Δευτέρα , Αύγουστος 3 2020
elen
Home / Galleries / Οδοιπορικό στο Κακοπέρατο. Φωτογραφίες από τη διαδρομή και το φαράγγι

Οδοιπορικό στο Κακοπέρατο. Φωτογραφίες από τη διαδρομή και το φαράγγι

Κακοπέρατο. Μια περιοχή του Κέρκη άγνωστη στους περισσότερους, αλλά με απίστευτη αίσθηση και τέλεια επαφή με την άγρια φύση.

Πήραμε τις φωτογραφικές μας μηχανές και τις βιντεοκάμερες, πήραμε τις προμήθειες μας και ένα μουντό φθινοπωρινό πρωϊνό βρεθήκαμε στους Κοσμαδαίους με προορισμό το Κακοπέρατο. Η ομίχλη, η υγρασία και ο καιρός που μύριζε βροχή (αλλά δεν έφερε) έκαναν τη διαδρομή πιο μυστικιστική αλλά και κατάλληλη για περπάτημα.

Από το χωριό Κοσμαδαίοι ένας χωμάτινος δρόμος οδηγεί στο Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής (τρία περίπου χιλιόμετρα) που προβάλει από το πουθενά μέσα στην πλούσια βλάστηση.
Λιτό και απέριττο, ήρεμο και απόμακρο, σε εμπνέει για επικοινωνία με το “θείον”.

Οι φωτογραφίες μας είναι από το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής Κακοπέρατου

_______________________________

Εντυπωσιακή είναι και η επόμενη διαδρομή (1000 περίπου μέτρα) στο χωματόδρομο, με τη φύση να βάζει τα δυνατά της να σου κρύψει τον ουρανό με τα πελώρια και αιωνόβια δέντρα της…
Μια επιγραφή μας διαχωρίζει την είσοδο του φαραγγιού από το δρόμο προς το Μαραθόκαμπο, στη νότια Σάμο.

Εδώ να σημειώσουμε ότι η διαδρομή στο Κακοπέρατο δεν οδηγείται μέσα στο φαράγγι, αλλά πάνω στην αριστερή πλαγιά του βουνού και για μια μικρή μόνο απόσταση.
Το φαράγγι -που θυμίζει αυτό του Βίκου στην Ήπειρο, αλλά πιο ρηχό- συνεχίζει για πολύ ακόμη και καταλήγει στην περιοχή Σεϊτάνια, στη βόρεια πλευρά του νησιού. Σήμερα δεν είναι προσβάσιμο από επισκέπτες, αλλά όπως μας είπαν κάποιοι αρμόδιοι στους Κοσμαδαίους, γίνεται προσπάθεια να γίνει ολόκληρο το φαράγγι κατάλληλο για περιπατητές και όχι μόνο για ειδικούς γνώστες, όπως είναι σήμερα.
Ελπίζουμε κάποτε να γίνει αυτό, γιατί είναι πολύ εντυπωσιακό -για νησί- και το μέγεθος του αλλά και η μορφολογία του.

Η διαδρομή πάνω στην πλαγιά έχει μήκος 500 μέτρα και γίνεται σχετικά εύκολη με τη βοήθεια του γαλάζιου κάγκελου-υποστηρίγματος που υπάρχει σε όλο σχεδόν το μήκος της. Ο χρόνος βέβαια που χρειάζεται να τη διανύσεις δεν είναι ανάλογος των 500 μέτρων της και ο ρυθμός δεν μοιάζει με αυτόν του βαδίσματος αλλά μάλλον με αυτόν του σκαρφαλώματος, και βέβαια οι στάσεις είναι απαραίτητες για να θαυμάσετε το τοπίο αλλά και να το αποτυπώσετε στης φωτογραφικές σας μηχανές.
Η διαδρομή στο Κακοπέρατο καταλήγει στο σπηλαιοβαράθρο «Η τρύπα του Πανάρετου».

Φωτογραφίες από τη διαδρομή στο Κακοπέρατο

[masterslider alias=”ms-72-1″]

_______________________________

Φωτογραφίες από βλάστηση και φυτά στο φαράγγι του Κακοπέρατου

[masterslider alias=”ms-73-1″]

_______________________________

Διαβάστε και τα παρακάτω σχόλια του Ελληνικού Ορειβατικού Πεζοπορικού Συλλόγου Σάμου.

Η προσέγγιση για το φαράγγι είναι πολύ εύκολη και ο δρόμος φτάνει ακριβώς στην αρχή του. Από το Καρλόβασι μετά από 12χλμ. άσφαλτο φτάνουμε στο χωριό Κοσμαδαίοι και στη συνέχεια μετά από 4χλμ. καλά στρωμένο χωματόδρομο παρκάρουμε ακριβώς δίπλα στο μοναστήρι.
Το φαράγγι κρατάει αρκετό νερό μόνο κατά τη διάρκεια του χειμώνα ενώ τον υπόλοιπο χρόνο, νερό υπάρχει μόνο στις “λεκάνες” που έχουν σχηματιστεί από τους καταρράκτες. Εκτός από το κατακαλόκαιρο την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου η στολή νεοπρέν είναι απαραίτητη, φυσικά για τη διάσχισή του χρειάζονται όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για το πέρασμα ενός φαραγγιού και σίγουρα τίποτα λιγότερο αφού τα ραπέλ που θα πρέπει αναγκαστικά να κάνουμε δεν είναι λιγότερα από 45 και το ύψος τους κυμαίνεται από 3 έως και 40 μέτρα. Έχει ασφαλιστεί ολόκληρο με πλακέτες ανοξείδωτες, και αρκετά ραπέλ από δέντρα που βρίσκονται μέσα σε αυτό.
Διαφυγή έχει εντοπιστεί σε ένα σημείο που βρίσκεται 2 -3 ώρες περίπου από το ξεκίνημά του σε ένα άνοιγμα στη δεξιά μεριά του. Εκεί ακολουθούμε ένα μονοπάτι που περνά πάνω από μια ρεματιά που εκβάλει μέσα στο φαράγγι. Σε 20′ θα βρεθούμε στο κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι. Η διαφυγή αυτή ανακαλύφτηκε πρόσφατα από την ομάδα μας και αλλάζει κάπως τα πράγματα .Αυτό σημαίνει πως μπορούμε να χωρίσουμε το φαράγγι του Κακοπέρατου σε δυο μέρη. Στο μέρος 1ο που ξεκινάει από το μοναστήρι μέχρι το σημείο διαφυγής, και το μέρος 2ο που ξεκινάει από το σημείο διαφυγής μέχρι τη παραλία του μεγάλου Σεϊτανιού.
Το φαράγγι όπως προαναφέραμε τελειώνει στην παραλία του μεγάλου Σεϊτανιού όπου σε 1 ½ ώρα περπάτημα από καλογραμμένο μονοπάτι βγαίνουμε στην άσφαλτο ( παραλία “ποτάμι”) που θα πρέπει να έχουμε αφήσει δεύτερο μεταφορικό μέσον για να γυρίσουμε εκεί όπου το προσεγγίσαμε.
Ο χρόνος διάρκειάς του και τις δυο φορές που το διασχίσαμε (ομάδα 6 ατόμων ) δεν ήταν λιγότερο από 14 ώρες. Βέβαια υπήρχε και η χρονοβόρος διαδικασία της ασφάλισης του. Μια έμπειρη ομάδα που κάνει canyoning , θα χρειαστεί περίπου 7 ώρες για την κατάβαση αυτού του φαραγγιού. Έχει ασφαλιστεί ολόκληρο με πλακέτες ανοξείδωτες, πολλά διαμπερή και αρκετά ραπέλ από δέντρα που βρίσκονται μέσα σε αυτό.
Το μέγεθος του είναι εντυπωσιακό έχοντας κατά νου ότι βρίσκεται σε ένα νησί, αξίζει πραγματικά για όσους αναζητούν ένα διήμερο να ξεχειλίζει από περιπέτεια.

Check Also

Σαμιώτης ο νικητής διαγωνισμού φωτογραφίας!

Με ιδιαίτερη επιτυχία και πολλές συμμετοχές έγινε και φέτος ο 10ος διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *