Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
elen
Home / Ιστορία / Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος, Ιδρυτής της σχολής των Πυθαγορείων

Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος, Ιδρυτής της σχολής των Πυθαγορείων

Ο Φιλόσοφος Πυθαγόρας ο Σάμιος,  Ιδρυτής της σχολής των Πυθαγορείων

Στην Σάμο , την εποχή του Πολυκράτη, έζησαν άντρες και γυναίκες που ξεχώρισαν τις επιστήμες, τις τέχνες, τα γράμματα και την φιλοσοφία.

Ξεχωριστή θέση, ανάμεσα σ’ αυτές έχει ο φιλόσοφος μαθηματικός και μουσικός Πυθαγόρας (570 π.Χ.) γιος του Μνήσερχου και της Παρθενίας ή Πυλεϊδας. Ονομάστηκε Πυθαγόρας επειδή η Πυθία του μαντείου των Δελφών προείπε την γέννησή του. Ο πλούσιος πατέρας του, του έδωσε την ανάλογη μόρφωση και φρόντισε να διδαχτεί την ζωγραφική, την μουσική και την τέχνη του σκαλίσματος των λίθων.

Σε ηλικία 18 ετών έγινε μαθητης του Θαλή του Μιλήσιου και του Βία στην Πριτήνη δύο από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας.

pythagoras1Επίσης ο Αναξίμανδρος και ο ποιητής Θεόγης ήταν δάσκαλοί του. Η αγάπη του για την μάθηση τον οδήγησε να επισκεφθεί όλα σχεδόν τα πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα της εποχής εκείνης.
Πέρασε από την Σιδώνα όπου είχε συναντήσεις με τους ιερείς του ναού στο Καρμήλιο όρος. Κατόπιν επισκέφθηκε την Αίγυπτο, όπου επί 22 χρόνια γνώρισε τους σοφούς της και τα Μυστήριά της. Πηγαίνοντας στην χώρα των Χαλδαίων, πιάστηκε αιχμάλωτος από τον Πέρση βασιλιά Καμβύση. Εκεί έμαθε τα μυστικά και την μαγική τέχνη από Πέρσες μάγους και αστρολόγους. Όταν ελευθερώθηκε, επέστρεψε στη Σάμο και προσπάθησε να εφαρμόσει όσα διδάχτηκε κατά τα ταξίδια του, την αριθμητική, την γεωμετρία την αστρονομία και τη μουσική, ιδρύοντας Φιλοσοφική Σχολή.
Οι ιδέες όμως, που δίδασκε τους νέους για ελευθερία και σεβασμό προς τον άνθρωπο, ήταν αντίθετες προς το τυραννικό καθεστώς του Πολυκράτη και θεωρήθηκε επικίνδυνος. Tην εποχή εκείνη ο τύραννος της Σάμου Πολυκράτης εξόρισε τους πιο επικίνδυνους από τους αριστοκράτες και τους ευγενείς και προσπαθούσε να εξοντώσει όσους δεν συμβιβάστηκαν με το καθεστώς του. Ανάμεσά τους ήταν και ο φιλόσοφος Πυθαγόρας. Μόλις πληροφορήθηκε από φίλους του ότι προσπαθεί ο Πολυκράτης να τον σκοτώσει έφυγε κρυφά από την πόλη και κρύφτηκε σε μια σπηλιά.
Οι επισκέπτες της Σάμου, ανηφορίζοντας προς το βουνό Κέρκης, από την κωμόπολη Μαραθόκαμπος θα συναντήσουν τη “Σπηλιά του Πυθαγόρα”, που υπάρχει εκεί μέχρι σήμερα. Μια νύχτα σκοτεινή, με βάρκα φυγαδεύτηκε από τη Σάμο κυνηγημένος ο Πυθαγόρας για να βρει καταφύγιο στην αριστοκρατική πόλη τουΚρότωνα της κάτω Ιταλίας. Εκεί άκμαζαν οι Ελληνικές πόλεις, που όλες μαζί ονομάζονταν Μεγάλη Ελλάδα ( Σάρα, Μέλισσα, Μνίαμα και Δαμώ ), που ήταν διάσημη για τη σοφία και την αρετή της.

pythagoras2Ο Πυθαγόρας δεν κατάφερε να γυρίσει στην Σάμο. Πέθανε, γέρος πια, στην κάτω Ιταλία, το όνομά του όμως έκαμε τη Σάμο ξακουστή σε όλο τον κόσμο. Από το γάμο του Πυθαγόρα με τη Θεανώ γεννήθηκαν 4 αγόρια: Αρίμνητος, Μνήσαρχος, Τηλαύγης και Μάρμακος και 4 κορίτσια. Τα 3 αγόρια του, εκτός από τον Αρίμνητο, με την Δαμώ και τη μητέρα τους Θεανώ επέστρεψαν στη Σάμο, όπου και πέθαναν. O Κρότωνας έγινε ορμητήριο της μεταρρυθμιστικής του κινήσεως, που είχε σκοπό τη θρησκευτική και πολιτική κάθαρση της ζωής. Η περίφημη Σχολή των Πυθαγορείων επεδίωκε την ηθική και πνευματική αναγέννηση των λαϊκών στρωμάτων ανδρών και γυναικών και στηρίζεται, στην έννοια του αριθμού, του μέτρου, της αρμονίας. Οι μαθητες της Σχολής του κάθε βράδυ, πριν κοιμηθούν ρωτούσαν τον εαυτό τους:

-Τι έκαμες σήμερα;
-Τι δεν έκαμα;
-Tι έπρεπε να κάμω και δεν το πραγματοποίησα;

 Aκόμη οι μαθητες άκουγαν τη διδασκαλία του Θελουμύτη, του Πυλεγόρα, χωρίς να μιλούν.
Θα ήταν παράλειψη μεγάλη, αν δεν αναφέραμε το σπουδαίο «Πυθαγόρειο θεώρημα» ότι: Το τετράγωνο της υποτεινούσης ορθογωνίου τριγώνου ισούται με το άθροισμα των τετραγώνων των δύο καθέτων πλευρών, για τη λύση του οποίου, λέγεται ότι θανάτωσε 100 βόδια, έκαμε δηλαδή Εκατόλιβη α2= β2 + γ2.

Στο λιμάνι του Πυθαγορείου της Σάμου υψώνεται σήμερα το άγαλμα του ΠΥΘΑΓΟΡΑ ανάμεσα σε ορθογώνιο τρίγωνο.

Check Also

5ος Ημιμαραθώνιος «Πυθαγόρας ο Σάμιος» στη Σάμο στις 13 Μαρτίου

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου διεξάγει για πέμπτη χρονιά, τον Ημιμαραθώνιο «Πυθαγόρας ο Σάμιος», την Κυριακή …