Παρασκευή , Ιούλιος 10 2020
elen
Breaking News
Home / Ειδήσεις / Μουσικοφιλολογική εκδήλωση από το περιοδικό “Απόπλους” στις 5 Ιουνίου

Μουσικοφιλολογική εκδήλωση από το περιοδικό “Απόπλους” στις 5 Ιουνίου

Το περιοδικό Απόπλους, με την ευκαιρία της έκδοσης δυο αφιερωματικών τευχών του, έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στη μουσικοφιλολογική εκδήλωση με θέμα: Ο Σύλλογος Φίλων Πόλεως, το Εθνικό Ωδείο Σάμου και ο Μανώλης Καλομοίρης

Εκδήλωση για τον Καλομοίρη από το περιοδικό Απόπλους
Η αφίσα της εκδήλωσης για το Μανώλη Καλομοίρη από το περιοδικό Απόπλους

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου Σάμου την Κυριακή, 5 Ιουνίου 2016, και ώρα 8.30 μ. μ. Έργα του Μανώλη Καλομοίρη θα ερμηνεύσουν η σοπράνο Δήμητρα Τσακανιά και η Μαρία Μπαρμπάκη στο πιάνο.

Πρόγραμμα

Α ́ ΜΕΡΟΣ

Ελπίδα Κατσικογιάννη: «Απόπλους: ιστορική αναδρομή»
Χρίστος Λάνδρος: «Η σημασία των πολιτιστικών συλλόγων και ο Απόπλους» Βαγγέλης Δημητριάδης: «Απόπλους 65-68. Το αφιέρωμα»
Μαρία Μπαρμπάκη: «Ο μουσουργός Μανώλης Καλομοίρης»

Β ́ ΜΕΡΟΣ

Συναυλία με έργα Μανώλη Καλομοίρη
Δήμητρα Τσακανιά, σοπράνο Μαρία Μπαρμπάκη, πιάνο
Μουσικολογική επιμέλεια: Μαρία Μπαρμπάκη
Τραγουδάκι (1906)
Ποίηση: Μιλτιάδης Μαλακάσης
Τραγούδια αγέννητα, από τους “Πεντασύλλαβους”, γ ́ σειρά (1944) Ποίηση: Κωστής Παλαμάς
Η γριά ζωή (1908), από τον κύκλο τραγουδιών “Μαγιοβότανα” (1914)
Ποίηση: Κωστής Παλαμάς
Μια νεράιδα μ’ εγέννησεν (1912), από τον κύκλο τραγουδιών “Μαγιοβότανα” (1914)
Ποίηση: Κωστής Παλαμάς
η με τυραγνείς και κλαίγω, από τα “Είκοσι δημοτικά τραγούδια” (1922)
(Δημοτικό τραγούδι)
Άιντε κοιμήσου κόρη μου (νανούρισμα), από τα “Είκοσι δημοτικά τραγούδια” (1922)
Καρλοβασίτικο (1943), Δημοτικό τραγούδι
Θερμές ευχαριστίες στην κ. Μυρτώ Οικονομίδου, υπεύθυνη του αρχείου του Συλλόγου «Μανώλης Καλομοίρης» για τη διάθεση του μουσικού υλικού.

Η Δήμητρα Τσακανιά

γεννήθηκε στη Σάμο. Είναι πτυχιούχος ειδικού αρμονίας και διπλωματούχος μονωδίας με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο. Είναι επίσης κάτοχος πτυχίων αγγλικής και γερμανικής γλώσσας. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα φεστιβάλ, όπως «Καλομοίρεια», «Ηραία», «Πυθαγόρεια». Έχει δώσει ρεσιτάλ κλασικού ρεπερτορίου σε συνεργασία με το ΙΕΚ «Δομή» και το βιβλιοπωλείο «Ιανός». Το 2003 συμμετείχε με το Ωδείο «Φίλιππος Νάκας» στο ανέβασμα της όπερας Διδώ και Αινείας του Πέρσελ. Το 2007 ήταν έκτακτο μέλος της χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και το 2009 συμμετείχε στην όπερα Ο μαγικός αυλός του Μό- τσαρτ έχοντας το ρόλο της Παμίνα με την Όπερα Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Σάμο ως καθηγήτρια μονωδίας στην Πυθαγόρειο Μουσική Σχολή στο Καρλόβασι και στο πρόγραμμα Μουσικής Εκπαίδευσης της «Σαμάρτ» στην πόλη της Σάμου.

Η Μαρία Μπαρμπάκη

γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Είναι αριστούχος των τμημάτων Φιλολογίας και Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος διδακτορικής διατριβής στον τομέα της Ιστορικής Μουσικολογίας από το ίδιο πανεπιστήμιο. Φοίτησε στο ωδείο «Ορφείο» Αθηνών (τάξη Εφηλένας Γραμματικάκη), απ’ όπου έλαβε δίπλωμα πιάνου με το βαθμό άριστα παμψηφεί. Έχει ενεργό δράση στο χώρο της μουσικολογικής έρευνας μέσω δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά, ανακοινώσεων σε συνέδρια και συγγραφής βιβλίων. Την τελευταία δεκαετία ζει και εργάζε- ται στο Καρλόβασι. Είναι εκπαιδευτικός Μουσικής στη δημόσια Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και υπηρετεί ως διευθύντρια στο Δημοτικό Σχολείο Μεσαίου Καρλοβασίου. Διδάσκει Μουσική στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συμμετέχει στο πρόγραμμα Μουσικής Εκπαίδευσης της «Σαμάρτ». Έχει λάβει μέρος σε συναυλίες ως συνοδός πιάνου και ως μέλος μουσικών συνόλων. Είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα Παπασαλούρο και μητέρα της Μυρτώς.

Check Also

Χριστούγεννα στην Πόλη μας. Όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις της Σάμου

Πλούσιο είναι το εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Α. Σάμου σε όλη τη διάρκεια των εορτών …