Κυριακή , Μάρτιος 7 2021
elen
Home / Galleries / Οδοιπορικό στο χωριό Σπαθαραίοι της Σάμου. Φωτογραφίες

Οδοιπορικό στο χωριό Σπαθαραίοι της Σάμου. Φωτογραφίες

Το χωριό Σπαθαραίοι είναι το ψηλότερο μπαλκόνι στο Αιγαίο! Το επισκεφθήκαμε με την ευκαιρία του Αποκριάτικου Καδή. Περπατήσαμε στα εντυπωσιακά σοκάκια του και φωτογραφήσαμε αρκετά στιγμιότυπα αλλά και την υπέροχη θέα. Δυστυχώς ο καιρός δεν ήταν κατάλληλος για φωτογράφιση και έτσι υποσχόμαστε να επανέλθουμε..

Οι Σπαθαραίοι είναι χτισμένοι σε υψηλό υψόμετρο κάτι που κάνει σχεδόν κάθε γωνιά του να έχει μοναδική θέα προς το νοτιοδυτικό σημείο του νησιού και φυσικά το πέλαγος.
Το χωριό ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική τους, τα καλντερίμια, την γραφική πλατεία ενώ η Εκκλησία των Ταξιαρχών δεσπόζει στην περιοχή.
Όπως μας είπαν οι ντόπιοι από το χωριό βλέπεις την Σαμιοπούλα, την Ικαρία, τους Φούρνους και το Αγαθονήσι. Αν είναι τυχερός και τον βοηθήσει και ο καιρός στο βάθος του ορίζοντα μπορεί να διακρίνει και την Πάτμο.

Οι Σπαθαραίοι βρίσκονται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τον Πύργο στο δρόμο προς το χωριό Παγώνδας, στις πλαγιές του Μπουρνιά. Είναι από τα ψηλότερα χωριά του νησιού. Το όνομά του οφείλεται στον παπά Πέτρο Σπάθα που το πρωτοκατοίκησε και δημιούργησε το χωριό με τα 18 παιδιά του.
Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία με σημαντικότερη καλλιέργεια την ελιά. Το χωριό και οι καλλιέργειες έπαθαν τις σημαντικότερες ζημιές από τις μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων χρόνων.
Στους Σπαθαραίους ανήκουν και οι νεώτεροι παραλιακοί οικισμοί Ζέφυρος, Απόστολος Παύλος, Βεργή, Καλογερικό, Κυργιάννη, Λιμνιωνάκι, Μετόχι, Συκιά και το νησάκι  Σαμιοπούλα με λιγότερους από 170 κατοίκους συνολικά.
Οι Σπαθαραίοι έχουν 236 κατοίκους (Απογραφή 2011). Απέχουν 32 χλμ ΝΔ από την πρωτεύουσα και έχουν υψόμετρο 582 μέτρα. Αξέχαστα είναι τα πανηγύρια που γίνονται κάθε Δεκαπενταύγουστο αλλά και κάθε 8 του Νοέμβρη. Το χωριό έχει μεγάλη παραγωγή λαδιού.

Check Also

Πεζοπορία στο σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου

Για το σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου έχουμε γράψει παλιότερα (ΕΔΩ τα λεπτομερή στοιχεία). Πριν από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *