάφορες τεχνικές, απλώνονται σε κοινή θέα, γίνονται σήμα κατατεθέν του νησιού.

Πύργος ΣάμουΣτον Πύργο τα βήματα χάνονται σε στενά δρομάκια, διασχίζουν την πλατεία με την Παναγιά, αναζητούν την πινακοθήκη, σκαλώνουν στην άλλη πλατεία, με τον Αϊ-Γιώργη, τον ναό που κατέρρευσε λόγω σεισμού και φυλάει στα ερείπιά του ένα σύγχρονο εκκλησάκι.
Στην περιοχή του Πύργου αξίζει να σταματήσετε στο μοναστήρι της Μεγάλης Παναγίας και ακολουθώντας τον φιδωτό δρόμο μέσα σε πλούσια βλάστηση φτάνετε στη διασταύρωση των Αγίων Θεοδώρων που οδηγεί στο Μαραθόκαμπο, τον Όρμο και τον Κάμπο Μαραθοκάμπου. Με τη μικρή αυτή διαδρομή θα ασχοληθούμε στο τρίτο μέρος του οδοιπορικού μας.

Από τους Αγίους Θεοδώρους και κινούμενοι βόρεια χωρίς κάποιο άλλο ενδιαφέρον φτάνουμε στο Καρλόβασι. Αρχοντικό στο ΚαρλόβασιΤα Καρλοβάσια: Παλιό, Νέο, Μεσαίο, Λιμάνι, Ορμος. Πέντε πόλεις σε συσκευασία μίας! Λιμάνι, μαρίνα, παραλία, βυρσοδεψεία. Επισκευθείτε τα!
Τις απογευματινές ώρες είναι που γίνονται ακόμη πιο μυστηριακά τα ταμπάκικα στη Ρίβα. Ξεδοντιασμένα κουφάρια πλάι στη θάλασσα, με κυλίνδρους σκουριασμένους, με τις λίμπες και τις βαρέλες αραχνιασμένες, τις κρεμάλες να αιωρούνται αβέβαια.
Στις αρχές του 20ού αιώνα η βυρσοδεψία μεγαλουργούσε και στήριζε μαζί με τα καπνεργοστάσια την οικονομία της Σάμου. Γύρω στα 40 με 50 βυρσοδεψεία λειτουργούσαν εδώ τότε, 300-400 εργαζόμενοι, λένε. Το 25% της παραγωγής της Ελλάδας.
Κατά μήκος του δρόμου στο Νέο Καρλόβασι προς τον Όρμο θα δείτε νεοκλασικά κτήρια, καθώς και κτήρια από την εποχή της Ηγεμονίας.
Εδώ έχει την έδρα της η Σχολή Θετικών Επιστημών. Φοιτητές και καθηγητές προσθέτουν κι άλλη θετική αύρα στα Καρλοβάσια. Μαγαζάκια, βουερές πλατείες, εμπορικοί δρόμοι – άπλετη ζωντάνια.

Παλαιό Καρλόβασι

Το ωραιότερο Καρλόβασι φυσικά είναι το Παλιό. Με παλιά σπίτια, στενά ανηφορικά δρομάκια με τα ξεφτισμένα του πορτοπαράθυρα. Οχι τόσο ζωντανό βέβαια, εκτός από την ώρα του ηλιοβασιλέματος που αρκετοί ανεβαίνουν στην Αγία Τριάδα, το Λυκαβηττό της Σάμου.

Μπορείτε να ψωνίσετε κεραμικά και σαμιώτικα κρασιά τα οποία κι όλας μπορείτε να πιείτε σε κάποιο ρεμπετάδικο ή σε κάποιο από τα πολλά μπαράκια της πλατείας και του λιμανιού.

Το Καρλόβασι είναι το εμπορικό κέντρο του νησιού. Δείχνει (χωρίς να είναι και έτσι) ότι δεν ενδιαφέρεται για τουν τουρισμό και τη θάλασσα αλλά μοιάζει να της γυρνάει την πλάτη Σαν να θέλει να απλώσει τη ματιά του πάνω στον Κέρκη! «Εδώ είναι βουνό και γύρω γύρω θάλασσα», λένε οι Καρλοβασίτες. Και βουνό θεωρείται ο Κέρκης.

Το δεύτερο μεγαλύτερο βουνό του Αιγαίου, μετά το Φεγγάρι (1611 μέτρα) της Σαμοθράκης. Η κορυφή της Βίγλας βρίσκεται εδώ στα 1450 μέτρα. Και είναι περίεργο, αλλά δυτικά της νοητής γραμμή απ’ το Καρλόβασι έως τα Κουμαίϊκα λες και είσαι σε άλλο νησί, ένα νησί μες στο νησί!

Το βουνό Κέρκης σε ομίχλη

(Λεπτομέρειες και φωτογραφίες από το Travel Book)

Check Also

Χάρτης μέτρων για προστασία από τον covid-19. Στο επίπεδο A η Σάμος

Το νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ο όποιος θα ισχύσει …