Παρασκευή , 26 Απριλίου 2024
elen
Home / Galleries / Οδοιπορικό στο χωριό Μαυρατζαίοι της Σάμου. Φωτογραφίες

Οδοιπορικό στο χωριό Μαυρατζαίοι της Σάμου. Φωτογραφίες

Πρόσφατα επισκεφθήκαμε το χωριό Μαυρατζαίοι και σας μεταφέρουμε εδώ μερικές πληροφορίες αλλά και πολλές φωτογραφίες από το όμορφο αυτό χωριό της Σάμου

Οι Μαυρατζαίοι είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό σε απόσταση 19 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά από την πόλη της Σάμου σε μια παράκαμψη τεσσάρων χιλιομέτρων του περιφερειακού δρόμου Σάμου – Πυθαγορείου  -Καρλοβάσου. Βρίσκεται σε μια περιοχή που είναι πολύ όμορφη, πλούσια σε βλάστηση, κυρίως πεύκα και ελιές και γεμάτη σπήλαια και άλλα φυσικά ενδιαφέροντα. Παλιά ονομαζόταν Γαϊτάνκιοϊ, ή Γαϊτάνηδες, από το όνομα κάποιου ιδιοκτήτη της περιοχής με όνομα Γαϊτάνος που κατοίκησε εκεί στα τέλη του 18ου αιώνα. Μετά από κάποιο νεότερο οικιστή Μαυρατζά πήρε το σημερινό του όνομα.

Παλιότερα υπήρχαν πολλές εδώ βιοτεχνίες κατασκευής αγγείων και άλλων πήλινων σκευών που κάλυπταν απόλυτα μαζί με τη παραγωγή του Καρλόβασου τις ανάγκες του νησιού. Σήμερα εξακολουθούν να κατασκευάζονται πήλινα μόνο για την τουριστική αγορά πλέον. Το χωριό έχει 400 περίπου μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται κύρια με τον τουρισμό, την γεωργία (ελαιοκαλλιέργειες) και την βιοτεχνία (αγγειοπλαστική).

Εδώ Θα δείτε ένα βίντεο του χωριού που βρήκαμε στο YouTube:

 

Κάναμε αρκετές βόλτες στα σοκάκια του χωριού και μιλήσαμε με τους ντόπιους. Μάθαμε ότι πρόσφατα αναζητήθηκε με ενδιαφέρον η σπηλιά που κλείστηκε το καπλάνι και με την ευκαιρία σας υπενθυμίζουμε κάποιες πληροφορίες.

Το καπλάνι λέγεται ότι αναγκάστηκε τη δεκαετία 1870 – 1880, είτε από πλημμύρα του ποταμού Μαίανδρου είτε από πυρκαγιά, να περάσει κολυμπώντας στη Σάμο από την απέναντι ακτή της Μικράς Ασίας. Εγκαταστάθηκε στα υψώματα γύρω από τους Μαυρατζαίους και έγινε ο φόβος των κοπαδιών και των κατοικίδιων ζώων της περιοχής. Αγρότες το καταδίωξαν και το ανάγκασαν να καταφύγει σε μία σπηλιά, που ονομάστηκε από τότε καπλανότρυπα. Οι διώκτες, μην τολμώντας να μπούνε μέσα στη σπηλιά, χτίσανε στο άνοιγμα τοίχο με μεγάλες πέτρες. Το άφησαν κλεισμένο περίπου τρεις μήνες προσδοκώντας να ψοφήσει από πείνα και δίψα. Αυτό όμως διατηρήθηκε ακμαίο τρώγοντας υπόλοιπα παλιών του θηραμάτων που είχε αποθηκεύσει και πίνοντας το νερό που μαζευόταν σε μια γούβα της σπηλιάς.

Στέκει περήφανο μέσα στη γυάλινη προθήκη του και κοιτάζει τον επισκέπτη. Εχει εμπνεύσει με την ιστορία του τη γνωστή πεζογράφο Αλκη Ζέη, η οποία μέσα από το ομώνυμο βιβλίο της του χάρισε την αθανασία. Είναι το «Καπλάνι της Βιτρίνας», ένα αιλουροειδές (είδος της ασιατικής τίγρης) που αποτελεί έκθεμα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας των Μυτιληνιών Σάμου.

Υστερα από αρκετό διάστημα, περίεργοι να διαπιστώσουν αν είχε ψοφήσει, άνοιξαν από πάνω τρύπα, κρέμασαν ένα σχοινί δεμένο σε πεύκο και κατέβηκε στη σπηλιά ο Γεράσιμος Γλιαρμής. Εκεί το ζώο τού επιτέθηκε και όταν άρχισε να καλεί σε βοήθεια, προσέτρεξε ο αδερφός του Νικόλαος, ο οποίος κατάφερε να το σκοτώσει. Ο Γεράσιμος Γλιαρμής, όμως, είχε στο μεταξύ πληγωθεί στο στήθος από τα νύχια του θηρίου και πέθανε από τα τραύματα λίγες ημέρες μετά. Το ζώο ταριχεύτηκε στη συνέχεια και αγοράστηκε από την οικογένεια Νικολαρείζη, η οποία το τοποθέτησε στο σαλόνι του σπιτιού της, στη Σάμο, στη βιτρίνα που είναι και σήμερα.

Αν θέλετε να φάτε ή να πιείτε καφέ στο χωριό, στις παραδοσιακές ταβέρνες και στα παλιά καφενεία του χωριού μπορείτε να τα απολαύσετε.
Εμείς φάγαμε στη νέα ταβέρνα “Λαδόκολλα” πολύ νόστιμα φαγητά και με άριστη εξυπηρέτηση!

Διαβάστε κι άλλες λεπτομέρειες για τους Μαυρατζαίους ΕΔΩ:

 

Φωτογραφίες του χωριού

Check Also

Πεζοπορία στο σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου

Για το σπήλαιο του Αγίου Αντωνίου έχουμε γράψει παλιότερα (ΕΔΩ τα λεπτομερή στοιχεία). Πριν από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *